Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Muis (ouder type) werkt niet meer

roeske
6 antwoorden
 • Hoe was het ook alweer? Ik heb van een kennis een oude PC (Pentium75) thuis staan ter reparatie, waarvan de muis niet meer werkt. De muis is zo'n oud type met een stekkertje met 9 pennetjes. Die zit aangesloten op de com-1 poort (denk ik).
  In Windows98 is alleen een pijl te zien, maar is niet te besturen met de muis. Nogal erg onhandig dus…
  Hoe krijg ik die (ouderwetse) muis ook alweer aan de praat. Erbij zit nog een installatiediskette voor win95, maar die geeft geen oplossing na installatie.
  Stel dat die com-poort niet meer werkt (hoe kom ik daarachter?), welke mogelijkheden zijn er nog meer om een muis aan de praat te krijgen op deze oude PC ?

  Bedankt alvast!
 • Zowel in Windows 95 als in Windows 98 wordt een seriële muis standaard herkend. Zo niet, dan krijg je een foutmelding tijdens het opstarten dat de muis niet is aangesloten.
  Het lijkt er dus sterk op dat je muis niet goed is of dat de COM-poort niet goed is.
  - Je kunt in de eigenschappen van deze computer op het tabblad apparaatbeheer zien of je COM-poort wel goed functioneert.
  - Je kunt daar ook de seriële muis terug vinden.
  - Je kunt de muis open maken en het balletje er uit halen. Daarna kan je het vuil van de asjes afhalen waartegen het balletje loopt.
  - Je kunt alle draadjes door meten om te kijken of er geen kabel-breuk in zit.
  Baat dit niet, probeer dan een andere seriële muis te pakken te krijgen. Je kunt met die muis even testen of het aan de COM-poort ligt of aan de muis.
  Ook kan je de seriële muis aansluiten op een andere computer ipv je bus-muis. De seriële muis zou direkt herkend moeten worden.
  Na installatie van de nieuwe hardware zou die op de andere computer moeten werken.
 • De muis is goed. Op een andere (ook oude) PC met Win98 werkt de muis goed. Ook een andere (goede) serieele muis doet het niet op deze PC. Het moet dus wel haast aan de com-poort liggen…. denk ik.

  Stel dat die com-poort inderdaad niet meer funktioneert, welke oplossing heb ik dan nog? De flatcable op het moederbord misschien ergens anders op aansluiten? Is een com-poort op een andere manier te herstellen?
 • Soms kan de COM-poort in de BIOS uitgeschakeld zijn. Controleer dat eerst eens.
  - Komt je COM-poort wel voor bij de eigenschappen van deze computer op het tabblad apparaatbeheer? Zo niet, naar de BIOS.
  - Staat er bij de eigenschappen dat die COM-poort wel goed functioneert?
  Mogelijk moet je de IRQ-settings wijzigen.

  Anders maak je de kast open en controleer je alle aansluitingen van die COM-poort. Mogelijk zijn de contacten vuil van de aansluitingen van het kabeltje. Ook kunnen jumpers op de kaart of op het moederbord verkeerd staan, waardoor de COM-poort niet werkt. Hoe die wel moeten staan vind je in de handleiding van de kaart/het moederbord.
 • De muis is goed.
  In het bios is com-1 enabled
  De kabels van de com-1 poort zijn goed.
  In "systeem" functioneert com-1 goed

  Maar de muisaanwijzer is niet in beweging te krijgen
  ????????????? ra ra ra ?????????????
 • Zit er ook een modem in je PC?
  Mogelijk gebruikt die COM3. Vaak zijn dan de IRQ en I/O adressen gelijk. Wijzig de IRQ en I/O instellingen van COM1 eens handmatig.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.