Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

dual boot

Rogerzzz
7 antwoorden
 • Na win98 opnieuw geinstalleerd te hebben naast winxp, kan ik niet meer dual booten.
  ik heb via bootlog
  ebuild getracht dit te herstellen. Maar nu kom ik van die vreemde kreten tegen en weet niet wat ik nu in moet vullen. Wie kan mij helpen?
  na rebuild komt de volgende regel:
  add instal to boot list
  enter load indentifier ????
  enter OS load options
 • misschien al te laat? http://www.dougknox.com/xp/tips/xp_repair_9x.htm
 • Dat klopt… Windows heeft de nare gewoonte zijn bootgegevsn niet in het Matser Boot Record van de harddisk te zetten, maar op de eerste opstartbare ciilinder van de hdd. Als je dus XP hebt draaien en Windows 98 eróverheen' zet, eigenlijk dus erbij, ben je de bootgegevens van XP kwijt. Je moet zorgen dat je EERTS Windows 98 installeert en dan Windows XP. Dan krijg je vanzelf een bootmenu waar je kan kiezen tussen 98 en XP.

  Verder kan je niet met bootmanagers gaan werken, ik bedoel dan externe bootmanagers zoals die van PartitionMangic. waarom? Omdat de bootgegevsn van XP overgeschreven zijn door 98.

  Er zit m.i. dus niets anders op dan Format c: /q en de rest van je harddisks ook, dan win98 installeren en windows xp…. Ook zou ik een C: schijf van 50MB aanmaken die je geheel primair voor je bootgegevens maakt. Dat voorkomt veel problemen bij updaten/veranderen van systemen.
 • [quote:96ed8a49bb="my009054"]Verder kan je niet met bootmanagers gaan werken, ik bedoel dan externe bootmanagers zoals die van PartitionMagic. waarom? Omdat de bootgegevens van XP overgeschreven zijn door 98.
  [/quote:96ed8a49bb]

  Maar dat kan natuurlijk best wel. Gewoon 2 primaire partities maken en op allebei een OS installeren terwijl de andere hidden staat. Dan kun je uitstekend met een bootmanager werken. Ik werk zelf altijd met BootMagic.

  Wist je trouwens dat de MBR [i:96ed8a49bb]altijd[/i:96ed8a49bb] in de eerste opstartbare cylinder staat (spoor 0). En Windows zet zijn opstartgegevens niet daar, maar voor in de First Active Primary Partition, de bootsector genaamd. En plaatst tevens opstartbestanden in de partitie zelf.

  Lees maar eens: http://www.sjoerd-visser.demon.nl/multiboot/partitie.html
 • Ja, maar omdat op de partitie de bootgegevsn van XP zijn overgeschreven door die van XP, kan een externe bootmanager toch niet meer 98 opsterten! Waarom? De bootgegevsn van 98 (dus eigenlijk het hele opstartproces) zijn WEG. Anders zou je namelijk met een opstartdiskette naar Windows 98 kunnen booten, immers dan wordt XP ook niet aangesproken.

  Extrene bootsoftware heeft m.i. alleen zin als je een goed werkend systeem hebt en er een systeem naast wilt installeren, doch kan je in dat geval net zo goed de bootmanager van XP draaien, toch?
 • Ik volg niet helemaal wat je daar zegt. Volgens mij heeft juist Win98 de bootsector van WinXP overschreven. En dus wil Win98 juist wel starten!
  Ja, een 2e install zet je er naast als je een goed werkend systeem hebt. Dat klopt. En daar is het eigenlijk een beetje laat voor. Maar niet [i:7bb2d908e0]te[/i:7bb2d908e0] laat. Zie: http://www.tweakxp.com/tweakxp/display.asp?id=1178

  Of als alternatief, opstarten naar Recovery Console en met het commando [b:7bb2d908e0]fixboot[/b:7bb2d908e0] WinXP weer tot leven wekken. Daarna de Win98 partitie verwijderen en daar een primaire FAT32 partitie voor in de plaats maken (met Partition Magic bv). Dan Win98 hierop installeren (de WinXP is nu hidden) en aansluiten BootMagic installeren. Nu worden beide partities gezien en kun je kiezen tussen deze twee.

  Uiteraard is het vanuit een kale PC veel beter om gewoon eerst Win98 en daarna WinXP te installeren. Is wel zo gemakkelijk, inderdaad. Maar er zijn dus wel alternatieven.
 • Sorry, zat verkeerd. Logisch! XP start niet meer, Win 98 nog wel. Dan is het m.i. een kwesetie van XP cd erin pompen en even installeren op dezelfde locatie als de eerste staat, dan herkent XP gewoon de 98 install en kan je beide booten.

  Of de oplosing die de anderen gaven natuurlijk, dat kan ook.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.