Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

RAID

franko
5 antwoorden
 • Heej,

  Ik heb een probleem. Ik heb allemaal onderdelen besteld en mijn computer in elkaar geknutseld. Nou dacht ik slim te zijn door twee even grote harde schijven (2 x 60GB) te kopen omdat ik RAID heb op men nieuwe mobo.

  Eerste keer opstarten (duimen duimen) en ja hoor het RAID programma kwam ervoor en ik kon mooi een nieuw array aanmaken.. tot zover geen problemen.

  Maar toen kwam het… ik boot met de windows XP cd-rom en hij vraagt of ik een externe RAID driver wil installeren. Ik druk op F2 (maw JA !! :)). Ik heb de driver op floppy gezet en hij laadt de driver ook goed. Als hij dan klaar is met alles in te laden gaat hij naar de setup en die zegt doodleuk dat er geen harde schijven gevonden kunnen worden :(

  wat kan ik hier aan doen ??
 • geef es wat meer specs welk mobo RAID chip type array ed

  lijkt mij dat je es andere raid drivers moet proberen

  en F2 ???
  kan t fout hebben maar dacht dat t
 • Dat heb je inderdaad goed. Het moet met F6.
 • Nee hoor, twee is het minimum

  RAID (Redundant Array of Inexpensive Drives)
  Een groepje harddisk die als 1 disk fungeren (t.a.v. het operating system) t.b.v. een beter performance (RAID-0) of een betere data veiligheid (RAID-1 of RAID5).

  RAID 0
  Ook bekend als "Striping", waarbij 2 of meer disks gecombineerd worden tot 1 disk. Data wordt ombeurten naar de verschillende harddisks geschreven met als doel snelheid.

  RAID 1
  Er zijn 2 vormen van RAID 1; disk "duplexing" en disk "mirroring". Mirroring (spiegelen) vindt plaats als men 2 disks aan 1 controller heeft hangen. Dezelfde data wordt naar beide disks geschreven. Hier is veiligheid de belangrijkste reden voor het gebruik van RAID. Duplexing wil zeggen dat de 2 disks niet aan dezelfde controller hangen, waardoor de snelheid hoger zou kunnen liggen.

  RAID 1+0 (=RAID 10)
  Dit is een RAID mix van RAID 0 (snelheid) en RAID 1 (veiligheid). Je krijgt zo een veilig en snel disksysteem. Nadeel is wel dat je dus minimaal 4 disks nodig hebt. RAID 5 is dan een beter alternatief.

  RAID 2
  RAID vorm waarbij data op 2 of meer disks wordt opgeslagen, en een ECC parity code op 1 of meer disks wordt opgeslagen. Deze ECC code wordt gebruikt om te kijken of de harddisks de data correct hebben opgeslagen. Aangezien de ECC code nogal complex is, wordt deze methode zelden gebruikt.

  RAID 3
  RAID 3 lijkt sterk op RAID 2, maar i.p.v. een ECC code gebruikt men een eenvoudigere pariteit-code. De data wordt per byte verdeelt over de 2 data disks, en de pariteit-code op de derde disk. Deze RAID versie wordt zelden gebruikt.

  RAID 4
  Deze RAID versie lijkt sterk op RAID 3, met het verschil dat men i.p.v. op byte niveau een pariteit maakt, men dit per sector of blok doet. Ook RAID 4 wordt niet vaak gebruikt.

  RAID 5
  Een RAID 5 configuratie gebruikt 3 of meer disks die zowel data als pariteit verdeelt over de verschillende disks, hierdoor kan een hoge snelheid en een hoge mate van zekerheid behaald worden. Als men namelijk een disk uit de array haalt (omdat die defect is), is de array instaat zichzelf weer te herstellen omdat men een mix van pariteit en data heeft op de overgebleven disks.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.