Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

[win95] windows foetsie!!

webspider
20 antwoorden
 • Even een situatieschets:
  Mijn baas heeft 2 lieftallige dochtertjes, die de beschikking hebben over een P90 met Windows'95.
  Afgelopen zondag had de oudste een probleem: toen ze de achtergrond van het bureaublad wou wijzigen bleek het Configuratiescherm leeg te zijn.
  Raar dacht ik, want die kun je niet zo 1,2,3 verwijderen.
  Bij inspectie van de pc bleek de volledige Windows-map van de pc te zijn verdwenen!!
  Op zich nog een wonder dat het systeem op dat moment überhaupt nog draaide..

  Nu vraag ik mezelf af, hoe slaagt een kind van 6 er in enkele ogenblikken in om deze map incl alle inhoud zo vakkundig te verwijderen?

  Balangrijkere vraag, zijn er (gratis ;) ) programma's/hulpmiddelen beschikbaar die zoiets dergelijks in de toekomst kunnen voorkomen??

  Groetjes, Max
 • Begrijp ik nou goed dat het systeem naar behoren werkt, maar dat 'alleen' de Windowsmap verdwenen is?
 • Hem, nee dat is ook niet het geval.
  Wat werkte was datgene dat met Windows is opgestart, dus startmenu, verkenner, deze computer, en nog enkele zaken. Opstarten van applicaties wou uiteraard niet, er werd onmiddelijk geklaagd dat bepaalde bestanden niet gevonden werden. De pc wou niet meer herstarten, of naar dos gaan. Wel afsluiten, en na de computer opnieuw te hebben aangezet mislukte het opstarten uiteraard omdat Windows of onderdelen ervan niet gevonden werden….

  Het slopen van de pc is dus gebeurt in de sessie waarin dochterlief op dat moment bezig was. En dat vind ik knap, omdat de ze daar niet veel tijd achter zat voordat ze het probleem aankaartte, en ze toch enkele tientallen foutmeldingen/vragen om bevestiging heeft moeten wegklikken voordat Windows deze map incl. inhoud verwijderde. De map system was er overigens nog wel, maar nu als c:\system
  Prullenbak was verder leeg….

  Max
 • Ik ben ook met stomheid geslagen moet ik zeggen :-?
  In het hypothetische geval dat ik dit zou willen op mijn computer, zou ik waarschijnlijk in DOS booten en vanuit daar de zaak verwijderen. Hoe je zomaar voor elkaar krijgt in Windows is me waarlijk een raadsel.
 • Op de Windows 95 cd-rom staat een programma Poledit, daar kun je alles bepalen wat een gebruiker wel of niet mag.
 • Voor kinderen is een aantal zaken zoooo gewoon en eenvoudig (vgl. een t.v. / video / cd-speler), dat ze veel meer kunnen dan wij volwassenen denken. Ik acht het dus helemaal niet uitgesloten dat deze kinderen gewoon beetje zijn gaan experimenteren en toen PER ABUIS gewoon wat gewist hebben. Dat is vreselijk simpel en snel gedaan… niets vreemds aan.
  Ik vraag met trouwens af of die hele Windowsmap echt is verwijderd. Anders kan het systeem toch niet meer opstarten? Vreemd.

  Zoek inderdaad even uit hoe poledit werkt. Daarmee kan je enkele zaken uitschakelen waaronder de dos-modus en het configuratiescherm.
 • [quote:b109931238="strik"]Op de Windows 95 cd-rom staat een programma Poledit, daar kun je alles bepalen wat een gebruiker wel of niet mag.[/quote:b109931238]

  OK, ga ik even naar op zoek

  TNX!!

  Max
 • [quote:b11515e3ab="roeske"]
  Ik vraag met trouwens af of die hele Windowsmap echt is verwijderd. Anders kan het systeem toch niet meer opstarten? Vreemd.
  [/quote:b11515e3ab]

  Het systeem start idd niet meer.
  Kun je met poledit ook voorkomen dat iemand bepaalde mappen verwijderd??

  Max
 • Kijk eens hier: http://www.sip.be/cursus/winnt/winnt11.htm

  Er staat ook iets over Win95.
 • zou ook een virus kunnen zijn. Heb dit al eerder gezien. Alles is er nog maar alles van win is weg, ook de IO.sys etc..
 • Een virus is uitgesloten, omdat het een stand-alone pc betreft, zonder (internet)verbinding of gebruik van floppies..

  Max
 • Is de windows map niet per ongeluk verborgen of op een andere manier ontoegankelijk gemaakt?
  Probeer eens op te starten met een diskette, en kijk of er iets mee gebeurt is.
  (is de map wel te vinden in dos?)
 • Hoe dit te beveiligen? Wel, overstappen op een veiliger operating system zou ik zeggen…
  Zowel met Windows NT als met Linux kun je gebruikers aanmaken met beperkte rechten. Zo zou je de kinderen het recht kunnen ontnemen om bestanden uit bepaalde folders te verwijderen. Je kunt ook voorkomen dat ze te veel schijfruimte claimen of andere software-systeem onderdelen beschadigen. Echter, kinderen die met Windows '95, '98, of ME spelen kunnen wel eens onbedoeld het een en ander beschadigen.
  Aangezien het hier een P90 betreft adviseer ik om gewoon een Linux-distributie op te installeren. Linux heeft ook de nodige spelletjes en interessante opties en heeft minder systeemeisen dan Windows NT.

  De snelste optie op dit moment is gewoon W95 opnieuw te installeren. Of je gaat effe zoeken of je de ontbrekende bestanden terug kunt vinden.

  En nee, ik ben niet pro-linux, maar de juiste toepassing vereist de juiste tools. Zowel Linux als Windows NT maken het erg moeilijk voor de gebruiker om het gehele systeem te laten crashen.
 • Bedankt voor je adviezen.
  Linux op een pentium 90? Nah, dat vergt toch meer van je systeem. Voor een server zou het genoeg zijn, een Linux-desktop heeft zeker een P300 met 64MB ram nodig om een beetje vlot te draaien als desktop-pc (uitgaande van de eisen die heden tendage aan een desktop-pc worden gesteld)

  Ga wel even proberen om via NDD de schijf op fouten in het FAT, danwel verborgen mappen te inspecteren, alvorens ik de boel opnieuw installeer ;)  Max
 • [quote:0bb809ddae="E gozeling"]Is de windows map niet per ongeluk verborgen of op een andere manier ontoegankelijk gemaakt?
  Probeer eens op te starten met een diskette, en kijk of er iets mee gebeurt is.
  (is de map wel te vinden in dos?)[/quote:0bb809ddae]

  Nou, dos wou niet meer starten, en aangezien de map \windows\system deels naar \system is verhuisd vermoed ik toch dat de map daadwerkelijk is verwijderd…

  Max
 • OK, ben er inmiddels achter wat er is gebeurt.
  De map Windows bleek niet te zijn verwijderd, maar via drag-n-drop in een andere map geplaatst :o Met alle gevolgen van dien natuurlijk.

  Effin, ik heb maar een nieuwe installatie uitgevoerd, en via poledit de toegang tot de c-schijf ontzegd 8)

  Iedereen bedankt voor de aangedragen oplossingen

  Max
 • [quote:689f5163f2="maximilaan"]OK, ben er inmiddels achter wat er is gebeurt.
  De map Windows bleek niet te zijn verwijderd, maar via drag-n-drop in een andere map geplaatst :o Met alle gevolgen van dien natuurlijk.

  Effin, ik heb maar een nieuwe installatie uitgevoerd, en via poledit de toegang tot de c-schijf ontzegd 8)

  Iedereen bedankt voor de aangedragen oplossingen

  Max[/quote:689f5163f2]
  Ik verbaas me er toch over :o
  Ik behoor gelukkig nog net tot de DOS-generatie - en ik ben zo'n beetje de computernerd van de school :):):) (bijna 14)
 • Op zich is dit eenvoudig te testen op een willekeurige Windows-bak: sleep de map c:\windows naar bijv. c:\program files, en zie hoe Windows reageert.
  Ik durf dit niet te testen, ben blij dat hier alles weer een beetje netjes loopt…


  Max
 • Maximilaan,

  Testen is eenvoudiger dan je denkt. Met Ghost een .gho-backupje maken en op een bootable CD zetten. Dan de test uitvoeren en zien waar dat terecht komt. Na de test je Ghost kopie terugzetten en gewoon verder gaan.
  Voordeel is dat wanneer de bosswizzkids weer eens gaan rommelen en schuiven, je snel weer van voor af gaan kan beginnen. Ook wanneer een virus op zou treden (kan dit werkelijk niet als je niet op internet bent aangesloten? Floppy's kunnen ook van die enge dingen bevatten!) kan je snel een schoon systeem terugzetten.
  Wat heb je dus nodig? Ghost, CD-R en een DOS (zit in W95/command) floppy.
  Ik gebruik deze opzet ook bij mijn werk, waar we problemen bij klanten onderzoeken. We beginnen zo met een 'schoon' systeem, wat we vervolgens vrijelijk gebruiken om problemen op te zoeken (en te tackelen).

  Groet, Maarten.
 • Testen is vrij eenvoudig - als je de middelen hebt.
  ik heb geen Ghost, en geen CD/R-speler….. :(

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.