Vraag & Antwoord

OS Windows

dual boot win98 en XP

Anoniem
None
3 antwoorden
 • win 98 op c partitie; daarna XP geinstalleerd en eigen actieve partitie toegewezen.
  Vragen:
  1. kan geen van beide partities op " verborgen" zetten. Klopt dat?

  2. Het blijkt dat XP bepaalde files op de c schijf van Win 98 zet. Gevolg: als ik WIN 98 vervang, dan is ook XP weg. Tenzij ik weet welke files ik dan zou moeten bewaren om erst terug te zetten op de WIN 98 partitie. Wie weet welke files dat zijn? En is dit de juiste methode?

  3. Mijn bedoeling is om telkens met GHOST een mirror te maken van de 2 partities en wil ze onafhakelijk van elkaar kunnen terugzetten. Hierdoor kan ik telkens weer met een schoon register beginnen zonder alles weer te moeten laden. Probleem in 2 maakt dat lastig

  4. Waar kan ik binnen XP de bootmanager vinden?
 • Mbt vraag 1:
  Je kan de partities wel verborgen maken met een programma als Partition Magic. In de standaard DOS (en windows) programma's kan dat inderdaad niet. Maak wel beide partities Primair en niet logisch om het probleem genoemd in vraag 2 te vermijden. In de standaard DOS (en windows) programma's kan dat niet.

  Mbt vraag 2:
  Als de 1e partitie niet verborgen is, zal XP inderdaad enkel bestanden op de primaire partitie zetten. Welke dat zijn, weet ik niet omdat ik zelf deze situatie niet heb.

  Mbt vraag 3:
  Dat kan dus alleen als je de besturingssystemen geheel op hun eigen partities staan.

  Mbt vraag 4:
  De instellingen van de bootmanager vind je terug in het verborgen systeembestand BOOT.INI.
 • De bootbestanden die je op diskette moet zetten alvorens te formatteren zijn: [b:93570160eb] ntldr, ntdetect.com, boot.ini [/b:93570160eb]en[b:93570160eb] bootsect.dos[/b:93570160eb].
  Om Win98 en WinXP apart van elkaar te installeren moet je een tweede primaire partitie maken en deze op active zetten. De eerste partitie wordt dan op hidden gezet, zodat bootbestanden daar niet op terecht komen. Dat je nu de eerste niet op Hidden kunt zetten wijst er op dat je voor de tweede een logisch station gebruikt i.p.v. een primaire partitie. Dit proces heeft overigens helemaal niks met DOS of Windows te maken. Dat kan in elk besturings-systeem door de MBR (partitietabel) te wijzigen met bv Partition Magic.

  Beide soorten installatie kunnen goed werken, voor de "normale" installatie gebruik je de ingebouwde bootmanager, aparte installatie heb je bv BootMagic nodig om op te starten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.