Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

schijfruimte verdwenen?

egorelease
7 antwoorden
 • Onder XP heb ik een aantal partities aangemaakt waarvan de C-partitie 5 GB groot is. Nadat ik Pinnacle Studio 8 over versie 7 had geinstalleerd, wat niet beviel, en ik via systeemherstel 'terugging' naar de oude situatie gaf windows aan dat ik minder dan 200 MB aan vrije schijfruimte overhad. Dit verbaasde mij omdat de som van XP, alle overige software en de ruimte nodig voor systeemherstel (= max 12% van 5 GB = 600 MB) niet meer ruimte gebruikt dan circa 2.5 GB. Ik heb dit ook gecontroleerd onder Winders verkenner: eerst de hidden files zichtbaar gemaakt, toen alles geselecteerd en onder 'eigenschappen' bleek de totale grootte circa 2.3 GB te zijn.

  Op de een of andere manier mis ik zo'n 2.5 GB. Waar zijn die en hoe krijg ik die terug?

  Martin
 • check eens met fdisk ofzo, om te kijken of ie misschien een ongekende schrijfruimte heb…
 • Het kan zijn dat er een Pagefile.sys staat die enorm groot is, dit is het windows swapfile (wisselbestand), deze kan je niet verwijderen, en moet je zeker gebruiken om het zaakje lopende te houden.

  Hyberfile.sys (of zoiets) is ook zo'n bestand. Deze kan je wel uitschakelen, door geen gebruik meer te maken van energie beheer.
 • ik ben er uit: systeemherstel gebruikt welliswaar max 12% van de schijfruimte, maar doet dit per partitie (!). Met drie partities was dit in totaal 1.2 GB; tel daar de Pagefile.sys bij op en je komt zo op 2 GB die je nergens ander voor kunt gebruiken.

  syteemherstel heb ik nu uitstaan; in plaats daarvan maak ik af en toe een ghost backup.


  groet,
  egorelease
 • Pagefile is idd vaak belachelijk groot, maar ik was nog een paar gieg kwijt. Alle tips uit c!t & t&t opgevolgd, nog steeds 1,8 gieg kwijt op c:
  Toen vond ik op tucows een progie "super browser washer" (2 weken full trail) en ondanks dat ik zelf alle .temps e.d. reed zoveel mogelijk geleegd had kreeg ik toch nog ca. 1,7 gieg terug!
 • Breng eens een bezoek aan www.jam-software.com. Daar is een freeware programmaatje 'Treesize' te downloaden. Installeer het, start het, en je kunt precies zien hoeveel ruimte iedere map/bestand in een partitie inneemt. Als je de weergave instelt op map/bestandsgrootte van hoog naar laag, dan krijg je de boosdoeners bovenaan de lijst… Werkt prima!
 • Thanx Brbnts rkl,

  een proggy als treesize is precies wat ik zocht :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.