Vraag & Antwoord

OS Windows

Dual-boot probleempje (win XP/98)

Anoniem
andre@home
4 antwoorden
 • Daaag,

  Ik heb een probleempje, ik heb zowel win Xp als win 98 op me pc staan. Ik kon dan bij het opstarten tussen die twee kiezen (dual-boot). Nou heb ik laatst Win XP er af gegooid (win xp stond op de C:, win 98 op de E: participatie (FAT32 allebij)) door de c te formateren. Na dat ik win XP terug had gezet, kon ik niet meer kiezen tussen win 98 en win XP.
  Dit komt omdat win XP win 98 niet in boot.ini had gezet. Dat heb ik handmatig gedaan, E:\="windows 98" (of zo iets). :)
  Het menutje kwam weer terug, maar win 98 start nog steeds niet op.
  Nu ben ik er achter dat de boot.ini van Win 98 in het begin op de c stond, toen door win XP is opgepikt en ergens opgeslagen, en dat als je dus win 98 kiest in het menutje, dat win XP dan de boot.ini van win 98 draait. (ofzoiets :-? )

  Maja, nu heb ik de hele schijf leeg gegooid, dus ook de win 98 boot.ini….
  Wat nu?
  Kan iemand mij helpen?

  Groeten
 • In Windows XP:
  Configuratiescherm –> Geavanceerd –> Opstart …. instellingen –> Bewerken

  Bij mij staat dan dit:
  [i:8b035debe0]
  [boot loader]
  timeout=5
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
  C:\="Microsoft Windows"
  [/i:8b035debe0]

  Dit moet je ff aanpassen op jouw situatie en dan doet de boot het wel hoop ik voor je. Je kan altijd nog ff zoeken op de site van Windows XP en kijken of ze daar nog wat zeggen. De beste oplossing is natuurlijk alles eraf gooien en dan de 2 besturingssystemen er opnieuw opzetten :D Maar dit gaat je wel heel wat tijd kosten, dan heb je wel wat :wink:
 • Nou heeft Win98 weliswaar geen boot.ini, maar dat is een detail. Lees dit maar door: http://www.tweakxp.com/tweakxp/display.asp?id=1178

  Een alternatief is: C: formatteren, Win98 weer installeren (op E: ) en daarna WinXP nog een keer installeren. Is wel meer werk, maar ook eenvoudiger.

  Win98 installeren is eigenlijk ook niet nodig, maar dan moet je de juiste opstartbestanden op C: plaatsen en msdos.sys aanpassen zodat de verwijzingen naar E: staan.

  Aan jou de keus.

  PS: Sorry Peter, dat had hij al gedaan en dat gaat echt niet werken zonder Win98 bootbestanden en zonder bootsect.dos!
 • [quote:9b73af11df]
  PS: Sorry Peter, dat had hij al gedaan en dat gaat echt niet werken zonder Win98 bootbestanden en zonder bootsect.dos![/quote:9b73af11df]

  Was ik ook al bang voor, had eigenlijk de post niet helemaal doorgelezen :oops: , maarre opnieuw alles erop werkt bij mij altijd effectief! :D Daarom is format c: ook mijn favouriete commando! :lol:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.