Vraag & Antwoord

OS Windows

Rechten en beveiliging in XP

Anoniem
Binary
8 antwoorden
 • Hallo everybody out there,

  Ik wil onder XP net als met W2000 mijn schijven delen in mijn netwerk thuis. Echter ik wil niet dat iedereen daar in kan kijken. In w2000 moest je dan inloggen middels je naam en je pasword. XP ken een zogenaamde "eenvoudig delen" formule. Deze heb ik ondertussen al uitgeschakeld. Maar ik kan nog steeds overal binnen het netwerk vrij inloggen en dus kijken in mijn eigen mappen. wie weet wat ik nog meer hieraan kan doen om dit tegen te gaan. Ik wil dus rechten gaan toekennen aan mensen binnen dit netwerk die dan wil gaan inloggen op het netwerk. Het komt er dus op neer dat eigenlijk niemand anders dan ik zelf overal binnen dit netwerk kan inloggen en in mijn eigen mappen kan kijken. Ik heb een server draaien met W2000 serverfamilie en 3 clients met XP pro.

  Alvast bedank voor de hulp.

  Starjammer
 • Heb je Professional, dan kun je in de Eigenschappen van een map instellen welke rechten je aan welke (groep) gebruikers wilt geven. Dat is niets anders dan het in Windows 2000 is, dus dat zou je moeten kunnen regelen. Overigens kun je ook voor net users een share instellen waarmee je apart rechten kunt instellen. Ook net zo als in 2000.
  Voor diegenen die Home Edition gebruiken, die moeten opstarten in Veilige Modus om de rechten te kunnen instellen.
 • Dit is niet helemaal wat ik bedoelde. Als ik in W2000 middels mijn netwerklocatie naar een client toe ga en ik wil daar een schijf op gaan moet ik me eerst inloggen met mijn account naam en paswoord. Dit heb ik niet zo hoeven in te stellen op W2000 server en op de w2000 pro systemen die ik eerst had draaien. Mijn vraag is dus hoe ik deze instelling weer terug kan krijgen binnen XP. Heb nl al verschillende pogingen ondernomen met het toekennen van gebruikers en beveiligingen.
  Het is nu nog zo dat als ik via mijn server inlog op een client dan moet eerst me inloggen met mijn account naam en paswoord. Echter doe ik dat via bv mijn laptop waarop XP draait dan kan ik er zou in komen. Ondanks de aangemaakte gebruiker (Ik zelf dus) en de beveiliging.
 • Het enige wat ik nu kan bedenken is dat je ofwel het Gast account niet hebt uitgeschakeld, ofwel in de betreffende clients de toegang open hebt staan voor het [b:55adf6e856]Iedereen[/b:55adf6e856] account. Als je deze 2 mogelijkheden hebt uitgeschakeld, dan zou je niet zomaar in moeten kunnen loggen op een client, tenzij je dat doet via een open share.
 • Zodra je het account "iedereen" hebt uitgeschakeld kan er werkelijk niemand er meer op. Dus dat is wel heel erg drastisch. Heb ook geen gast account open staan of uberhaupt een gast account aangemaakt.
  Heb ook nog even op de server gekeken hoe de sharing daar staat aangevinkt, en wat blijkt nu staat het zelfde ingesteld als hier onder XP. Maar ik kan nog steeds vrij op elke gesharde schijf komen zonder in te moeten logen. Wordt er een beetje moe van van die idiote instellingen onder Windows. Zijn niet logisch opgezet.
  Ik waardeer het zeer dat je me probeert te helpen in deze, het ligt dan ook niet aan jouw Binary.
  Heb je misschien nog wat ideeen over die ik kan proberen?

  Mijn dank is als altijd groot.

  Starjammer
 • Als je het [b:dad8f2720d]Iedereen[/b:dad8f2720d] account op [i:dad8f2720d]Geen Toegang[/i:dad8f2720d] zet, dan zou inderdaad niemand meer iets moeten kunnen. Maar je kunt toch dit account verwijderen, waardoor alleen de nog aanwezige accounts toegang kunnen krijgen. Het Gast accounts wordt trouwens [i:dad8f2720d]altijd[/i:dad8f2720d] standaard aangemaakt en kan ook niet worden verwijderd. Alleen uitschakelen kan wel.
  Ook kun je met behulp van de commandline [b:dad8f2720d]cacls[/b:dad8f2720d] de rechten in 1 keer voor alle mappen instellen. Maar dan moet je wel precies weten hoe je het moet gebruiken.

  Ik heb wel een artikel over het instellen van de rechten in WinXP wat ik je wel toe kan mailen, misschien heb je daar iets aan. Als je dat wilt, stuur me dan even je email adres.
 • Is onderweg naar je toe.
  Hoop dan idd dat ik dan weer geheel de rechten terug heb onder XP.
  Alvast bedankt
 • Hallo Binary,

  Je bijlage zat er helaas niet bij. Misschien vergeten dit er bij te voegen??
  Zie het als nog graag komen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.