Vraag & Antwoord

OS Windows

Excelbestand wil niet openen

Anoniem
rombaft
6 antwoorden
 • Hallo,
  Ik heb een probleem bij het openen van een Excelbestand.
  Ik werk met Windows ME en MS-Office 2000.Ik doe mijn administratie veel met Excel. Omdat dit voor mij belangrijke bestanden zijn , sla ik ze op in een werkmap op mijn stand-alone-PC, waarbij ik een gesynchroniseerde kopie op floppy(A-drive)bewaar.
  Nu was laatst mijn opslagcapaciteit van mijn floppy niet meer voldoende, dus heb ik mijn werkmap opgesplitst in 2 aparte werkmappen met daarbij dus ook 2 aparte floppy's. Alles leek goed te werken, totdat ik nu een Excel-bestand niet meer kan openen. Dit wil niet lukken vanuit de werkmap, en ook niet vanaf floppy. De mededeling die ik krijg is als volgt:

  "kan geen toegang krijgen tot bestand.xls. Het bestand is mogelijk Alleen-lezen of u probeert toegang te krijgen tot een locatie die Alleen-lezen is. Of de server waarop het document is opgeslagen reageert niet."

  Zoals gezegd: ik werk niet binnen een netwerk.
  Ook heb ik naar de kenmerken van de bestandseigenschappen gekeken, die staan nu op Archief. kijk ik echter naar de kenmerken van de werkmap, dan staan er wel vinkjes voor Alleen-lezen en Archief, maar die eerste laat zich niet weghalen. Is dit de oorzaak van mijn probleem? In de andere werkmap (die wel gewoon werkt) staan ook vinkjes voor Alleen-Lezen en Archief, maar daar krijg ik geen foutmelding.

  Mijn vraag is nu: Wat is er fout gegaan?
  Maar wat voor mij nog belangrijker is: krijg ik mijn gegevens nog terug?

  met vriendelijke groet,

  Peter
 • Het lijkt er op dat het bestand corrupt is.

  Max
 • Office wil een tijdelijk bestand aan maken van documenten die hij opent (herkenbaar aan ~bestandsnaam). Misschien heeft hij problemen deze aan te maken (schrijfbeveiliging, ruimte???), kopieer het bestand vanaf floppy eens naar een andere lokatie op je schijf en probeer hem dan eens te openen.
 • ALS het bestand CORRUPT is, dan heb je idd een probleem wanneer Excel 'm niet meer kan openen. Nou zou je kunnen proberen of je 'm in Calc van OpenOffice geopend kunt krijgen. OpenOffice (OO) is een alternatieve gratis office-suite. Er zijn verhalen dat de OO WORD vervanger Writer corrupte word-docs kan openen die door Word zelf niet meer geopend kunnen worden. Of datvoor Calc ook werkt weet ik niet, maar je kunt het natuurlijk gewoon proberen. Nadeel is wel dat je aan de download van OO vastzit en die bedraagt een stevige 50MB. Hier lees je daar meer over:

  http://nl.openoffice.org/index.html
 • MS Office kent ook mogelijkheden om een beschadigd bestand te openen, om de informatie die nog te redden is er uit te halen.
  Weet niet meer exact hoe dat werkt, maar het is een optie in het bestand-openen-dialoogvenster van de applicatie.

  Max
 • Microsoft raadt zelf af om op die manier bestanden te bewaren:

  http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=/support/Excel/Content/CoolTips/cool.asp#E10E28

  http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q214042

  Nu zijn er op het internet links en rechts wel wat proggies te vinden die corrupte excel bestanden kunnen repareren:

  http://www.excelfix.com/
  http://www.officerecovery.com/excel/

  al zijn die behoorlijk kostbaar. Of zelfs dito diensten:
  http://datarecovery.mjm.co.uk/excel.html

  Ik zou in ieder geval proberen om het bestand in versie 2002 te openen (die heeft ook een uitstekende "fix" functie). Ik heb zelf ook nog iets van een recovery-programma, dus als je HEEL erg hoog zit …

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.