Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

c-schijf opdelen in 2 partities

HardSoul
8 antwoorden
 • Hallo,
  ik heb één harde schijf van 30 gig (c:\). Nu wil ik deze opdelen in een c en een d- schijf, van bijvoorbeeld 10 en 20 gb. Ik heb wel gehoord van fdisk maar zou iemand uit kunnen hoe dit precies in zijn werk gaat?
  alvast bedankt
 • Formatteren met FDISK
  Ondersteuning voor grote harde schijven?
  Bevat uw pc een harde schijf die groter is dan 512 MB dan kent Windows sinds versie 95 OSR2, een efficiëntere manier om daarmee om te gaan. Deze heet FAT 32. Gebruikt Windows FAT 32 dan kan het meer bestanden kwijt op de zelfde harde schijf. Telkens als F-Disk vraagt of u de ondersteuning voor grotere harde schijven wilt inschakelen, antwoordt u met ‘Ja’. (Let op: Windows NT kan niet overweg met FAT 32).
  Oude partities verwijderen.
  Alvorens de nieuwe indeling van de harde schijf te kunnen maken, moet de oude indeling worden verwijderd. U moet dit doen vanuit MS-DOS. Windows staat niet toe dat u bepaalde systeemkritische bestanden verwijdert terwijl het besturingssysteem actief is. Dat gebeurt met het zelfde programma waarmee ook de nieuwe partities gemaakt gaan worden, F-Disk. Het is een eenvoudig maar een doeltreffend programma. Start de computer met de opstartdiskette en wacht tot de A-prompt verschijnt. Achter de prompt typt u het volgende commando: fdisk en drukt op Enter.
  Beantwoord de vraag over ondersteuning van grote harde schijven met ja (of druk op Enter).
  Kies daarna voor de optie 3, ‘Een partitie of logisch DOS-station verwijderen’. Verwijder vervolgens alle logische stations, alle uitgebreide partities en tenslotte de primaire partitie. Sluit dan af met ESC en start de pc opnieuw met de opstartdiskette.
  Een primaire partitie maken.
  Start weer F-Disk met ondersteuning voor grote harde schijven.
  Kies dan optie 1, ‘DOS-partitie of logisch station maken’. Kies vervolgens voor ‘Primaire DOS-partitie maken’ en wacht tot F-Disk de harde schijf heeft gecontroleerd. De volgende vraag is of u de gehele harde schijf als één partitie wilt gebruiken. Dit wilt u niet, kies daarom ‘Nee’ en bevestig met Enter. Daarna kunt u aangeven hoe groot u de primaire partitie wilt maken. Geef de grootte in door éénmaal op backspace te drukken en dan de grootte in te typen. Bevestig met Enter. F-Disk zal nu melden dat de primaire DOS-partitie is gemaakt. Druk nu op ESC om terug te keren naar het opstartmenu.
  U kan meer dan één primaire partitie maken, maar dit is alleen interessant als u een extra besturingssysteem naast uw huidige wil draaien.
  Een uitgebreid station maken.
  U bent nu terug in het eerste menu van F-Disk. Kies wederom optie 1, ‘DOS-partitie of logisch station maken’ door op Enter te drukken. Kies daarna voor optie 2, ‘het maken van een uitgebreide partitie’. F-Disk controleert de vrije ruimte op de harde schijf. Nu kunt u de grootte opgeven van de uitgebreide partitie. Let op, neem hier de maximale omvang! Als de uitgebreide DOS-partitie is gemaakt, drukt u op ESC om terug te gaan naar het openingsscherm.
  Logische stations definiëren.
  F-Disk meldt nu zelf dat er in de uitgebreide partitie nog geen logische stations zijn gemaakt en geeft de maximale omvang. Hiermee gaat u niet akkoord, want u wilt meer dan één partitie maken. Druk dus op Backspace om de standaardwaarde te verwijderen en geef een waarde op voor de ruimte die u wilt gebruiken. Als het eerste logische station gereed is, biedt F-Disk u wederom automatisch aan een tweede logisch station te maken, en ook noemt het programma de maximale omvang. Als dit het laatste logische station is dat u binnen deze uitgebreide partitie wil maken, drukt u op Enter en daarna op ESC om door te gaan. Wilt u echter nog een ander logisch station maken, druk dan op Backspace en geef een waarde op voor de ruimte van het nieuwe logische station. Ga zo verder tot alle logische stations gemaakt zijn.
  Een actieve partitie kiezen.
  Nu moet u nog een actieve partitie kiezen. Dit is de partitie waarvan u wilt opstarten. Kies in het opstartmenu van F-Disk voor optie 2, ‘Actieve partitie kiezen’ en geef vervolgens het nummer van de partitie waarmee u wilt opstarten. Dit is de primaire partitie C: en dus geeft u het nummer 1 en u bevestigt dit met Enter.
  Kijken of alles gelukt is.
  F-Disk biedt u de mogelijkheid alleen even te kijken naar welke partities er op een systeem aanwezig zijn. Kies daartoe vanuit het opstartscherm voor optie 4, ‘Partitie gegevens weergeven’ en daarna voor ‘Ja’ om de logische stations in de uitgebreide partitie te zien. Druk tweemaal op ESC om F-Disk af te sluiten en terug te keren naar de DOS-prompt.
  Opnieuw starten.
  Nu u alle partities heeft gemaakt zoals u ze hebben wilt, moet u de computer opstarten om de veranderingen ook in het systeem door te voeren. Laat de opstartdiskette in het diskettestation en schakel de pc met de hand uit en weer in. Boot nu met ondersteuning voor de cd-rom.
  Nieuwe partities formatteren.
  Wacht tot de DOS-prompt is verschenen. Het is weliswaar niet altijd nodig, maar om problemen later te voorkomen is het toch aan te raden voor u begint met het installeren van Windows de zojuist gemaakte partities te formatteren. Typ daarom achter de prompt het commando: ‘format c:’(met dubbele punt!) en druk op Enter. U krijgt een waarschuwing dat formatteren alle informatie van station C: zal verwijderen. Geef door het indrukken van de letter J (Ja) en vervolgens een druk op Enter aan dat u wilt doorgaan met formatteren. Wacht daarna tot heet formatteren gereed is.
  Een volumenaam kiezen.
  Iedere partitie heeft behalve een stationsletter zoals C of D ook een naam. Een volumenaam. Die kunt u opgeven na een formattering. Het programma Format vraagt u dan een ‘Volumenaam’ in te voeren. Kies een goede naam voor partitie C: en voer deze in. (bijvoorbeeld ‘Windows’ of ‘Bootpart’). De naam mag maximaal 11 tekens lang zijn en geen vreemde tekens bevatten. Bevestig met een druk op Enter.
  Formatteer de andere partities.
  Als u gebruikt van andere partities moeten deze uiteraard ook geformatteerd worden. Dit doet u door opnieuw het commando ‘format’ te geven achter de DOS-prompt, gevolgd door een spatie en de stationsletter met een dubbele punt erachter. Nadien geeft u de partities goed klinkende namen zoals Programma’s, Data, Rommel, Internet,…. Nu is alles klaar om Windows opnieuw te installeren.

  Succes
  Marc
 • Dit is veel minder typen: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/598646//
 • Je kunt het ook proberen met FIPS.
  http://www.igd.fhg.de/~aschaefe/fips/
 • Misschien gebruik maken van Partition Magic kan je harde schijf delen met behoud van gegeven als alles teminste goed gaat.

  Hier wat uileg over het programma!!!!
 • Of kijk even op http://www.breekpunt.nl
  esult.asp?keyword=fdisk&tabel=0
 • ja kijk maar uit met partition magic.. hoe vaak gaat het mis met pcs.. als je dat doet en het gaat mis ben je als nog alles kwijt.. dus je kan beter backup maken van wat je wil behouden en het gewoon in een keer goed doen met FDISK
 • Met Fdisk ben je in elk geval 100% zeker dat alle gegevens weg zijn. Wat is daar goed aan? Dat het fout [i:3182e235b1]kan[/i:3182e235b1] gaan met Partition Magic is geen geheim. Maar dat kan met alles. Dus [i:3182e235b1]altijd[/i:3182e235b1] een backup maken van belangrijke data. En dan met Partition Magic resizen. Gaat het goed, dan ben je in 5 minuten klaar. En zo niet, dan kun je altijd nog met Fdisk partitioneren.
  Ik werk overigens al jaren met Partition Magic en heb toch vele tientallen keren geresized. En ik heb nog nooit meegemaakt dat het fout is gegaan. Wat uiteraard geen garantie is voor anderen. Maar zorg voordat je hiermee gaat beginnen dat je partitie geen fouten bevat, dus voer een uitgebreide controle uit.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.