Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

[WinXP-Pro]2 harde schijven als 1 laten zien

Leo S
6 antwoorden
 • hoi,

  ik heb 2 harde schijven, 1 van 9 gb en 1 van 6 gb.
  Nou wil ik dat windows deze 2 schijven als 1 schijf ziet.
  Ik weet dat dit mogelijk is met RAID, maar dat is hier niet echt ideaal omdat ik dan maar 12 gb krijg in plaats van 15 gb (2 x 6 gb omdat bijde schijven even groot moeten zijn)
  Ik dacht dat windows Xp als het NTFS bestandssysteem aanstaat verschillende schijven als 1 kon laten zien, maar ik kan nergens vinden hoe en of dit inderdaad kan.

  Graag advies.

  ps Als het niet met winXP kan, kan ik eventueel ook nog wel naar een ander besturingssysteem, maar liever niet natuurlijk.
 • Hoi Chickenbeater,

  Je zal altijd 2 harde schijven zien, maar je kan een directory als ingang naar een andere schijf maken. Hierdoor lijkt het 1 schijf maar zijn er 2.

  het zal er ongeveer zo uit koment te zien:

  Schijf1
  +- dir1
  +- dir2
  +- dir3—-Schijf2
  +- dir4

  Schijf2

  Dit is te bewerken via start -> settings -> controlpanel -> administrative tools -> computer management
  dan kijken onder 'storage' en dan 'disk management'
  Klik dan op de 2e schijf met de andere muisknop en dan op 'change driveletter and paths…' .
  De rest wijst zichzelf.

  Groeten,

  Stofnest.
 • hmmm, maar dan kan ik dus niet alle bestanden in 1 directorie zetten, en daar gaat het eigenlijk om. Is er niet een nadere manier waarop alle schijfruimte in 1 directorie gestopt kan worden?
 • Je kan met dynamic disks gaan werken. Je moet dan vanuit het eerder genoemde disk management je schijven dynamic maken. Rechtsklik op een van je schijven en kies voor convert to dynamic disk. Vink allebei je schijven aan en ze worden dynamic gemaakt.

  Nu kun je een spanned volume aanmaken. Dit is een volume (partitie) die doorloopt op de andere schijf. Is dit soms wat je bedoelt?
 • Ja !! :D

  Alleen ik dacht dat je niet van een dynamic disk op kon starten, klopt dat?
  Als dat zo is het dan mogelijk om een extra partitie te maken waar tie van op kan starten of maakt hij automatisch de gehele schijf dynamisch?
 • dat opstarten lukt wel…..
  ….maaaar ik denk dat ik nu een probleem heb. Ik heb de bijde schijven nu dynamisch gemaakt, maar had van tevoren de partitie niet kleiner gemaakt. En nu ze dynamisch zijn kan ik niet meer met Partition Magic de partitie verkleinen zodat er een spanned partitie naast past. Ik zit dus een beetje vast. Is nu de enige mogelijkheid alles te formateren en dan met fdisk een kleine partitie aanmaken voor windows en de rest ongepartitioneerd laten? Ik heb dat liever natuurlijk niet want dan moet windows er opniew op. Weet iemand een andere oplossing?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.