Vraag & Antwoord

OS Windows

Oh wat ben ik stom geweest!!! Ik heb aan boot.ini gezeten

Anoniem
None
54 antwoorden
 • hoi,

  Ik heb sinds een tijdje een probleem dat ik uit twee OSen kan kiezen bij het opstarten, terwijl ik er maar 1 heb.

  Deze fout zit waarschijnlijk in de boot.ini dus probeerde ik het op te lossen. Voor het foute (dus niet bestaande) bestuurings systeem (windows) stond default = .
  Maar ik wilde dat hij windows xp als 'default' zag zodat ik de timer op 1 kon zetten en ik zelf niet hoefde te kiezen.

  Ik heb daarom voor de andere regel (die van win XP) default = gezet, maar ben met m'n stomme kop vergeten default = weg te halen bij die andere regel!!!

  Nu weet ik niet of ik gewoon heel dom was en dat het sowieso al niet klopte wat ik heb veranderd. Of dat het er aan ligt dat ik dat 'default = ' niet heb weg gehaald bij de andere regel.

  Maar mijn computer start nu niet meer!!!

  Als ik hem nu opstart, krijg ik na een tijdje de keuze tussen 2 besturingssystemen. Namelijk Windows (default) en de regel zoals windows XP stond beschreven in de boot.ini.

  Kies ik voor de regel (die dus tot voor kort nog Windows XP was) start de computer opnieuw.

  Kies ik Windows (default) (die dus helemaal niet bestaat) dan krijg ik een melding dat ik een bepaald bestandje terug moet plaatsen.


  Wie o wie weet een oplossing voor mijn probleem, zodat ik Windows XP weer kan opstarten???


  Bvd

  Jochem
 • Met een bootdiskette opstarten en dan met een teksteditor het boot.ini bestand weer repareren.
 • Bovenstaande kan alleen als WinXP op een FAT32 partitie staat!. NTFS kan immers in DOS niet worden gelezen.

  Je hebt WinXP gewoon geïnstalleerd in C:\Windows? Neem dan een lege diskette, zet daarop (even via een andere PC) de bestanden [b:b0b018e52b]ntdetect.com[/b:b0b018e52b] en [b:b0b018e52b]ntdlr[/b:b0b018e52b] vanaf de WinXP CDROM en boot vanaf deze diskette. Je krijgt wel een foutmelding, maar de PC start wel correct op. Eenmaal in Windows kun je boot.ini wel weer wijzigen.
 • Jouw oude topic. Volgende keer een backup maken zou ik zeggen. In je vorige topic heb je nog een aantal regels genoemd die in je boot.ini zouden staan. Probeer die dus eerst. De normale wijze om de boot.ini aan te passen gaat overigens via Systeem op het Configuratiescherm of via Msconfig (gewoon een "DOS" opdracht). Het is maar dat je het weet.
 • Oh gelukkig… dank jullie wel allemaal!!!

  Ik heb Win XP op een FAT32 parititie staan en het staat gewoon in C:\windows geinstalleerd.

  Ik ben zelf 15 en heb dus nooit met dos gewerkt. Wie kan mij vertellen hoe ik met een opstart diskette de boot.ini weer kan aanpassen? Want ik neem aan dat ntdetect.com en ntdlr voor NTFS zijn.

  Bvd

  Jochem
 • Nee hoor. De door mij gegeven oplossing werkt ook met FAT32. Gewoon opstarten in DOS en die 2 bestandjes kopiëren naar diskette. Lost het probleem gewoon op.
  Maar in DOS kun je ook net zo goed even je boot.ini een andere naam geven, dan is het nog gemakkelijker. vanaf de A:\> prompt intypen: [b:c61d07d783] rename c:\boot.ini boot.bak[/b:c61d07d783] en op ENTER drukken. Als je daarna opnieuw opstart dan ga je met dezelfde foutmelding dat boot.ini ontbreekt toch normaal opstarten. Wel even de boot.ini terug zetten, en dan deze keer goed. Trouwens geen slecht idee om zo'n diskette met ntldr, ntdetect.com en boot.ini achter de hand te houden als je gaat rommelen met bootbestanden, en ook als je dat niet doet trouwens. Kun je altijd mee opstarten als je schijf niet wil meewerken.
 • Alvast bedankt iedereen, mare… het lukt nog steeds niet.

  Als ik het volgende intyp: rename c:\boot.ini boot.bak, krijg ik te horen dat c:\boot.ini niet bestaat. Heb ook rename c:\windows\boot.ini boot.bak geprobeerd, maar die werkt ook niet.

  Jochem

  PS: Ik heb op dit moment geen xp cd bij de hand, want die heb ik uitgeleend aan iemand anders. (Is dat eigenlijk illegaal?)
 • Hmm, boot.ini is een hidden systemfile. Misschien dat dit helpt: type vanaf de A:\> prompt in: [b:bd38cb5d6d]attrib -s -r -h c:\boot.ini[/b:bd38cb5d6d] (en druk op ENTER). Denk wel om de spaties tussen die tekst.
  Als hij het commando attib niet herkent, dan zou het kunnen dat je even moeten controleren of dat commando op de diskette staat met [b:bd38cb5d6d]dir attrib.exe \s[/b:bd38cb5d6d].
  Daarna weer de rename uitvoeren.

  Overigens kun je met [b:bd38cb5d6d]copy c:\ntldr a:[/b:bd38cb5d6d] en [b:bd38cb5d6d]copy c:\ntdetect.com[/b:bd38cb5d6d] het oorspronkelijke plan ook nog even proberen.
 • Probeer daar van te maken:

  [boot loader]
  timeout=5
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS = "Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

  Er hoort helemaal geen blanko regel in boot.ini te zitten. Controleer of inderdaad BOOT.INI in de blauwe regel erboven staat.
 • Je moet niet alles vertellen.

  Oh jee, voorzichtig met die opdrachten. Je kan zo vrij makkelijk de overige bestanden ook kwijtraken. Als je niet weet hoe een DOS opdracht werkt, probeer dan eens: REN /? of RENAME /?

  Ga eerst naar C:\
  Controleer dus of je daar bent. Zo niet, ga er eerst naar toe!
  Je kan er komen door bijvoorbeeld in te tikken:
  C:
  CD \

  Ervan uitgaande dat Boot.bak de vorige juiste Boot.ini was, moet je eerst ervoor zorgen dat de huidige boot.ini niet meer op C:\ staat. Dat lijkt het geval te zijn, dus hoef je geen DEL of REN te doen. Maar let op. Boot.bak moet behouden blijven dus moet je toch een Rename doen, doe dan Ren Boot.ini Boot2.bak o.i.d.

  Vervolgens doe je REN Boot.bak Boot.ini

  Dat is dus precies andersom dan je hebt geprobeerd.

  Oh ja, Edit is het DOS tekstverwerker programma. Succes!
 • Nog geen suc6

  Bij het intypen van [b:48131313f6]attrib -s -r -h c:\boot.ini[/b:48131313f6] kreeg ik de melding: bad commant or file name

  Bij [b:48131313f6]dir attrib.exe \s[/b:48131313f6]: too many parameters -\s

  Bij [b:48131313f6]copy ntldr a:[/b:48131313f6]: file not found - ntldr, 0 file(s) copied

  En als laatste: [b:48131313f6]copy ntdetect.com[/b:48131313f6]: file not found - ntdetect, 0 file(s) copied.

  Helup!!!
 • M'n vorige post hoort eigenlijk voor die van Hans.Vosman.

  Nou, nou… wat heb ik weer gedaan…

  Ik heb, zoals hans.vosman zei, [b:d868ba4724]Ren Boot.ini Boot2.bak[/b:d868ba4724] gedaan, maar ik krijg dan de melding dat c:\boot.ini niet bestaat…

  :-? :-? :-? :-?

  It drives me crazy!!!

  Maja…

  Iets anders?

  Jochem
 • Tijdens het opstarten vanaf diskette wordt er over het algemeen een RAMDRIVE gemaakt met (meestal) driveletter D: waarop een aantal bestanden worden uitgepakt. Kijk dus even welke letter er tijdens het opstarten aan de RAMDRIVE worden toegewezen. Ga dan naar dat station en probeer die ATTRIB nog een keer.

  Als je opstart met een Win98 opstartdiskette dan kun je ook de bestanden NTLDR en NTDETECT.COM vanaf de WinXP CDROM naar een BLANKO diskette kopiëeen met de commando's:
  [b:0c6da0f923]copy R:\I386\NTLDR A:[/b:0c6da0f923] en
  [b:0c6da0f923]copy R:\I386\NTDETECT.COM A:[/b:0c6da0f923]

  Dit laatste moet altijd lukken, maar daarvoor heb je natuurlijk wel die CDROM nodig.

  EDIT kun je ook altijd nog proberen: [b:0c6da0f923]EDIT C:\boot.ini[/b:0c6da0f923] en vervolgens de tekst aanpassen en het bestand weer opslaan. Ik zou deze mogelijkheden in deze volgorde uitproberen.

  PS: Correctie op het DIR commando, dit moet [b:0c6da0f923]DIR ATTRIB.EXE \s[/b:0c6da0f923] zijn

  PPS: Je zit nu achter een PC toch? Kunt je niet A) vanaf deze PC die 2 bestanden naar diskette kopiëren B) het bestand ATTRIB.EXE naar die opstartdiskette kopiëeren zodat je wel dat bestand kunt aanpassen??
 • Als je de CD terug hebt, kan je je PC opstarten met de cd erin, vervolgens booten naar de CD (misschien moet je nog wat in je BIOS instellen, de boot volgorde (lukt vast wel zelf)) en de herstelconsole gebruiken en dan uit de commando's [b:ee4910166a]FIXBOOT[/b:ee4910166a] (dacht ik) gebruiken. in ieder geval
 • Nou sorry hoor, maar FIXBOOT gaat dit probleem echt niet oplossen. Het probleem IS het bestand boot.ini en daar blijft fixboot heus wel af.
 • De tip van Binary betreffende Attrib moet je ook uitvoeren. Het lijkt misschien allemaal heel vreemd maar als je goed kijkt, vallen de puzzelstukjes vanzelf in elkaar. Doe eens Attrib Boot.ini
  Als dan boot.ini niet wordt gevonden, tja, dan bestaat die gewoon niet meer. Concentreer je dan op Boot.bak! Enne, geef ook effe de map waar je staat. DOe daarvoor eens: CD
  Doe ook even Attrib Boot.bak
  Het kan zijn dat de attributen ook system en hidden o.i.d. zijn. Enne, als je niet weet wat je doet, je kan dus "CD /?" doen, en "ATTRIB /?" en …

  Volgens mij wil je teveel doen, daarmee richt je alleen nog meer schade aan. Als je echt alleen Boot.ini hebt gewijzigd, dan moet je er wel uitkomen. Bedenk ook dat je de inhoud dus al een keer op het forum hebt geplaatst. Dus zelfs een nieuwe versie kun weer maken als je beschikt over een andere diskette.
 • Even daarop inhakend: als inderdaad boot.ini niet meer op C:\ aanwezig zou zijn, dan was (is) het probleem opgelost! Immers, tijdens het opstarten wordt boot.ini niet meer gevonden en wordt standaard C:\Windows gestart. En dat is de correcte lokatie. Om die reden zou het met een diskette met alleen ntldr en ntdetect.com ook lukken. Concluderend: als je met [b:135a1dcdc9]attrib c:\boot.ini[/b:135a1dcdc9] niets vindt, dan moet je gewoon op kunnen starten naar Windows XP.
 • Als variatie op een eerder voorstel: maak op een andere PC een leeg tekstbestand en sla dat op de bootdiskette op als boot.ini. Start dan die andere PC op en type [b:e7e2f799bc]copy a:\boot.ini c:\[/b:e7e2f799bc]
  Hierdoor wordt het originele bestand overschreven door een leeg bestand, zodat het probleem geheid weg is. Als je weet wat boot.ini exact moet zijn mag je dat er natuurlijk ook wel in zetten, maar dan maak je het jezelf alleen maar extra gemakkelijk, anders moet je dat later in Windows nog doen. Beide mogelijkheden moeten kunnen.
 • Is Windows XP nu ook echt je default OS? Dus is in het bootmenu XP de
  default? Zet dan die timeout eens op nul, dus:

  [bootloader]
  timeout = 0
  default = multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

  Zou moeten helpen.
 • Oke ff alles op een rijtje.

  Het volgende probleem heb ik:

  De boot.ini is waarschijnlijk verdwenen, want als ik een comando geef met daarin boot.ini, zegt-ie dat c:\boot.ini niet kan vinden.

  Dit kan worden opgelost door:

  -een nieuwe boot.ini schrijven (is mogelijk, bezit nog 2 andere computers + 1 macintosh (waar ik nu achter zit) :D), die dan op een leeg floppy zetten en dan via een win 98 boot floppy over zetten. Hoe moet dat nu?? Moet ik dan 2 floppy maken en die dan wisselen of moet ik twee floppydrives hebben of…(?)

  -De twee bestanden NTLDR en NTDETECT.COM van de XP cd overzetten naar de harde schijf. Hier heb je een Windows XP cdrom voor nodig en die HEB IK!!! Heb hem ff van de buurman geleent.


  Zijn er nog meer opties of moet het met 1 van deze opties cker weten werken?
  Kunnen jullie asieblieft beschrijven hoe ik het nou op moet lossen? Ik heb namelijk in zo’n korte tijd zoveel informatie moeten verwerken!

  Allemaal bedankt tot nu toe!!!

  Jochem

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.