Vraag & Antwoord

OS Windows

multiboot en XP verwijderen

Anoniem
rodiep
10 antwoorden
 • Op advies heb ik op mijn C: een tweede partitie gemaakt (D:) en WindowsXP daar geïnstalleerd. Dit om XP te proberen
  Ik heb dus een multiboot-systeem met op C: Milennium en op D: XP.
  Bij het opstarten krijg ik de vraag welk systeem ik wil gebruiken. Tot daar alles perfect.
  Nu heb ik besloten om XP op de D: te verwijderen en Milennium op C: te vervangen door XP, zodat ik maar één besturingssysteem heb.
  Ik ben nl. uitermate tevreden over XP.
  Nu mijn vragen:

  1.Hoe kan ik het multiboot systeem uitschakelen?
  2.Kan ik simpelweg XP op D: verwijderen en welke bestanden moeten er dan gedelete worden.?
  3.Kan ik vervolgens op de C: Milennium updaten naar XP?
  4.Zijn er nog andere dingen waar ik op moet letten?

  Ik hoop dat iemand me kan helpen.
 • Het simpelste is gewoon alle partities verwijderen, HDA formateren en daarna XP schoon installeren.
  Zorg dat je alle updates en drivers voor XP apart op een cd-rom hebt zodat alles in 1x geinstalleerdt wordt 8)
 • maak een win 98 opstartdisk.
  start op van A .
  type dan SYS C: enter.
  de multiboot is dan weg :lol:
 • Antwoord aan Evert en tevens vraag: ik heb alleen een update van XP dus ik kan niet alles formateren. Bovendien raak ik dan alle dta en programma's kwijt.

  T.a.v. de 2e antwoorder: Ik heb Me op de c:schijf dus dan zal opstarten van een opsartschijf van win98 moeilijk gaan.
  Overigens welke boot.ini wordt dan aangemaakt, want ik moet er wel een hebben!!!!
 • Je zou dan kunnen updaten van ME –> XP
  mits de taal hetzelfde is. Is 1 van de 2 engels, dan gaat het niet.
  Overigens is een schone installatie beter, maar je zei dat dat niet ging.
 • sorry maar dat je niet met een een win 9x diskette kan opstarten is onzin.
  Gewoon pc opstarten met opstartdiskette. (en als je het niet gelooft kun je natuurlijk ook in win me een opstartdiskette maken :wink: ).
  En dan idd met sys c: heb je alleen nog de c-schijf als opstartpartitie. Als je dan in win me zit, kun je in paar seconden D: formateren. Van de c:schijf moet je de bestanden: ntldetect en bootsect.dos en nog wat verwijderen, maar tkan geen kwaad als ze erop staan in principe. Als je win xp over win me heen installeert dan wordt dat toch wel geregeld dus…
  Ik persoonlijk hou er niet van om een bestaande installatie te overschrijven met een upgrade maar dat moet je natuurlijk zelf weten.
  (je kan natuurlijk ook in dos formateren maar dan ben je erg lang bezig over het algemeen (relatief gezien dan ;) )

  Als je geen zin hebt in het opstartscherm met win me kun je natuurlijk ook naar winxp-configuratiescherm gaan. Daar op systeem klikken, advanced en dan opstartinstellingen ofzoiets (kweet het ook niet precies uit mn hoofd) maar daar kun je instellen welke besturingssytemen moeten worden weergegeven en in welke volgorde. Dat komt erop neer dat je bijvoorbeeld win me en het opstartmenu volledig uitschakeld.
 • het nut van win me van je schijf halen is me ook erg onduidelijk. Das toch geen enkel probleem om te laten staan???????????????? Of heb je harde schijfruimte tekort?

  Kvind het juist ontzettend handig om een multibootsysteem te hebben. Heb je een probleem met je systeem kun je zo switchen naar het andere systeem. Bovendien kun je dan beetje experimenteren met software, gaat er iets fout en je hebt geen zin om het direct op te lossen dan ga je weer naar het andere systeem en kun je gelijk weer verder werken.
 • Opstarten met een bootdisk en dan sys c: uitvoeren zet de bootsector voor Win9X weer terug, dus dan kun je alleen WinME opstarten (en die gebruikt geen boot.ini). Maar waarom dat advies als [b:3093e7c104]rodiep[/b:3093e7c104] aangeeft dat hij WinME kwijt wil???
  Ik ben het helemaal met [b:3093e7c104]windowsXP-PRO[/b:3093e7c104] eens: partities verwijderen en opnieuw aanmaken (of eerst formatteren) en dan schoon installeren is in dit geval de beste manier. Aangezien je WinXP al eerder hebt geïnstalleerd veronderstel ik dat je de juiste drivers al wel hebt.
 • ten eerste is het geen advies maar een tip. Wat rodiep doet moet ie zelf weten. :lol: Er zitten geen nadelen aan om win me op c te laten staan alleen voordelen, vandaar => t bespaart ook enorm veel tijd want je systeem is al goed werkend dus waarom alles overhoop gooien terwijl er in win xp zo'n handige optie zit om het opstartmenu aan/uit te zetten???

  En verder: leg me is uit hoe je als je alleen over een upgradeversie beschikt toch een schone installatie wil uitvoeren…duhhh

  suc6 ermee!! Als je die instelling in xp niet kan vinden zoek ik em wel voor je op. Hij is niet moeilijk te vinden.
 • @ Drk

  Bij een schone installatie van een upgrade-versie gaat XP tijdens de installatie kijken of je hiervoor in aanmerking komt door even je win ME cd te vragen. Win ME cd in de cd-speler,controle wordt uitgevoerd, win Xp cd terug insteken en de installatie van XP gaat verder.

  Marc

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.