Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Defragmenteren in Windows XP

praatpaal
9 antwoorden
 • Ik heb pas mijn PC gedefragmenteerd, echter, na afloop bleek dat er nog steeds 8% fragmentatie was. Dit lijkt mij wat aan de hoge kant. Ik had wel al mijn programma's afgesloten en mijn systray was ook zo goed als leeg. Hoe kan het dan dat er toch nog zoveel gefragmenteerde bestanden overblijven? En wat kun je eigenlijk allemaal gerust afluiten alvorens te beginnen met defragmenteren?
  Dan een laatste vraag. Wat kan ik nu eigenlijk beter gebruiken: Norton Speeddisk of gewoon het defragmentatie progje dat in Windows XP zit?
  Het schijnt namelijk dat Speeddisk niet zo lekker werkt in XP. Ik heb dit zelf ook al eens ondervonden, toen bleek na afloop dat er bijna niets was gedefragmenteerd, althans, volgens de statistieken.
 • Ik gebruik zelf Diskeeper, de uitgebreide versie van wat al standaard in WinXP zit. Deze kun je echter exact instellen op wanneer en of hij dat op de voorgrond of op de achtergrond moet doen. Bevalt prima dus.
  Jouw probleem [i:76bd1005b0]zou[/i:76bd1005b0] kunnen komen doordat en erg veel bestanden op Read-Only kunnen staan, waardoor ze niet gedefragmenteerd worden. Dat is ook standaard het geval met je pagefile.sys, die kun je beter zo aanmaken dat hij altijd één geheel vormt.
 • Is er een manier om in één keer alle ''alleen lezen'' bestanden aan te passen. Want om nu stuk voor stuk alle bestanden af te gaan is ook geen doen. Waar kun je dat Disckeeper downloaden. Is het eigenlijk gratis of niet?
 • Nee het is niet gratis. Je kunt een proefversie downloaden maar ook een Lite-versie die wel gratis is en iets uitgebreider dan de standaard defragmentatie van XP, via http://www.executivesoftware.com/downloads/menu.asp

  Wil je wel de beste versie gratis, meldt je dan aan als betatester. Ze hebben er nog nodig. Zie http://www.executivesoftware.com/feedback/field-testing/testing.asp

  mvrgoret Edmond
 • Bedankt. Maar hoe zit het nu met Speed Disk van Norton? Heb je daar ook ervaring mee? Kan ik die er misschien beter afgooien?
 • Vroeger heb ik wel SpeedDisk gedraaid, maar dat was nog in de DOS-tijd. Héél lang geleden dus 8) Geen idee of SD problemen heeft met XP, maar dat zou toch eigenlijk niet mogen als je de nieuwste versie draait.

  Het is mogelijk om in een map alle bestanden te selecteren (CTR+A), daarvan de eigenschappen te bekijken en een eventueel vinkje bij Read-Only uit te vinken. Om de lokatie van deze bestanden te vinden kun je in een DOS-box het commando [b:310f10c6b4]DIR /AR /S /P[/b:310f10c6b4] geven (wel eerst in de root gaan staan met [b:310f10c6b4]cd\[/b:310f10c6b4]). Alles komt dan vanzelf voorbij, zodat je kunt zien waar ze staan. Mappen kun je het beste negeren, en alles rigoreus uitvinken is ook niet zo'n goed idee.
  Hetzelfde probleem geldt overigens voor systeem-bestanden, maar die kun je beter niet uitvinken.
 • Heb geen ervaring echt met Speedisk op XP. Anders dan Speedisk is Diskeeper echter van huis uit een NTFS defragger en de techniek van dat programma is gewoon erg mooi. Vooral Set It and Forget It zijn erg goed.

  ECHTER, de pure systeembeheerdersachtergrond van Diskeeper (en dus ook van de uitgeklede versie hiervan die standaard met XP wordt meegeleverd) verschilt zeer sterk van Norton Speedisk dat een echte FAT-defragger is en een consumentenachtergrond heeft. Dit verschil merk je vooral bij Norton aan opties zoals het vooraan op een harddisk kunnen zetten van files wat volgens Speedisk dat ook spanned disks aankan, totale onzin in.

  Enige pre van Norton boven Diskeeper is dat de laatste nog wel eens betere resultaten wil afleveren als je em meermaals draait. Dit geldt dan wel weer alleen voor de uitgekelede gratis versie niet voor de betaalde Workstation-versie. Die laatste namelijk kun je zo instellen dathij zelf bekijkt wanneer er files te gefragmenteerd raken, en dan grijpt hij ook direct on de achtergrond in.

  Overigens ook een hele goede NTFS defragger is Perfectdisk.

  mvrgroet Edmond
 • Bedankt voor de tips. Ik heb trouwens FAT 32, dus ik neem aan dat ik dan toch het beste Speed Disk kan gebruiken?
 • Die 8% fragmentatie kan je wegwerken door gewoon te defragmenteren met de standaard XP disk defragmenter, maar dan in safemode 8)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.