Vraag & Antwoord

OS Windows

Harde schijf bootable maken

Anoniem
atw
11 antwoorden
 • Kan ik mijn niet bootable harde schijf (met windows xp en de hele mikmak erop) bootable maken dmv het [i:07327028fd]sys[/i:07327028fd] commando in dos?

  Worden er dan bestanden bijgeplaatst of molt hij dan de hele inhoud van de harde schijf?
 • Wat wil je precies? De schijf is nu al bootable? Als hij dat niet is, kun je idd met de commandprompt dat commando uitvoeren. Let wel op, dit is geen DOS omgeving. Dit is de prompt van XP.

  Als je de pc opstart met een bootflop van DOS 6.x bv. zal XP niet kunnen opstarten. Je verwijdert dan in feite de command.com van XP. PC is dan opgestart in DOS omgeving. Nadeel hiervan is, als je je HDD NTFS geformatteerd hebt, zul je hem dus vanuit DOS niet kunnen bereiken. DOS gaat volgens mij maar tot FAT16.
 • Huh??? Waar zit de command.com van Windows XP? Het [b:e3e8965c18]sys c:[/b:e3e8965c18] commando heeft alleen zin als je Windows 9X op de schijf hebt staan. In dit geval kun je verder niks meer, omdat XP hierna helemaal niet meer kan starten.

  Windows XP zou tijdens de installatie de hdd al bootable moeten hebben maken. Dat gebeurt standaard tijdens installatie.
  Als dat nu toch niet het geval is, dan kun je via Recovery Console dit alsnog doen door het commando [b:e3e8965c18]fixboot[/b:e3e8965c18].
  Zie hiervoor: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q314058

  Beschrijf anders eens iets duidelijker wat er precies aan de hand is.
 • [quote:5e909d67e1="Binary"]Huh??? Waar zit de command.com van Windows XP? .[/quote:5e909d67e1]
  Bij wijze van spreken. Als je idd sys c: doet, werkt Xp niet meer
 • Ok, wat meer uiteg. :roll:

  Mijn computer start op via harde schijf 1. Dan kom ik in een dualbootmenu waar ik kan kiezen voor XP op harde schijf 2.

  Nu is die eerste harde schijf aan vervanging toe. Ik zou wel graag willen blijven opstarten via de xp op de tweede harde schijf. Deze blijkt niet bootable te zijn; daar kwam ik achter toen ik de eerste harde schijf los koppelde. Als ik dus die eerste er niet in heb zitten, start er helemaal niks op! :-?
 • Komt dat niet doordat de 2e schijf als slave is ingesteld? Als je die als master instelt en ook even de flatcable goed zet, doet ie het wel.
 • Aha, dus hij opstarten gaat alleen via een master! Ik zal het binnenkort eens proberen. Bedankt in ieder geval iedereen voor de reacties!
 • Afhankelijk van je BIOS kun je kiezen welk apparaat je wilt gebruiken om van op te starten. Als dat zo is, dan maakt het niet uit aan welke poort hij hangt en ook niet of het een Master of Slave is. Kijk in je BIOS eens bij het bootscherm en controleer welke mogelijkheden deze heeft.
  Ik kan zonder problemen mijn 2e HDD kiezen die als Primary Slave staat ingesteld, eenvoudig door de gevonden ID te kiezen. Als dat lukt, dan kun je daar vanaf booten, mits er uiteraard een OS op is geïnstalleerd.
 • Dus je hebt 2 hdd. En je hebt waarschijnlijk ook 2 cd-rom spelers erin zitten. Wat je dus het beste kunt doen, is allebei de harde schijven als master instellen en de cd-rom spelers als slave.
 • [quote:bfae594059="Binary"]Afhankelijk van je BIOS kun je kiezen welk apparaat je wilt gebruiken om van op te starten. Als dat zo is, dan maakt het niet uit aan welke poort hij hangt en ook niet of het een Master of Slave is. Kijk in je BIOS eens bij het bootscherm en controleer welke mogelijkheden deze heeft.
  Ik kan zonder problemen mijn 2e HDD kiezen die als Primary Slave staat ingesteld, eenvoudig door de gevonden ID te kiezen. Als dat lukt, dan kun je daar vanaf booten, mits er uiteraard een OS op is geïnstalleerd.[/quote:bfae594059]
  Wel gek dat XP geen bootsector aanmaakt. Doet ie toch automatisch?
 • Jawel, maar als de 1e HDD als wordt gebruikt om te booten, dan wordt deze ook gebruikt om bootbestanden neer te zetten. Zelfs al geef je op dat op de 2e HDD moet worden geïnstalleerd. Je zult in dat geval ook geen NTLDR, NTDETECT.COM en BOOT.INI vinden op de 2e schijf, maar op de eerste. Dit moet dus worden hersteld door fixboot en het plaatsen van de juiste bestanden. Of door herinstallatie [i:5c98d3726b]nadat[/i:5c98d3726b] de 2e HDD als bootmedium is ingesteld.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord