Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Wel of niet converteren naar NTFS?

Binary
16 antwoorden
 • Ik gebruik Windows XP Home Edition Nu overweeg ik mijn FAT 32 bestandssysteem te converteren naar NTFS. Maar ik twijfel nog steeds of ik hier uiteindelijk echt wel iets aan heb. Je zou bijvoorbeeld niet meer met diskettes op kunnen starten en er zouden nog meer zaken zijn die niet meer zouden kunnen met NTFS. Zijn er verder nog risico's aan verbonden in de zin van dat mijn systeem niet meer normaal opstart?
  Wat zijn jullie ervaringen hiermee en wat raden jullie mij aan?
 • Kun je met XP Home Edition naar NTFS converteren? :cry:

  Nee toch, dit kan alleen indien je XP Professional hebt geïnstalleerd (oeps). Of heb ik het nu helemaal mis? :oops:

  Robert
 • Ben benieuwd naar meer antwoorden op jouw vraag. Volgens mij betekent converteren naar NFTS in dit geval het opnieuw formatteren van de hd met XP cd-rom. Converteren (dus met behoud van je gegevens op de hd) kan volgens mij wel met het programma Partition Magic (vanaf versie 7.0).
  Voor mij is ook nieuw dat je dan niet meer met diskettes zou kunnen opstarten. Opstarten moet in ieder geval wel kunnen met de XP cd-rom.
  Volgens mij zijn er verder geen "risico's" aan verbonden.
  Het grootste voordeel van NFTS is de mogelijkheid je bestanden te versleutelen. Ik gebruik tot nog toe nog steeds FAT32, omdat ik aan NFTS nog geen behoefte heb gehad. Dus, als jij die ook niet hebt, waarom dan converteren?
 • Bovenstaande zaken zijn allemaal onzin.

  Je kunt probleemloos converteren naar NTFS. Punt.
  En mijn advies: altijd doen als het kan. ( en het kan dus….)
 • Mijn advies? NIET doen (ook al kan het). Voor de huis-tuin- en keukengebruiker is NTFS onnodig en volstrekt niet interessant. Je gaat dat merken als "recovery" aan te pas moet komen … Your choice.
 • Ik heb een stukje gelezen op www.tweakxp.com over hoe je dit kunt doen. Je kunt dit doen door in de dos prompt een paar commando's te geven waarna je de pc opnieuw moet opstarten. Dus dat het kan weet ik wel. Het gaat mij er alleen om of het echt zin heeft. Volgens mij heeft NTFS evenveel voor als nadelen ten opzichte van FAT 32.
  De reacties zijn overigens wel zeer verschillend. De een zegt NIET doen en de ander zegt juist weer wel. Kortom: een onderwerp om eens stevig over te discusieren. Nog meer reacties zijn daarom welkom.
 • Kan iemand mij uitleggen wat het voordeel is van converteren naar NTFS ?
  Met Partition Magic is het inderdaad een fluitje van een cent.
 • Uit de help:

  Kiezen tussen NTFS, FAT en FAT32U kunt uit drie bestandssystemen voor schijfpartities kiezen op een computer waarop Windows XP wordt uitgevoerd: NTFS, FAT en FAT32. Gebruik de onderstaande informatie om deze bestandssystemen met elkaar te vergelijken.

  NTFS is het aanbevolen bestandssysteem, en wel om de volgende redenen:

  NTFS is krachtiger dan FAT of FAT32 en biedt functies die vereist zijn om als host te kunnen fungeren voor Active Directory, alsmede andere belangrijke beveiligingsfuncties. U kunt functies als Active Directory en de op domeinen gebaseerde beveiliging alleen gebruiken als u NTFS als bestandssysteem kiest.
  Het is eenvoudig partities te converteren naar NTFS. Met het programma Setup kan een partitie moeiteloos worden geconverteerd, ongeacht of voorheen gebruik werd gemaakt van FAT, FAT32 of de oudere versie van NTFS. Bij dit type conversie blijven uw bestanden behouden (hetgeen niet het geval is bij het formatteren van een partitie). Als de bestaande bestanden niet behouden hoeven te blijven en u werkt met een FAT- of FAT32-partitie, wordt aanbevolen om de partitie met NTFS te formatteren in plaats van deze vanuit FAT of FAT32 te converteren. Bij het formatteren van een partitie worden alle gegevens op de partitie gewist en kunt u opnieuw beginnen met een leeg station.
  NTFS is het meest geschikte bestandssysteem, ongeacht of een partitie is geformatteerd met NTFS of geconverteerd met de opdracht Convert. Klik voor meer informatie over Convert.exe na de voltooiing van Setup op Start, klik op Uitvoeren, typ cmd en druk op ENTER. Typ help convert in het opdrachtvenster en druk vervolgens op ENTER.

  Als u toegangsbeheer voor bestanden en mappen wilt gebruiken en het gebruik van beperkte accounts wilt ondersteunen, moet u NTFS gebruiken. Als u FAT32 gebruikt, hebben alle gebruikers toegang tot alle bestanden op uw vaste schijf, ongeacht hun type account (administrator, beperkt of standaard).
  NTFS is het bestandssysteem dat het beste werkt voor grote schijven. (Het op één na beste bestandssysteem voor grote schijven is FAT32.)
  Er is echter één situatie waarin u wellicht FAT of FAT32 als uw bestandssysteem wilt kiezen. Als u een computer nodig hebt waarop soms een oudere versie van Windows en soms Windows XP wordt uitgevoerd, moet de primaire partitie (opstartpartitie) op de vaste schijf een FAT- of FAT32-partitie zijn. Met de meeste eerdere versies van Windows is het namelijk niet mogelijk toegang te krijgen tot een partitie als op deze partitie de nieuwste versie van NTFS wordt gebruikt. De twee uitzonderingen zijn Windows 2000 en Windows NT 4.0 met Service Pack 4 of hoger. Vanuit Windows NT versie 4.0 met Service Pack 4 of hoger is toegang tot partities met de nieuwste versie van NTFS wel mogelijk, zij het met een aantal beperkingen: Vanuit Windows NT 4.0 kan geen toegang worden verkregen tot bestanden die zijn opgeslagen met NTFS-functies die nog niet bestonden op het moment dat dit besturingssysteem werd uitgegeven.

  Voor alle andere situaties, waarbij geen sprake is van meerdere besturingssystemen, is NTFS het aanbevolen bestandssysteem.

  Belangrijk

  Nadat u een station of partitie naar NTFS hebt geconverteerd, kunt u dit station of deze partitie niet meer terugconverteren naar FAT of FAT32. U zult het station of de partitie opnieuw moeten formatteren, waarbij alle gegevens op de partitie, inclusief programma's en persoonlijke bestanden, worden gewist.
  In de volgende tabel wordt de compatibiliteit beschreven van elk bestandssysteem met de verschillende besturingssystemen.

  NTFS FAT FAT32
  Met een computer waarop Windows XP of Windows2000 wordt uitgevoerd, kan toegang worden verkregen tot bestanden op een NTFS-partitie. Met een computer waarop Windows NT 4.0 met Service Pack 4 of hoger wordt uitgevoerd, kan wellicht toegang tot een aantal bestanden worden verkregen. Met andere besturingssystemen is geen toegang mogelijk. Toegang is mogelijk via MS-DOS, alle versies van Windows, Windows NT, Windows 2000, Windows XP en OS/2. Toegang is alleen mogelijk via Windows 95 OSR2, Windows 98, Windows Millennium Edition, Windows 2000 en Windows XP.


  In de volgende tabel worden de schijf- en bestandsgrootten vergeleken die bij elk bestandssysteem mogelijk zijn.

  NTFS FAT FAT32
  De aanbevolen minimumgrootte voor het volume is ongeveer 10 megabytes (MB).
  Volumes van veel meer dan 2 terabytes (TB) zijn mogelijk.

  Kan niet worden gebruikt op diskettes.
  Volumes van diskettegrootte tot maximaal 4 gigabytes (GB).
  Domeinen worden niet ondersteund.
  Volumes van 512 MB tot maximaal 2 TB.
  In Windows XP kunt u een FAT32-volume slechts tot 32 GB formatteren.

  Domeinen worden niet ondersteund.

  De bestandsgrootte wordt alleen beperkt door de grootte van het volume. De maximale bestandsgrootte is 2 GB. De maximale bestandsgrootte is 4 GB.

  Opmerking

  Sommige oudere programma's kunnen niet worden uitgevoerd op een NTFS-volume. Ga dus na welke vereisten gelden voor uw software voordat u de conversie uitvoert.
 • [quote:7d2b0688cb="Ben Jonson"]Mijn advies? NIET doen (ook al kan het). Voor de huis-tuin- en keukengebruiker is NTFS onnodig en volstrekt niet interessant. Je gaat dat merken als "recovery" aan te pas moet komen … Your choice.[/quote:7d2b0688cb]

  Onnodig en oninteressant is het niet per definitie. Wat idd wel waar is, is dat je met opstartdiskettes
  ecovery werk gezeur kunt krijgen, omdat DOS (dat vanaf de opstartdiskette geladen wordt geen NTFS ondersteund. Daar zijn wel tools voor te vinden, maar die zijn wel commercieel (on te lezen EN te schrijven op NTFS partities onder DOS. Alleen lezen is wel gratis.) Zie daarvoor http://www.sysinternals.com/ntw2k/freeware/NTFSDOS.shtml .

  NTFS heeft toch wel een aantal belangrijke voordelen boven Fat32. Bovenal is het goed te beveiligen. NTFS vraagt wat meer rescources, maar het is veel "robuster" dat FAT32 in termen van stabiliteit en foutcorrecties. Daarnaast zorgt FAT32 voor meer "slack" (inefficient gebruik van schijfruimte) bij grote partities, omdat de FAT adresseertabel maar een beperkte grootte kent, wordt de clustersize vergroot naar mate de partitiegrootte groeit. Lees voor een duidelijk verhaal eens deze PDF: http://people.msoe.edu/~barnicks/courses/cs384/papers19992000/capriotj-CS384%20-%20Term%20Paper.pdf
 • Allemachtig, het valt nog niet mee om te bepalen hoe of wat. Is het echt zo dat je veel meer schijfruimte vrijkrijgt met NTFS. Ik heb een 40 GB harde schijf die bestaat uit gewoon 1 partitie. Ik heb constant het probleem dat hij bijna vol is en dan moet ik weer ruimte vrijmaken. Merk je met NTFS dat je meer vrije ruimte hebt of valt dat wel mee. Hoeveel sneller werkt het systeem eigenlijk met NTFS?
 • Je krijgt niet meer ruimte met NTFS, de beschikbare ruimte wordt alleen efficienter gebruikt.

  Stel je de clustergroote als een bakje van een bepaalde groote voor. Wanneer je een bestand opslaat wordt het op je HD verdeeld over een aantal bakjes. Wanneer de bestandgroote ongunstig uitkomt in verhouding tot de grootte van de bakjes, wordt het laatste restje in apart een bakje gezet. Dat bakje is in dat geval dus niet optimaal gevuld. Je kunt je wellicht voorstellen dat een groot bakje hierdoor meer verspilling kent dan een klein bakje. Voordeel is natuurlijk wel dat er minder bakjes doorlopen hoeven te worden om een even groot bestand te doorlopen.

  Waar dat omslagpunt precies ligt kan ik je niet vertellen. Ga er niet vanuit dat je systeem ineens sneller (of juist langzamer) wordt door het gebruik van NTFS. Bepaal voor jezelf of de voordelen van NTFS (efficientie, veiligheid, robustheid) voor jou opwegen tegen het belangrijkste nadeel (geen ondersteuning in DOS). Als stelregel hanteer ik altijd maar het volgende:

  Bij een modern OS (zoals XP) hoort een modern File systeem (Zoals NTFS) Op het moment dat je Systeem XP met gemak draait, is het dermate snel dat het snelheidsverschil tussen FAT32 en NTFS waarschijnlijk niet eens merkbaar is.
 • Het grootste voordeel van NTFS is inderdaad de veiligheid. Daarom heb ik ook alleen de systeem partitie met het NTFS bestandssysteem. Ook heb ik voor noodgevalen nog een windows ME er op staan. Daarom heb ik de andere partities fat32 gelaten.

  Een ander voordeel van NTFS is dat het veel grotere bestanden aan kan. Dit zal normaal niet veel voorkomen maar als je bv aan video bewerking doet is dit wel een groot voordeel.
 • [quote:46d5d7c0d2="praatpaal"] Ik heb een 40 GB harde schijf die bestaat uit gewoon 1 partitie. Ik heb constant het probleem dat hij bijna vol is en dan moet ik weer ruimte vrijmaken.[/quote:46d5d7c0d2]

  Eén van de voordelen van NTFS is compressie. Dat betekent dat je minder vaak gebruikte mappen kunt comprimeren, waardoor je een stuk meer ruimte krijgt. Is natuurlijk wel afhankelijk van wat er in die mappen zit. Zipfiles en jpeg's zullen weinig opleveren.
  Los daarvan: een 40 Gb partitie is eigenlijk te groot om efficiënt met FAT32 te kunnen werken. In dit geval zou ik toch wel NTFS aanraden.

  Lees ook:
  http://www.digit-life.com/articles/ntfs/index3.html
  http://www.ntfs.com/ntfs_vs_fat.htm
  http://www.microsoft.com/hwdev/platform/performance/benchmark.asp
 • Bedankt voor de links. Er stond heel wat nuttige info in. Maar wat bedoel je er precies mee dat je er niet efficient mee kan werken? Voor jou is dat misschien logisch maar ik heb geen idee wat je daar mee bedoelt.
 • NTFS is een prima bestandssysteem voor grote partities
  NTFS is wel trager dan FAT32 (5 tot 10%). Wie me niet geloofd moet echt eens even goed rondneuzen op PCPITSTOP.

  Het "Convert c: /fs:ntfs" commando is iets waarmee je moet uitkijken. Als je jouw harddisk geformatteerd hebt onder DOS krijg je te maken met clusters van 512 bytes (dat is echt traag). Is jouw FAT32 partitie aangemaakt tijdens de Windows XP setup danis "Convert the way to go".

  Ik heb 64 KB per cluster ingesteld via PartitionMagic 8. Mijn systeem is beduidend sneller geworden.

  De "wasted space" aka "slack" is een probleem voor kleine harddisks. Je denkt toch niet dat ik daar mee zit. Ik heb 120 GB ter beschikking en mijn "slack" is 800 MB. Wauw :o

  Ruimte zat! Dat geld voor bijn iedereen, toch?
 • Ik heb mijn pc ook geformatteerd onder dos. Is er een andere mogelijkheid of kan ik ook het beste Partition Magic 8 gebruiken? Ik heb wel PM 7 maar die schijnt niet goed te werken onder XP.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.