Vraag & Antwoord

OS Windows

DOS programma onder WindowsXP

Anoniem
wilgen
7 antwoorden
 • Ik heb een DOS programma dat ik regelmatig gebruik, het programma heeft altijd goed gewerk totdat ik WindowsXP installeerde.
  WindowsXP emuleert DOS maar het scherm dat ik daarmee krijg beslaat maar een klein deel van het totale scherm en de reactie op de toetsen die nodig zijn voor keuzes in het programma is ook niet correct.

  Is hiervoor een oplossing mogelijk of kun je een DOS programma niet goed onder WindowsXP uit voeren
 • [quote:ccd669af23="wilgen"]…DOS programma niet goed onder WindowsXP uit voeren[/quote:ccd669af23]
  Of een DOS-programma goed werkt onder XP hangt helemaal van het programma af, bij mij werkt Citydisc uit 1994 nog uitstekend onder DOS-emulatie.
 • Van heel veel oudere DOS-programma's is hier op dit forum inmiddels wel eens vastgesteld dat ze niet onder XP werken. Elke comtabiliteits-onzin van Microsoft ten spijt. Maar er zijn ook genoeg oudere progjes die best werekn. Het is een vervelende bijkomstigheid.

  DE oplossing is eerst Win98 installeren en daarna WinXP ernaast en via een keuzescherm tijdens het opstarten kiezen voor welke Win-versie je kiest. Als je dat wilt, kijk even in de ZOEKEN-lijst voor detail-uitleg.

  succes.
 • Bedankt voor de antwoorden.

  Ik heb het programma destijds zelf gemaakt, het is een Dbase programma geschreven en gecompileerd onder Clipper '87.
  Ik zal dus wat anders moeten maken.

  CU
  Wilgen
 • Aha, ja dat lot treft meerdere programmeurs….. :cry: Ikzelf had een heel programma (macro's/dialoogvensters etc.) geschreven voor onder WordPerfect 6.1 dat door tientallen mensen 3 jaar lang is gebruikt. Toen ging onze gemeente over op Word2000. Alles waardeloos geworden en overnieuw programmeren in Visual Basic. Zonder van alle tijd; het eerste werkte perfect…. Succes ermee!
 • [quote:22b89f1b3c="wilgen"]Ik heb een DOS programma dat ik regelmatig gebruik, het programma heeft altijd goed gewerk totdat ik WindowsXP installeerde.
  WindowsXP emuleert DOS maar het scherm dat ik daarmee krijg beslaat maar een klein deel van het totale scherm en de reactie op de toetsen die nodig zijn voor keuzes in het programma is ook niet correct.

  Is hiervoor een oplossing mogelijk of kun je een DOS programma niet goed onder WindowsXP uit voeren[/quote:22b89f1b3c]

  ALT-Enter voor een fullscreen + in eigen config.sys aparte keyboard driver?
 • [quote:478d609921="roeske"]DE oplossing is eerst Win98 installeren en daarna WinXP ernaast en via een keuzescherm tijdens het opstarten kiezen voor welke Win-versie je kiest. Als je dat wilt, kijk even in de ZOEKEN-lijst voor detail-uitleg.[/quote:478d609921]
  Ligt eraan .. Als wilgen alleen dat DOS-programma wil draaien, kan ie net zo goed vanaf diskette in DOS booten. Maar inderdaad, als je tegelijkertijd ook andere (windows)progjes wil gebruiken, is dit deze oplossing OK.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.