Vraag & Antwoord

OS Windows

Win2000 start niet op nieuwe XP-pc

Anoniem
None
9 antwoorden
 • Hoera, ik heb een nieuwe computer! Wel direct een probleem: Op de tweede harde schijf, die ik meenam van de vorige computer, staat Windows 2000. Op de eerste harde schijf staat Windows XP. Nu slaag ik er niet meer in om Windows 2000 op gang te krijgen. Vroeger kreeg ik een bootmenuutje voor XP en Win2000. Nu niet meer, XP start direct op. Hoe krijg ik mijn Win2000 weer terug?

  ciao

  bart
 • Dat werkt alleen maar als je de dualboot in één keer -op één en dezelfde pc- configureert. In het ini-bestand staan alle verwijzingen naar de OS-en. Ik neem aan dat je die dualboot op je oude computer hebt ingesteld? Dan staat natuurlijk op de nieuwe schijf van je nieuwe computer geen ini-bestand meer! Bovendien moet je goed kijken welke schijf master en welke slave is. Staat nl. de ini-file op je oude schijf met Win2000, dan moet je die wel als master hebben staan.

  Het is daarnaast sowieso geen goed idee om een schijf met een besturingssysteem -wat is geconfigureerd voor een andere pc dan waar je hem nu in stopt- te gebruiken. In het uiterste geval start je systeem zelfs niet eens op met deze Windows…

  Het beste is gewoon om opnieuw beide OS-en te installeren op één en dezelfde schijf. De rest van je data enz. kun je dan mooi op je extra schijf zetten. Dat is tevens handig -met het oog op dataloss- wanneer je besluit Windows opnieuw te installeren middels een format c:/
 • Boot met WinXP CDROM, druk op F10 om naar Recovery Console te gaan en log in Als Administrator bij de WinXP installatie. Daarna met commando [b:445661851a]bootcfg /add[/b:445661851a] de gevonden Win2000 installatie toevoegen aan het bootmenu.

  Zie: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q314058
 • Werkt niet altijd. Maar goed, dan maar hopen dat (wanneer je met die oude 2000-config opstart) er niet teveel verschil is in het moederbord en dat de chipset i.p.v. VIA (terwijl je de 4in1-driver netjes hebt geinstalleerd) ineens INTEL is, want dan heb je MAJOR problems… :o
 • :-? Die truc met F10 en Fixboot heb ik al geprobeerd, maar er is iets raars aan de hand. Als ik probeer te booten van zowel de windows 2000 als de windows xp-cd lukt dat wel, totdat ik - na het laden van allerlei drivers - een keuzemenu voorgeschoteld krijg. Daar kan ik alleen maar op F3 drukken (setup stoppen) omdat beide harde schijven niet worden gezien.

  Even wat info over mijn nieuwe systeem: P4 2,4 GHz, 512 mb DDRram, twee Maxtor-harde schijven van 40 (oude) en 80 (nieuwe) GB en ik meen een moederbord van Gigabyte. Beide harde schijven zijn als master ingesteld en hebben een directe verbinding met het moederbord.

  Overigens liep ik een paar dagen geleden met Bootmagic ook tegen het probleem aan dat dit programma mijn harde schijven niet ziet. Bootmagic deelt mee dat er geen fat-32 of fat-16 partities zijn gevonden. Maar het gekke is dat de schijven wel gewoon werken!
 • Hoe ziet je boot.ini er eigenlijk uit?
 • Zo.


  [Boot Loader]
  Timeout=5
  Default=C:\$WIN_NT$.~BT\BOOTSECT.DAT
  [Operating Systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
 • Je win 2000 staat niet in je bootini. Probeer eens de mogelijkheid die Binary beschrijft met Bootcfg /add.

  Marc
 • Ja maar, wat ik al zei, ik kom niet eens in de setup omdat mijn harddisks niet worden herkend. Ik heb hierover geklaagd bij de leverancier en die zei dat er iets aan de hand was met raid-controllers ofzo waarvoor nog geen XP-drivers waren. Hij heeft dit probleem klaarblijkelijk omzeild door iets om te schakelen op het moederbord zodat de harddisks toch worden gezien door XP. Maar niet door de setup, raar genoeg.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.