Vraag & Antwoord

OS Windows

C schijf is D schijf / inlog probleem

Anoniem
FoXiERotjEknoR
7 antwoorden
 • Hallo,
  ik wilde laatst Red Hat Linux 8.0 installeren op mijn harde schijf, waarop ook Windows XP staat. Om toch 2 besturingssystemen te installeren heb ik Partition Magic 8.0 gebruikt.
  Mijn C schijf had ik in 2 partities verdeeld en een swap partitie voor Linux.

  Dit ging goed en de bootdiskette van Linux startte. Maar bij het installeren van linux kon hij vmd.linuz (o.i.d.) niet vinden. Linux kon dus niet verder geinstalleerd worden. Maar ik kon ook niet meer in mijn oude XP komen. Na enige omwegen heb ik uiteindelijk Windows 2000 kunnen installeren op de partitie die voor Linux was bedoeld.

  Nu blijkt dat de partitie waarop XP is geinstalleerd (de originele C-schijf) een D-schijf is geworden en de partitie waarop Windows 2000 is geinstalleerd een C-schijf is geworden. Windows XP kan niet geladen worden omdat hal.dll niet gevonden of geladen kan worden. Deze is echter wel aanwezig (in de map WINNT van XP). Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik weer gewoon XP op mijn C schijf krijg en dan die andere 2 partities (windows 2000 en linux) er veilig weer afkrijg? Dus gewoon de oude situatie herstel? Om erger te voorkomen, durf ik nu niet zoveel te doen met mijn pc, dus ook geen systeemherstel van XP (wat ook via een omweg zou moeten denk ik…) Alvast bedankt voor de hulp!!

  met vriendelijke groet, Kasper

  btw, ik weet niet zo gek veel van de pc af, dus graag leesbare uitleg :)
 • Neem een opstart-diskette van Windows 98.
  Start de PC op zonder CD-ROM ondersteuning (niet nodig voor dit verhaal).
  - Tik na het opstarten in: FDISK
  - Bevestig het gebruik van grote harde schijven.
  - Kies voor optie 2: Actieve partitie instellen.
  - Kies voor de partitie waar Windows XP op staat.
  - Sluit FDISK af
  - Verwijder de diskette.
  - Start de PC opnieuw op.
  Nu is de XP-partitie weer disk C:
 • OK, via partition magic is het gelukt om de C schijf als actieve partitie in te stellen en de D op 'hidden' te zetten. Windows XP start nu weer gewoon op zoals die dat vroeger deed.
  Hierna heb ik systeemherstel uitgevoerd om terug te gaan naar de situatie van voor het instellen van die partities.

  Echter, de D schijf bestaat nog steeds als hidden partitie. Heeft u misschien ervaring met partition magic of weet u hoe ik nou die partitie en de swap partitie (die voor Linux geinstalleerd moest worden) kan verwijderen en die ruimte weer aan mijn C schijf kan 'plakken'?

  Overigens, nog bedankt voor de vorige reactie. Ondanks dat mijn oude opstartdiskette van Windows 98 het niet deed, werd mijn vermoeden bevestigd dat ik de actieve partitie moest veranderen :)

  Met vriendelijke groet, Kasper
 • Partition Magic opstarten, rechtsklikken op de betreffende partitie(s) en Delete kiezen. Daarna de C: partitie rechtsklikken, Resize kiezen en de New Size zo hoog mogelijk instellen. > OK
 • ok bedankt. Ik geloof dat het is gelukt. Nog 2 vraagjes.

  1) klopt het dat er een kleine partitie is die niet aan C geplakt kan worden? Er is namelijk zo'n 7 MB en als ik die wil verwijderen en aan C wil toekennen zegt Partition Magic dat dat niet kan omdat er een proces actief is.

  2) Hoe kan ik nou controleren of dat mijn schijf weer de oude capaciteit heeft? Ik geloof niet dat ik de doos heb van de harde schijf. Ik heb een 40 gig schijf en de eigenschappen van de schijf nu is dat de capaciteit 37,2 GB is (40.007.729.152 bytes). Ik denk dat het wel klopt want de werkelijke capaciteit is altijd minder toch?

  Heel erg bedankt voor jullie hulp!

  mvrgr Kasper
 • 1: kan kloppen - maar ik weet niet waarvoor ie dient. Misschien iemand anders?

  2: klopt ook: 37,2 GB is de volle capaciteit van je schijf.
 • Die vrije MB worden gereserveerd om zo nodig de schijf om te kunnen zetten in een Dynamic Disk: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;225822

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.