Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Microsoft Windows op een slave drive?

mbeis
8 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb een computer met 3 harddisks, verbonden aan een Promise udma66 controller. Een 20GB disk als master op ATA2, een 8GB disk als slave op ATA2 en een 3GB disk als master op ATA3. Op de 20GB staat FreeBSD. De 8GB gebruik ik nu als backup disk.

  Nu wil ik om spelletjes te kunnen spelen op de 8GB schijf Windows installeren. Om te voorkomen dat Windows de bootsector van de 20GB verprutst wil ik deze disk eerst loskoppelen, Windows installeren op de 8GB schijf en daarna de 20GB weer aankoppelen.

  Mijn vragen zijn of je Windows kunt installeren en booten van een slave drive. Windows heeft de naam nogal moeilijk te doen over dit soort zaken.

  Marco
 • Je moet niet je schijf los koppelen. Daarmee veranderen je drive-letters. Dus zal Windows na installatie niet goed werken.
  Je kunt wel in FDISK de partitie op de slave actief maken. De drive-letters veranderen niet en je kunt er toch op installeren.
 • Of het lukt met FDSIK denk ik niet (maar ik kan mis zijn…) Ik dacht dat je met FDSIK maar kan kiezen voor 1 actieve partitie.
  Volgens mij moet je op die 8GB-schijf een actieve partitie maken met Partition Magic en gebruik maken van een bootmanager zoals Bootmagic om op te starten.
 • Je hebt inderdaad maar keuze voor 1 actieve partitie. Tijdens de installatie van Windows 95/98/98se/Me moet dat de actieve partitie zijn. Daarna kan je die wel terug zetten, maar dan heb je een bootmanager nodig om die op te starten.
  In XP zit standaard een bootmanager. Je kunt ook Bootmagic gebruiken of een OS/2 bootmanager, enz.
 • Ik wil de bootmanager van FreeBSD gebruiken die al geinstalleerd is op de 20GB schijf. Zolang ik niets verander aan de manier zoals de schijven nu verbonden zijn aan de ATA controller, krijg ik ook geen problemen in FreeBSD m.b.t. nummering van filesystems etc.

  Ik dacht dat als ik mijn 20GB schijf loskoppel, en als Windows dan op de slave geinstalleerd wordt, dat dit voor Windows dan de C-drive is (wat volgens mij door Windows geeist wordt). Als ik dan de 20GB weer aankoppel, dan herkent de bootmanager van FreeBSD wel dat er een FAT filesystem op de slave staat waarvan geboot kan worden.

  Probleem is dus dat ik niet weet of na het terugkoppelen van de 20GB, dat in Windows de slave drive nog steeds C heet. Als dat opeens D wordt, dan zal Windows niet meer te booten zijn vrees ik.
 • Of die schijf nog steeds C: is hangt af van de indeling van de eerste schijf. Als dat een VFAT of VFAT32 partitie is, dat ziet Windows hem. Anders niet.
  In beide gevallen werkt de truc met het actief zetten van de partitie waarop Windows geinstalleerd moet worden. Als Windows de eerste schijf wel ziet, dan installeer je op D:
  Als Windows je eerste schijf niet ziet, dan installeer je op C:
  Wel kan je beter Windows 95/98/98se/ME altijd op een primaire partitie installeren.
 • De eerste schijf is in zijn geheel UFS geformatteerd (FreeBSD). Dus dan zal Windows hem wel niet herkennen.

  Toch wil ik tijdens de installatie de eerste schijf niet aangekoppeld houden omdat ik denk dat Windows aan het eind van de installatie zijn schijf op bootable zet en de computer dan niet meer boot van de eerste schijf met bootmanager.

  De 8GB schijf zal inderdaad een primaire partitie worden.
 • Dat is precies wat je met FDISK doet door die partitie actief te maken. Door na de installatie weer de eerste schijf actief te maken, wordt dat weer de bootable disk.

  Maar jouw systeem werkt ook.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.