Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Onverklaarbaar veel harde schijf aktiviteit !!!

Wilhelm Dipt
20 antwoorden
 • Heb WinXP Pro met AMD XP 1600+ en o.a. 512 Mb geheugen en een SWAP-file op een tweede schijf van 10240-1280Mb. Sinds enkele dagen een merkwaardig en verschrikkelijk irritant probleem. Soms, als ik een programma wil opstarten, op Internet wil aanloggen of gewoon de Verkenner wil gebruiken, begint de harde schijf enorm veel aktiviteit te vertonen. Het lichtje brandt maar je hoort het ook. Dan kan soms wel 5 of meer minuten (!!) duren en pas als de harde schijf "tot rust" gekomen is wordt de eigenlijke bewerking voortgezet. Op de schijven zelf niets "verdachts" kunnen zien.
  Heb van alles al geprobeerd. Swap-file is dus aanwezig, geprobeerd met weinig programma's op te starten, Anti-Virus scanner uitgeschakeld enz., ook WinXP, via de "upgrade" mogelijkheid weer geinstalleerd.
  Alles vruchteloos. Wie weet raad?
 • Scan eens op virussen en spyware.
 • Je zou ook eens via CTRL-ALT-DEL, bij het tabblad processen kunnen kijken welk proces erg actief is op dat moment.
 • De Virus-scanner staat altijd aktief maar bovendien ook de hele schijf opnieuw gescand. Ook met Ad-Aware en XP-Antispy dus dat zijn "helaas" niet de oorzaken van mijn probleem,
 • Je zou ook eens via CTRL-ALT-DEL, kunnen kijken…

  Als de schijf die merkwaardige aktiviteit vertoont kan ik ook met
  CTRL-ALT-DEL niets doen. Ook op die toetsen reageert het systeem pas nadat alles weer tot rust gekomen is. Zeer merkwaardig blijft het.
 • p.lemmens,

  Bij www.schoonepc.nl heb je een programmatje van Microsoft zelf heeft gemaakt en dat heet "Regclean", (rode en groene blokjes'. Het is maar 2 MB groot.
  Downloden en instaleren. Als je het gebruikt dan wordt alles gerepareerd en het register schoongemaakt. Wel daarna een registercleaner gebruiken.

  Misschien ben jij daar mee geholpen,

  groeten Lucia
 • Het gebruik van Microsoft "Regclean" onder XP is niet aan te raden.
  Het is niet bedoelt voor WinXP, benodigde register ingangen worden erdoor verwijdert.

  Eddy :o
 • Kun je inderdaad beter RegScrubXP voor gebruiken. heeft ook een fraaie restore optie aan boord voor het geval dat je toch wat teveel weghaalt.
  Te vinden op LexunFreeware!
 • Dan heb ik het vandaag voor het laatst gebruikt.
  Ik wist dit niet. :oops:

  heeeeeeeel veel dank,
  Lucia

  p.s. regscubXP is zeker alleen in het engels?
 • Kun je inderdaad beter RegScrubXP……

  Bedankt voor de tip maar ik gebruik eigenlijk al een tijd de registry cleaning functies van "System Mechanic" en ook van "JV16-PowerTools"
  maar dat heeft ook niet geholpen helaas. Zal nu voor alle zekerheid ook je RegScrubXP proberen.
 • Yep, alleen in het engels, maar er zijn niet veel knoppen, dus het valt wel mee in het gebruik.
 • Heb inmiddels ook RegScrubXP uitgevoerd maar tot mijn grote spijt blijft die onbergijpelijke harde schijf op de gekste momenten minuten lang draaien en intussen ligt alle stil. Dus blijkbaar toch niet het register.
 • het kan misschien ook zijn dat er dan een herstelpunt wordt gemaakt. als je dit niet nodig hebt kun je dat uitzetten.
  je klikt dan met rechts op deze computer, gaat naar eigenschappen en klikt op het tabblad systeemherstel. je kunt het hier uitschakelen, of bijvoorbeeld (als je partities hebt) alleen de schijf met windows aan laten staan
 • :o Wat dacht je van de schijf defragmenteren ? Dat kan een STUK schelen !

  Kijk anders ook eens bij de site van M$ naar het programmaatje BOOTVIS. LET OP: dit is alleen voor Windows XP gebruikers !
 • Schijf defragmenteren en BootVis…..?
  Schijf regelmatig gedefragmenteerd met Norton System Works.
  Ook BootVis gebruikt maar van de optimalisatie van het Opstarten nooit wat gemerkt.

  Dat uitschakelen van de herstelfuncties voor mijn verschillende partities
  ga ik direct doen. Ook weer bedankt.
 • Het kan gebeuren dat uw pc ineens heel veel netwerkactiviteit vertoont,zonder dat u ergens van bewust bent. Wordt ik "gehackt" vraagt u zich dan af. Of is er op de achtergrond misschien een verdacht programma bezig gegevens te versturen naar één of andere louche website zonder dat u het door heeft? Gebruik dan eens het command netstat. Dit commando is op elke windows-versie beschikbaar waarop TCP/IP wordt gebruikt,en toont in één oogopslag welke TCP-connecties allemaal open staan. Open een opdracht-prompt via "start"/"uitvoeren" en"command" (windows 95/98/Me of CMD (windows NT/2000/XP). Geef het commando "netstat". Vervolgens wordt direct getoond welke computers uw pc op dit moment contact heeft. Niet alle connecties worden getoond,maar u krijgt in elk geval wel een aardig beeld van wat er allemaal gaande is.
 • Heb je toevallig recent WinXP servicepack1 geinstalleerd?

  In dat geval heb je te maken met een bug, nml. programmas starten 10x langzamer op dan normaal.

  Microsoft heeft hier een fix voor.

  gr.
 • Heb je toevallig recent WinXP servicepack1 geinstalleerd?…………
  Microsoft heeft hier een fix voor.


  SP1 inderdaad nog niet zo lang geleden gedownload. In de laatste HCC Nieuwsbrief stond ook dat SP1 destabiliserend kan werken.
  Dus naar een Fix bij MS gezocht maar dat is geen eenvoudig klusje.
  Die stellen dat niet op grote schaal beschikbaar, doen ze pas met SP2.
  In de tussentijd krijg je het alleen maar via een ingewikkelde weg waarbij de hele ellende van Produkt Aktivering enz ter sprake komt.
  In ieder geval bedankt voor de tip en we blijven aan bal (iets waar Oranje het moeilijk mee had)
 • "het kan misschien ook zijn dat er dan een herstelpunt wordt gemaakt."

  Heb je advies opgevolgd en voor alle partities uitgeschakeld m.u.v. de Windows partitie.
  Het lijkt erop dat het werkt maar ik ben wel voorzichtig want die schijf aktiviteit was altijd onverspelbaar. Nooit zeker wat de reden was.

  Kan ik nu terugvinden of dat de oorzaak was door na te gaan hoeveel
  herstelpunten gemaakt zijn de laatste tijd?
  Hoe doe ik dat? Weer bvd.
 • zover ik weet niet. ik weet wel hoe je de oude herstelpunten kan verwijderen, aangezien ze alleen maar schijfruimte in beslag nemen:
  je gaat naar start/programma's/bureauaccessoires/systeemwerkset en opent schijfopruiming, je kiest een schijf uit en gaat naar meer opties. daar staat onderaan systeemherstel punten opruimen.
  kijk maar eens hoeveel ruimte dat oplevert…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.