Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows 98 SE opnieuw installeren

Anoniem
None
15 antwoorden
 • Ik wil graag windows 98 SE opnieuw installeren.
  Op dit gebied ben ik nogal een leek, dus ik zou graag willen weten hoe ik dit meot doen. o ja, ik wil niet over mijn oude heen installeren maar ik wil eerst de harde schijf formatteren. iemand een idee hoe dit moet? ik heb weleens wel wat gehoord over het commando format C: /u , maar ik weet niet of dit goed is………….
 • Dit klopt helaas niet, 98se is niet bootable.
  Doe in opstartdiskette(98se) in je comp, start je comp op, de diskette vraag of je met cd-rom ondersteuning wil opstarten, kies voor ja.
  Na een check van je comp krijg je dit te zien A:\\
  Vul hierachter in format c:
  na het formatteren krijg je weer dit A:\\ te zien, vul hierachterin d:
  (d is je cd-rom het is ook mogelijk dat het e: is).
  Je ziet nu dit E:\\
  vul hierachter in setup, en win 98 begint.
 • Misschien is dit ook wel het goede moment om je schijf te partitioneren als dat nog niet is gebeurd. Je beschikt dan naderhand over één of meerdere schijfstations, waardoor je gegevens gemakkelijker kunt bewaren.
  Partitioneren doe je met FDISK op de opstartdiskette.
 • [quote:acc294ecf4="De huismeester"]Dit klopt helaas niet, 98se is niet bootable.[/quote:acc294ecf4]
  Die discussie hebben we eerder gehad. Mijn Win98SE is [i:acc294ecf4]wel[/i:acc294ecf4] bootable, en niet alleen die van mijn, heb ik begrepen. Kwestie van even uitproberen dus, voordat je met bootdiskette gaat knoeien.
 • Dat klopt, volgens mij is de SE versie bootable. Dat was één van de verbeteringen (of was dat dè verbetering, dat weet ik niet meer :lol: )
 • Bij mijn weten inderdaad bootable. Maar je kunt ook even een opstartdiskette aanmaken. Kleine moeite, en het werkt altijd. Het belangrijkste is een goede backup van je databestanden, vooral van het spul op de c: schijf. Ik maak zelf voor de zekerheid altijd een ghost backup. Dan kun je alles terugvinden, en kun je ook weer terug als het installeren om de een of andere reden niet lukt.

  Formatteren kun je ook vanaf de c: schijf doen, gewoon in dos opstarten (via alt-f4), en dan "format c: /s /u". Als je de partitie-indeling wilt wijzigen, zul je dat met fdisk of partition magic doen.

  Belangrijk is ook, dat je alle drivers voor je hardware bij de hand hebt.
 • bedankt iedereen voor de reacties, alleen heb ik wel een vraag: wat betekent \s en \u????? o ja, is het erg moeilijk om FDISK te gebruiken??? to nu toe met gewoon 1 grote harde schijf gewerkt, zonder partities………
 • Aangezien je zelf aangeef dat je een leek ben op formateer gebied, zou ik gewoon format c: doen, je setup draaien van 98se en dan daarna met partition magic een partitie aanmaken voor je belangrijke backup (denk maar aan b.v. drivers en data).
  Blijf dus weg uit fdisk, pm is makkelijker.
  Trouwens nooit geweten dat 98se bootable was, heb ik toch een verkeerde cd-rom. Sorry.
 • dan zal ik wel eerst PM aan moeten schaffen, is dat duur???? wordt dat niet verwijderd dan als ik formatteer????? is FDISK niet makkelijk dan????
 • Zoek effe met google , FDISK

  Hier staat heel goed omschreven hoe het werkt.
 • http://www.xs4all.nl/~ronh/fdisk2.htm

  Dit is misschien makkelijker dan dat ik het uitleg, want hier heb je plaatjes en al, dus druk dit eerst af en ga dan aan de klus beginnen.
  succes
 • Waarom zou je PM KOPEN? Alleen om verschillende partities aan te maken? Nee toch…dan gebruik je FDISK =GRATIS.
 • [quote:889d7bb05e]Waarom zou je PM KOPEN? Alleen om verschillende partities aan te maken? Nee toch…dan gebruik je FDISK =GRATIS.[/quote:889d7bb05e]
  Helemaal gelijk.
  Maar als je een leek ben, iets wat hij zelf aangeef, dan is PM makkelijker te begrijpen.
  Maar als je die niet heb, dan zou ik het inderdaad niet aanschaffen, maar fdisk inderdaad gebruiken(doe dat zelf ook altijd).
  Alleen als je dat nog nooit gebruikt heb dan is het fijn als je iemand heb die het je voordoet of uitleg(wij dus :wink: ), of een beschrijving heb hoe het moet.
  Want voordat je het weet zit je met drie partitie met een primaire partitie.
 • Idd. Gelijk heb je. Ik denk ook altijd dat iedereen tenminste een basiskennis heeft over configuratie mogelijkheden. Ben soms de tijd vergeten dat ik het ook niet wist. Sorry…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.