Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

XP start erg traag op

Anoniem
Bamboe
17 antwoorden
 • K7S5a
  AMD Athlon XP 1700+
  256 MB RAM
  NVIDIA G-Force 2 MX/MX 400
  Win Xp Prof NL
  Monitor: LG Studioworks 67i ( 15")

  2 vragen:

  1. Het duurt erg lang voor XP is opgestart.
  Gemiddeld zo'n 30 seconden.
  Voorheen was dit veel korter, naar mijn idee.
  (ik bedoel hier de tijd dat het zwarte scherm te zien is met XP logo,. dus niet bureablad)
  wat kan de oorzaak zijn.
  Ik heb een dual boot, (xp/98) , Maar pas ná selectie duurt het zo lang.
  en het laden van bepaalde programma's lijkt me in dit stadium niet relevant?
  dat gebeurt daarná toch pas?


  2. Soms, vaak na het uitschakelen en weer opnieuw aanzetten van de pc, krijg ik na selectie van XP alleen een zwart scherm met een knipperende cursor.
  En blijft zo staan.
  Na reset daarna start ie vaak weer normaal op
 • 1. Bootvis gebruiken. Dit progje optimaliseert het opstarten van XP. Je kan het downloaden op volgende site: http://www.microsoft.com/hwdev/platform/performance/fastboot/BootVis.asp
 • Ad-Aware installeren en een regcleaner, deze programma,s zijn gratis te downloaden op het net en houden je PC schoon.scheelt ook weer in de snelheid.
 • Domme vraag aan een ouwe rot: hoe gebruik je BootVis? Na downloaden en uitpakken kan ik het niet meer vinden.
 • Is geen domme vraag hoor. :wink:
  Werking Bootvis:
  Bestand uitpakken, start het uitgepakte bestand. Vink alles in het deel links aan en klik op 'Trace' en kies voor 'Optimize System' en klik vervolgens op 'Reboot Now'.
 • Ja, maar na het uitpakken kan ik het niet meer vinden. Het zou dan ergens in Documenten…………..Temp moeten staan, maar die map is leeg.
 • Ook met "zoeken" vind ik het niet.
 • (Eén stommeling kan meer vragen, dan tien wijzen kunnen antwoorden.)
 • Bij het uitpakken (unzippen) kun je toch aangeven waar het bestand uitgepakt moet worden? Geef desnoods een locatie op die je gemakkelijk kan terugvinden.
  Standaardl ocatie waar het uitgepak wordt is: C:\Documents and Settings\jouw login\Local Settings\Temp.
  De map local settings is een verborgen map, vandaar dat je hem misschien niet terug vindt. Om ze zichtbaar te maken ga je in Windows verkenner naar het menu Extra - Mapopties - Tabblad Weergave - bij Geanvanceerde instellingen vink je aan: Verborgen mappen en bestanden weergeven.

  succes
  Marc
 • [quote:86e1c7533b] Bestand uitpakken, start het uitgepakte bestand. Vink alles in het deel links aan en klik op 'Trace' en kies voor 'Optimize System' en klik vervolgens op 'Reboot Now'. [/quote:86e1c7533b]

  Wát doet het programma daarna dan precies?
  Ik vind dat wel effe handig om te weten.. :wink:
 • Ik heb hetzelfde moederbord en ook last van hele trage boot-ups onder XP. Denk niet dat bootvis een oplossing kan zijn, want het is de XP-kernel zelf die zo traag schijnt te laden. Ik vermoed dat hij gewoon een tijd vasthangt bij het detecteren van een bepaald hardware-onderdeel ofzo…
  Henk, is het probleem bij jou al opgelost?
 • nee, niet echt!
  duurrt vaak erg lang nog
  die bootvis heeft niet veel uigehaald, lijkt me
 • Bootvis haalt ongeveer 2 tot 4 sec van de opstarttyd af.
  ALs je sneller wilt opstarten kan bv:
  via msconfig–> startup of zoiets, alles wegvinken dat niet hoeft op te starten als windows komt
  Haal c:windows/prefetech eens leeg
  defragmenteer eens
 • [quote:d4e91b0c9c]ALs je sneller wilt opstarten kan bv:
  via msconfig–> startup of zoiets, alles wegvinken dat niet hoeft op te starten als windows komt [/quote:d4e91b0c9c]
  volgens mij moet dat niks uitmaken, want de lange opstarttijd zit bij mij in de tijd nog dat het windows logo in beeld is.
  dan zit je nog niet ín windows, lijkt me toch?
  [quote:d4e91b0c9c]Haal c:windows/prefetech eens leeg [/quote:d4e91b0c9c]
  wat zijn dat voor bestanden?
  ik zie '.pf' extensies..
  je zult begrijpen dat ik het link vind om zomaar te deleten
 • Het is gewoon het starten van de kernel zelf dat zolang duurt, hij lijkt gewoon vast te hangen bij het detecteren van de hardware (wat altijd gebeurt tijdens het laden van de kernel). Tijdens die 20 seconden ofzo dat hij schijnt vast te hangen, doet de harde schijf dus niks, en kan het zeker niks te maken hebben met defragmentatie of dergelijke.

  Ik vind het vreemd dat andere mensen daar nooit over klagen, misschien heeft het wel te maken met de videokaart ofzo: (enige kaart die er in steekt trouwens) ik heb een nvidia riva tnt2 M64 , en jij blijkbaar ook een nvidia. Ik ga eens proberen wat het geeft met een SiS-kaartje dat ik hier nog heb liggen.
 • Nope, haalt niks uit. Pfff, mijn enthousiasme over ECS is al flink bekoeld. Geef mij maar Asus…
 • Wanneer Windows XP opmerkelijk trager begint te werken nadat u een nieuwe geluidskaart of een nieuw audio-stuurprogramma hebt geïnstalleerd,komt dit waarschijnlijk door een fout.
  In het stuurprogrammabestand "portcls.sys". deze fout veroorzaakt een geheugenlek,waardoor aanzienlijk veel systeembronnen verloren gaan. U lost dit probleem op door een herstelde versie van "portcls.sys te installeren (versie 51.2600.10 of hoger). u kunt een herstelprocedure ophalen met Windows Update. Klik op start/windows Update en zoek 'm op.
  Probeer het even.
  :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.