Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Upgrade 95 -->98 !!!

None
10 antwoorden
 • Ik moet een computer upgraden van Win95 naar Win 98.
  Ik krijg dan een melding dat win98 de 95-computer niet kan upgraden.
  (Win 98 is een OEM-versie)
  Kan ik iets in 95 veranderen zodat ik de CD-ROM met 98 toch kan gebruiken om up te graden? Dat scheelt me gigantisch veel werk. (Het overnemen van allerlei configuratieinstellingen van banken, garages, en op afstand te raadplegen databases sla ik liever over….)
 • Volgens mij wordt dat moeilijk…


  Kun je geen upgrade-versie van win98 kopen?

  Overigens is formatteren en dan helemaal van 0 af aan beginnen vaak zowiezo wel fijn (alles is dan weer als nieuw).
 • Als je formatteerd moet je wel rekening mee houden dat die 98 alleen op de pc kan waar je hem ook bij hebt gekocht (of hetzelfde type) anders werkt een OEM versie niet. Daarom is als je een pc koopt met bijv winXP er bij, die WinXP veel goedkoper dan normaal. Omdat het een OEm versie is en alleen op die pc te gebruiken is.

  De beste oplossing zou dus een normale versie van Win98 pakken en dan upgraden.
 • Broodje aap verhaal. Een OEM versie is op elk "kaal" systeem te installeren. Het is al een tijdje geleden, maar ik heb dit meerdere keren gedaan (met Win 3.11, Win98 en ME).
  Groet,
  Ton
 • Er zijn 2 mogelijkheden om met een OEM-versie toch te upgraden:
  1. Start de setup van Win98 met het commando [b:094486575f]setup /ntldr[/b:094486575f] waardoor setup helemaal niet meer controleert of er al een besturingssysteem aanwezig is.
  2. Als deze truc niet lukt ga dan naar de map C:\Windows en geef het commando [b:094486575f]rename win.com win.old[/b:094486575f] en start daarna de setup vanaf CDROM. Hierdoor vindt setup de bestaande installatie niet meer.

  Overigens is een OEM-versie alleen maar "kaal" op elke PC te gebruiken als in de setup geen controle-mechanisme is verbonden. De Recovery CD wordt tegenwoordig (laatste paar jaar) via een BIOS-identificatie vaak aan een merk gekoppeld, en is dan op een andere PC niet te gebruiken.
 • [quote:7dd66901ac="Binary"]Er zijn 2 mogelijkheden om met een OEM-versie toch te upgraden:
  1. Start de setup van Win98 met het commando [b:7dd66901ac]setup /ntldr[/b:7dd66901ac] waardoor setup helemaal niet meer controleert of er al een besturingssysteem aanwezig is.
  2. Als deze truc niet lukt ga dan naar de map C:\Windows en geef het commando [b:7dd66901ac]rename win.com win.old[/b:7dd66901ac] en start daarna de setup vanaf CDROM. Hierdoor vindt setup de bestaande installatie niet meer.

  Overigens is een OEM-versie alleen maar "kaal" op elke PC te gebruiken als in de setup geen controle-mechanisme is verbonden. De Recovery CD wordt tegenwoordig (laatste paar jaar) via een BIOS-identificatie vaak aan een merk gekoppeld, en is dan op een andere PC niet te gebruiken.[/quote:7dd66901ac]
  Bedankt, hier heb ik denk ik wel wat aan, ik ga het na de 1e december gebruiken. De computer wordt eerst voor het klaarmaken van de belasting gebruikt.

  Even in het algemeen:
  Misschien is het niet helemaal duidelijk welke software nou een OEM-versie is en welke niet.
  Ik dacht dat alle Windows-versies waarop staat: [i:7dd66901ac]"Alleen voor levering bij nieuwe PC's"[/i:7dd66901ac] OEM-versies zijn.
  Of een recoverydisk met een op jouw specifieke hardware aangepaste Windows-image een OEM-versie is betwijfel ik.
  CMII'MW!
 • [quote:d3cd3dea66="lion"]Broodje aap verhaal. Een OEM versie is op elk "kaal" systeem te installeren. Het is al een tijdje geleden, maar ik heb dit meerdere keren gedaan (met Win 3.11, Win98 en ME).
  Groet,
  Ton[/quote:d3cd3dea66]

  IDD, maakt niet uit
  Het is lang geleden maar nu ik de oplossing van Binary lees,
  yes zo kan je met een toch upgraden.
  Succes
 • Of een recoverydisk met een op jouw specifieke hardware aangepaste Windows-image een OEM-versie is betwijfel ik.

  Toch wel. OEM (Original Equipment Manufacturer) betekent simpelweg dat Microsoft geen ondersteuning op de Windows levert. Deze wordt overgenomen door de leverancier van de PC. En dat is hier heel beslist ook het geval.
 • Er zijn OEM WIndows98 CD-roms. Deze kan je normaliter niet gebruiken voor een upgrade of via truc van binary.

  Een recoverdisk is een recovery disk gemaakt op een speciale harwdware config. Als je een recovery disk heb dan kan het niet want het is een recovery win98 en geen windows98 cdrom :P
 • [quote:cccd4110b4="Bosje"]
  Een recoverdisk is een recovery disk gemaakt op een speciale harwdware config. Als je een recovery disk heb dan kan het niet want het is een recovery win98 en geen windows98 cdrom :P[/quote:cccd4110b4]
  Tistochwat! 8)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.