Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

combinatie harde schijf + windows 2000 Prof

None
13 antwoorden
 • Ik ben bezig om zelf een computer in elkaar te zetten. Nu heb ik een moederbord Gigabyte GA7-VAXP en een harde schijf van 80 gb. Ik wil het liefst met Windows 2000 prof aan de slag. Ik weet nog dat er beperkingen zijn voor de grootte van een harde schijf en de Windowsversie. Kan Windows 2000 een schijf van 80 gb aan? Ik wil met videobewerking aan de slag en daarom wil ik graag zo'n grote harde schijf. Wie weet dit? Gerda
 • De beperking zit 'm in het moederbord of het bestandssysteem, niet in het OS. 2000 kan probleemloos met zo'n grote schijf overweg. Gebruik wel NTFS.
 • Gelukkig, dan kan ik daarmee verder. Maar nog its anders: als ik alles heb ingebouwd, werkt dan het keybord meteen? Want op de een of andere manier moet ik mijn computer toch duidelijk maken dat bijvoorbeeld de a-schijf het eerst gelezen moet worden. Anders kan ik toch geen fdisk doen? Kan ik trouwens fdisk van mijn win 98 startdiskette gebruiken? Bij win 2000 heb ik er geen een gekregen of moet ik er eerst eentje maken. Ik heb toch ook een diskette nodig om de verschillende partities te formatteren? Weet je dat ook? Vast bedankt. Gerda
 • Win2000 start je van de CDrom. Je moet dus de CD op 1e Boot zette, net als bij WindowsXP.
 • Een PS/2 keyboard werkt meteen, USB lijkt me niet als je iets in het bios wilt wijzigen. Wellicht dat dan een eventueel bij het keyboard geleverd verloopplugje naar PS/2 uitkomst kan bieden.

  Een 98 opstartdisk werkt prima; fdisk kent zelf echter een limiet qua grootte van harde schijf. Mocht ie de schijf niet helemaal kunnen behappen, is er een nieuwere versie van fdisk beschikbaar die dat wel kan. URL heb ik zo niet.

  Tijdens de installatie van 2000 (CD is overigens bootable, dus voor installatie is geen opstartdiskette vereist) kun je ook een en ander wijzigen aan de partities.
 • Ja je keyboard zal het meteen doen.

  Wat betreft je andere vraag, als je een cd rom speler inbouwt waarmee je van cd kan booten en je het booten van cd ook instelt in je bios dan kan je met je win 2000 cd het formateren van je harde schijf doen (NTFS kiezen natuurlijk).

  Als je echt de boel in partities wil maken vooraf dan moet je misschien wel met die w98 flop gaan partitioneren, alleen dat is dan wel in bestandssysteem fat32 en niet NTFS. W98 kan alleen maar fat of fat32 partities aanmaken. Vergeet dan niet dat als je daarna Win 2000 gaat installeren dat je die fat32 partitities converteert naar NTFS. Dat kan je in de installatieprocedure doen. Waarom NTFS? Stabieler en mogelijkheden tot beveiligen zijn beter.

  Wat je ook kan doen is gewoon in een keer met de win2000 cd installeren met NTFS en dan later met bijvoorbeeld een applicatie als Partition Magic de boel in partities verdelen.
 • Hoi, bedankt. Een heleboel informatie. Kan ik een schijf van 80 gb dan in een keer formatteren? Ik had altijd het idee dat dat te veel was in één keer. Maar ik kom nog uit de tijd van alleen floppies en daarna een harde schijf van 20 mb. En mijn 486 kon niet meer aan dan 540 mb, dus vandaar het idee dat 80 gig misschien niet in één keer te formatteren zou zijn. Ik heb partition magic. Daarmee kan ik dus later partities maken? Dat is dan veel handiger. Gerda
 • Partities zijn sowieso aan te raden op zo'n grote schijf. Maar formatteren kan in principe in één keer, al duurt het wel erg lang.
 • Nou dan moet het maar lang duren. Dat vind ik niet zo erg. Moet ik trouwens bij een nieuwe schijf ook nog fdisk doen? Dat zal wel denk ik, want er moet natuurlijk een primaire partitie gemaakt worden. Weet je, ik vraag dit allemaal maar van te voren want als ik eenmaal bezig ben, is het zo lastig als ik dat niet weet. Weet je ook waar ik iets kan vinden over NFTS. Ik weet wel dat ik dat moet kiezen. Ik heb dat ook al eerder bij Partition Magic gezien, maar eigenlijk heb ik geen idee wat NFTS eigenlijk betekent. Vast bedankt. Gerda
 • [quote:937f52d160="vxvk"]Nou dan moet het maar lang duren. Dat vind ik niet zo erg. Moet ik trouwens bij een nieuwe schijf ook nog fdisk doen? Dat zal wel denk ik, want er moet natuurlijk een primaire partitie gemaakt worden. Weet je, ik vraag dit allemaal maar van te voren want als ik eenmaal bezig ben, is het zo lastig als ik dat niet weet. Weet je ook waar ik iets kan vinden over [i:937f52d160]NFTS[/i:937f52d160]. Ik weet wel dat ik dat moet kiezen. Ik heb dat ook al eerder bij Partition Magic gezien, maar eigenlijk heb ik geen idee wat [i:937f52d160]NFTS[/i:937f52d160] eigenlijk betekent. Vast bedankt. Gerda[/quote:937f52d160]

  Als je win 2000 installeert kan je ook in de setup de schijf partitioneren, dat hoef je dus niet meer te doen met fdisk.

  Iets over [b:937f52d160]NTFS[/b:937f52d160]? try Google of de site van Macroschoft

  NTFS = NT file system.
 • [quote:884daff2f7="vxvk"]Nou dan moet het maar lang duren. Dat vind ik niet zo erg. Moet ik trouwens bij een nieuwe schijf ook nog fdisk doen? Dat zal wel denk ik, want er moet natuurlijk een primaire partitie gemaakt worden. Weet je, ik vraag dit allemaal maar van te voren want als ik eenmaal bezig ben, is het zo lastig als ik dat niet weet. Weet je ook waar ik iets kan vinden over [i:884daff2f7]NFTS[/i:884daff2f7]. Ik weet wel dat ik dat moet kiezen. Ik heb dat ook al eerder bij Partition Magic gezien, maar eigenlijk heb ik geen idee wat [i:884daff2f7]NFTS[/i:884daff2f7] eigenlijk betekent. Vast bedankt. Gerda[/quote:884daff2f7]

  Als je win 2000 installeert kan je ook in de setup de schijf partitioneren, dat hoef je dus niet meer te doen met fdisk.

  Iets over [b:884daff2f7]NTFS[/b:884daff2f7]? try Google of de site van Macroschoft

  Om nog preciezer te zijn:
  NTFS: New Technologie File System :wink:
 • Hoi, bedankt allemaal. Ik ben weer een stuk wijzer. Als alles gelukt is, laat ik het nog wel weten op het forum. Gerda
 • [quote:b9470d9899="Mr. 18"][quote:b9470d9899="vxvk"]Nou dan moet het maar lang duren. Dat vind ik niet zo erg. Moet ik trouwens bij een nieuwe schijf ook nog fdisk doen? Dat zal wel denk ik, want er moet natuurlijk een primaire partitie gemaakt worden. Weet je, ik vraag dit allemaal maar van te voren want als ik eenmaal bezig ben, is het zo lastig als ik dat niet weet. Weet je ook waar ik iets kan vinden over [i:b9470d9899]NFTS[/i:b9470d9899]. Ik weet wel dat ik dat moet kiezen. Ik heb dat ook al eerder bij Partition Magic gezien, maar eigenlijk heb ik geen idee wat [i:b9470d9899]NFTS[/i:b9470d9899] eigenlijk betekent. Vast bedankt. Gerda[/quote:b9470d9899]

  Als je win 2000 installeert kan je ook in de setup de schijf partitioneren, dat hoef je dus niet meer te doen met fdisk.

  Iets over [b:b9470d9899]NTFS[/b:b9470d9899]? try Google of de site van Macroschoft

  Om nog preciezer te zijn:
  NTFS: New Technologie File System :wink:[/quote:b9470d9899]

  :lol: lol :lol:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.