Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

w-xp en w-98

Anoniem
aoks
13 antwoorden
 • Hallo,

  ik heb op dit moment windows xp geinstalleerd, maar ik zou ook graag windwos 98 erbij op hebben staan. Nu geeft hij een foutmelding dat dat niet kan. Moet ik nu echt EERST windows 98 installeren en DAARNA windows xp, of is er een maniertje om dat te omzeilen?

  Mijn C: is FAT32, D: ook FAT32 wil ik W98 op hebben staan, en mijn E: is NTFS

  Thnx
 • het beste is eerst win 98 dan win xp :lol:
 • Het is mogelijk maar het is een heel werk.

  http://www.dougknox.com/xp/tips/xp_repair_9x.htm
 • http://www.tweakxp.com/tweakxp/display.asp?id=1178
 • zou het ook kunnen met windows 2000 i.p.v. windows 98, want bij installatie van windows 2000 onder xp geeft hij ook een foutmelding.
 • Als je die van 95 ook nog wil hebben, dan zeg je het maar :wink:

  http://www.dougknox.com/xp/tips/xp_repair_2k.htm
 • [quote:481d9533fd="aoks"]zou het ook kunnen met windows 2000 i.p.v. windows 98, want bij installatie van windows 2000 onder xp geeft hij ook een foutmelding.[/quote:481d9533fd]

  Omdat windows xp is gebouwd op de basis ('kernel') van windows 2000/NT is het mogelijk om windows xp op dezlfde pc te installeren naast andere windows versie's. Zo kun je bijvoorbeeld windows xp installeren naast windows 98,Me,2000 of windows NT. Als je dit van plan bent is het wel belangrijk om erop te letten dat je de "oudste windows-versie het eerst installeert. Dus windows xp altijd als laatste installeren . De aanbevolen volgorde is ,afhankelijk van welke versie(s) je hebt geinstalleerd of wil installeren.
  :wink:
 • [quote:c3e942a149]Als je dit van plan bent is het wel belangrijk om erop te letten dat je de "oudste windows-versie het eerst installeert. Dus windows xp altijd als laatste installeren .[/quote:c3e942a149]
  Je heb gelijk eerst de oude windows en dan xp.
  Maar in dit geval heb hij al xp erop staan, en zijn vraag was of hij 98 of nu 2000 als laatste erop kan zetten.
  En dat is mogelijk, alleen meer werk en niet handig inderdaad
 • Als je Win2000 installeert na WinXP, dan worden de bestanden [b:591cfd6ab5]ntdetect.com[/b:591cfd6ab5] en [b:591cfd6ab5]ntldr[/b:591cfd6ab5] overschreven door de setup van Win2000. Dat kun je corrigeren door vanaf de WinXP CDROM deze 2 bestanden weer terug te plaatsen naar C:. Dit kan vanuit Win2000 die wel gewoon wil starten. Dat probleem is dus eenvoudig te herstellen.
 • ok ik heb besloten om eerst een oude te installeren, maar het probleem is nu dat ik eigenlijk xp op de C: wil hebben staan en de andere op D:, kan ik dat ergens instellen, of kan dat niet???
 • Ja natuurlijk kan dat. Is mij alleen niet helemaal duidelijk of die "oude" nu Win98 is of Win2000. Maar in beide gevallen kun je dat aangeven. Bij Win98 krij je in het begin een scherm met [b:de58eddbeb]Map selecteren[/b:de58eddbeb] waar dan al [b:de58eddbeb]C:\Windows[/b:de58eddbeb] staat. Je hoeft dan alleen de C in een D te wijzigen. Hetzelfde is het geval met Win2000. Daar wordt als installatiemap [b:de58eddbeb]C:\Winnt[/b:de58eddbeb] voorgesteld, maar dat kun je ook wijzigen in D:\Winnt. Met WinXP is het ietsje anders, daar krijg je na het booten vanaf de CDROM een scherm met partities, waarbij je kunt aangeven op welke partitie er moet worden geïnstalleerd. Je kunt daar dan niet de map aangeven, maar dat is ook niet nodig, zolang je de partitie kunt aangeven. Op die manier komt alles zoals jij het wilt hebben.
 • die oude is win 98, maar die kan ik dus eerst installeren op de D: en daarna win xp op de C: zetten???
 • Dat is wat ik hierboven heb aangegeven. Antwoord is dus nogmaals: ja.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.