Vraag & Antwoord

OS Windows

Automatisch opstarten Windows

Anoniem
Binary
8 antwoorden
 • Beste Forum'ers,

  Er zijn diverse programma's in omloop om Windows af te sluiten.
  Mijn vraag is zijn er programma's om Windows op een bepaalde tijd op te starten. En welke programma's dan.
  Ik ben benieuwd!

  Alvast bedankt Bert
 • Bedoel je van aan –> uit? Die zijn er niet zover ik weet.
 • Die functionaliteit zit in je BIOS (althans op een Dell PC die hier naast me staat). Heet auto-power on. Het schakelt je PC in op een gegeven tijd op een gegeven dag (iedere dag of alleen doordeweekse dagen). Daarmee is niet gezegd dat het Windows start (wel als je wereld beperkt is tot Windows). Maar verwacht niet dat je ook nog een keus gaat maken uit Win98 of Win2000 of WinXP of Linux of QNX of Solaris etc etc etc. Dat hangt ervan af wat je primaire OS is.

  Je hebt het zelf over programma's. Dat gaat nooit werken omdat een programma een OS nodig heeft om te kunnen werken. Dus je programnma om Windows te starten heeft (als voorbeeld) Windows nodig om te kunnen draaien. Dan heb je dus een kip-en-ei probleem.
  Je kunt een mini-OS maken dat alleen maar de tijd in de gaten houdt en dan een reboot uitvoert. Nadeel is dan wel dat de PC dus al die tijd aan moet staan.

  De truc met het BIOS is, dat de klok daar altijd doordraait (zelfs als je PC uit staat); enige voorwaarde is dat de batterij niet leeg is. De klok wordt vergeleken ([b:df0a388a5a]in hardware[/b:df0a388a5a]) met een getal dat je instelt (de tijd waarop de PC aan moet) en genereert dan een interrupt waardoor je PC wakker wordt.
  Dit werkt uiteraard alleen als je de PC niet hebt uitgeschakelt door de 230V te onderbreken en alleen bij ATX-voedingen.
 • [quote:3f364c0492="Peter Hoogendoorn"]Bedoel je van aan –> uit? Die zijn er niet zover ik weet.[/quote:3f364c0492]Nee, hij bedoelt uit –> aan 8)
 • De vraag was om gewoon Windows op te starten op een vooraf bepaalde tijd. En het lijkt mij dat dat met de door Wim aangegeven manier zonder enig probleem kan. Inderdaad mits je Windows het default (kan dus ook: enige) besturings-systeem is.
  In zekere zin is de BIOS natuurlijk ook een programma (maar wel een heel speciale). En dat programma kun je ook instellen om op te starten…
 • Beste Wim en alle andere die gereageerd hebben.

  Ik heb dit ingesteld in het Bios en het werkt perfect.
  Omdat ik een Dell heb kan je dit instellen.
  Alleen ik heb ook nog een compaq staan en daar kan ik het niet vinden waar ik dit kan instellen.
  Vooralsnog iedereen bedankt voor de reacties.

  Groeten Bert.
 • Het is niet gezegd dat dit op alle PCs ingesteld kan worden in het BIOS. Als je het niet kunt vinden, kan het niet en moet je andere oplossingen gaan bedenken.
  Misschien dat de ouderwetse schakelklok nog soelaas kan bieden.
 • Beste Wim en ander lezers,

  Is het misschien een oplossing om het Bios te flashen.
  Ik heb Award Bios in mijn computer zitten en ik weet niet of de bios upgrades van Award auto power on al heeft geintegreerd in hun bios.
  Wie weet misschien meer hierover te vertellen.
  Alvast bedankt.

  Bert

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.