Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

OVERSSTAPPEN VAN WIN98SE OP WINXP???

Chrusher
16 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb op dit moment win 98SE. ik twijfel of ik over zal stappen op xp. Ik heb een paar vragen.
  Ik heb ADSL via een router, kan ik die instellingen bewaren of blijven die automatisch staan als ik een "schone" installatie doe. MOet ik dan misschien mijn router programmeren??? Ik heb daar totaal geen verstand van.

  Ik heb gehoord dat er hardware is die het dan niet meer doet. Is dit waar?
  En kan ik dan bijv win 2000 of win98se drivers gebruiken?

  Ik hen 256 mb intern geheugen. Is dit genoeg, of is 512 wenselijk? Verder heb ik 128 mb videogeheugen, is dit genoeg om spelletjes te spelen onder xp? Ik heb veel spellen zoals GTA III, MOHAA, Battlefield 1942, flinke spelletjes dus.

  Is xp echt zoveel beter als 98se zoals je vaak hoort? eN DAN BEDOEL ik vooral de stabiliteit. Ik speel veel spelletjes en internet veel. Dus een stabiel systeem is wel handig, (maar ja, wie vindt dat niet???)

  Dit waren mijn vragen, bedankt voor een eventuele reactie, je kan mij ook een mail sturen:
  arrievis@hotmail.com
  of mij toevoegen aan msn
 • Waarom iets aanpassen als het werkt?
 • Okay, ik zal een wat uitgebreider antwoord geven…

  Betreffende ADSL zul je je provider even moeten vragen wat je moet doen. Waarschijnlijk is het gewoon een kwestie van je settings onthouden (opschrijven, b.v.), XP installeren en je settings opnieuw instellen.

  Betreffende de hardware… Als je niet de juiste drivers hebt dan kun je in problemen komen. Bovendien weet ik dat sommige fabrikanten geen goede drivers hebben ontwikkeld voor hun hardware. Zo hebben sommige HP printers grote problemen onder XP omdat de drivers gewoon zwaak kl*te zijn. XP bevat zelf wel heel veel drivers voor diverse hardware maar deze is niet geheel compleet. Dus maak een lijstje van al je hardware en controleer of je een XP driver hebt.
  W98 drivers zullen niet werken onder XP. Mogelijk dat het lijkt alsof ze werken maar meestal kom je er flink mee in de problemen. W2000 drivers zouden een betere optie zijn maar XP drivers verdienen gewoon de voorkeur.

  Ikzelf persoonlijk draai W2000 met 512 MB geheugen maar ik heb dan ook de nodige toepassingen die hiervan gebruik maken. Ik overweeg zelfs om dit zelfs te verdubbelen tot 1 GB maar dan hou ik twee RDRAM modules van 256 MB over…
  Mijn laptop heeft 'maar' 256 MB en die werkt ook prima, alleen is deze relatief wat trager doordat het meer moet swappen. Voor spelletjes als GTA III zou ik mijn laptop dan ook niet gebruiken. Spelletjes zijn nu eenmaal erg hongerig als het gaat om geheugen.
  Je videogeheugen is overigens dik in orde… Wel moet je ook even aan de kloksnelheid van je processor. Voor XP is het een beetje krap om een processor te nemen die minder is dan een Pentium III op 500 MHz.

  XP is overigens wel beter dan W98, mits je maar modernere software en hardware gebruikt. Een stuk stabieler in ieder geval. Maar als je verouderde software gebruikt dan kan het zijn dat deze software gewoon niet meer werkt. Maar je systeem zal niet snel meer onderuit gehaald worden als een programma gewoon slecht werkt.
 • Ik had windows 98 tot voor kort, maar dat liep zo slecht dat ik windows xp erop heb gezet, het loopt veel beter, alleen die drivers zijn idd een probleem. Vooral mijn scanner en brander waren een probleem, geen xp drivers te vinden op internet. Na lang zoeken wel oplossingen gevonden. de 'master - slave' verhalen kwamen naar boven

  Maar ik zou dus eerst eens kijken waar je drivers nodig voor gaat hebben en of die er wel zijn. Windows xp geeft voor de installatie trouwens aan welke programma's 'mogelijk' problemen kunnen gaan geven doordat deze niet compatible zijn met xp.

  Wat je ook kunt doen, is windows xp even op een andere schijf dan waar 98 op staat zetten, of op een andere gedeelte als je je schijf in delen heb geplitst. Dan kun je zien of het je bevalt en hoe alles loopt, kost ff ruimte doordat je 2 systemen hebt maar goed… moet je natuurlijk wel ff xp van iemand kunnen lenen :)
 • Ik heb met windows XP tot nu toe weinig problemen gehad, en ik heb het op o.a al stuk of 60 pc's gezet, ik merk wel dat ik steeds minder klachten van klanten krijg :D.

  De enige problemen die ik een keer heb gehad waren die voor een hele oude scanner, maar na lang zoeken had ik de drivers wel gevonden.

  Maarruh welke ADSL modem + verbinding heb je ? Want bij MxStream zijn de instellingen zeker niet hetzelfde als in Windows 98 en Windows 2000.
 • Je zal dus een dual boot kunnen overwegen. Wat betreft de scanner is het bij HP gewoon kl*te. Ondanks de officieele software van HP heb ik mijn 3300 niet aan de praat gekregen. Dank zij het programma Beeld Vue, wat niet HP ondersteund, kan ik toch scannen.
  XP draait wel degelijk op een PIII. Mijn vorige pc is een PIII 450mhz en 320mb intern en draait XP als dual boot met windows 98SE.
  Wat absoluut waar is, is dat XP stukken stabieler is als 98SE. Alhoewel 98SE ook betrouwbaar is, in vergelijking met ME.
 • ik heb gewoon een router die is doorgelinkt naar mijn pc. Het is een versatel adsl abbonnement. (zakelijke markt) (1024/256)

  De router is van arescom. Netdsl 1000series.
  Type nummer: NDS1060HE-VT

  Ik wil trouwens ook mijn verbinding delen met win 95 en dan waarschijnlijk van een winxp pc. Is dat mogelijk? Of moet ik dat bij de netwekafdeling vragen?

  arrie
 • Als je router alles regeld kun je er in princiepe elk besturingsysteem op aansluiten.
 • ok, dat ben ik met je eens, maar heeft xp geen andere instellingen nodig? Of ben ik , als ik de hele harde schijf wis en dan xp installeer, niet alle gegevens kwijt die in mijn router staan??? En waar staan mijn router gegevens als die eventueel op mijn pc staat???

  Misschien beetje maffe vragen, maar van routers en adsl heb ik geen bal verstand!
  Arrie
 • nee, de gegevens staan al in je router zelf deze kun je neit wissen door eht opnieuw installeren van je windows. Ik weet het niet zeker maar meestal hoef je niks in te stellen want de meeste hebben standaard al een dhcp server geinstalleerd. Wat je kan doen is even je TCP/Ip instellingen te controleren onder "Netwerkomgeving". Het gaat om de gegevens van je IP instellingen dus:
  Ip adres
  Subnetmasker
  DNS primaire en secundaire

  Als hier niks staat kun je volgens mij gewoon opnieuw installeren, al raad ik je aan om voor de zekerheid eerst maar te installeren met dual-boot.
  Dit doe je door gewoon vanuit windows 98 je cd te starten en dan te kiezen voor "nieuwe installatie" en dan niks formateren ofzo.
 • Als hier niks staat kun je volgens mij gewoon opnieuw installeren, al raad ik je aan om voor de zekerheid eerst maar te installeren met dual-boot.
  Dit doe je door gewoon vanuit windows 98 je cd te starten en dan te kiezen voor "nieuwe installatie" en dan niks formateren ofzo.

  Sorry Crusher, maar dat is onjuist. Als Arie dit doet, overschijft hij zijn W98SE installatie op C. Met nogmaals W98. (Maar je bedoelde waarschijnlijk XP??) Voor een dualboot installatie moet je eerst een tweede primaire partitie aanmaken met een partitioneringstool (een backup van C: is wel altijd aan te bevelen) en daarop Win XP installeren. XP installeert dan op C: de bootmanager, die er voor zorgt dat je na het opstarten kunt kiezen uit W98 of XP.

  Ben
 • [quote:f2988133b3="Chrusher"]
  Sorry Crusher, maar dat is onjuist. Als Arie dit doet, overschijft hij zijn W98SE installatie op C. Met nogmaals W98. (Maar je bedoelde waarschijnlijk XP??) Voor een dualboot installatie moet je eerst een tweede primaire partitie aanmaken met een partitioneringstool (een backup van C: is wel altijd aan te bevelen) en daarop Win XP installeren. XP installeert dan op C: de bootmanager, die er voor zorgt dat je na het opstarten kunt kiezen uit W98 of XP.

  Ben[/quote:f2988133b3]

  Hm ik heb vanochtend nog een windows xp home installatie naast men windows 2000 systeem gegooid en de er werd gewoon keurig netjes een bootmenu gemaakt, allebei staan op dezelfde partitie alleen windows xp natuurlijk in een andere map :) . het kan natuurlijk zijn dat ie die windows 98 niet herkent , maar dat lijkt me stug ik heb voor 1,5 jaar terug nog Win98, Win2000 PRO, Win 2000 Server en Windows Xp Pro op 1 pc geinstalleerd op 2 partities en hij maakte wel een menu aan met alle 4 de opties. Je moet wel eerst win98 erop zetten en dan pas Windows Xp.
 • Ik zal anders morgen even kijken of ik een test pc kan in elkaar flansen , men huidige testsysteem is even bezet. dan zet ik er fkes win 98 op (als ik die nog onder het stof kan vinden :D ) en daarna gooi ik even Windows Xp erover. Welke versie van windows xp gebruik jij ?:

  Windows Xp Pro (normaal)
  Windows Xp Pro (+ Service Pack 1 ingebakken)
  Windows Xp Home (normaal)
  Windows Xp home (+ Service Pack 1 ingebakken
 • Arie,

  Mocht je XP naast W98 willen installeren, lees dan in ieder geval dit artikeltje uit de Microsoft Knowledge Base door:
  http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;nl;nl306559

  Anders dan wat Crusher adviseert zou ik niet XP op dezelfde partitie als W98 installeren. De kans op problemen bij o.m. de toegang tot Internet is erg groot. (IE6 loopt er op vast) Bovendien maak je het jezelf een stuk lastiger bij beheer van beide Windows versies.

  Maar er is nog een alternatief: Schaf Norton Ghost of Drive Image van Powerquest aan, maak een image van je huidige C: schijf op CD of een andere partitie, maak een schone installatie van XP op C: (daarbij wordt C: dus geformatteerd) en test XP eens uit. Als het niet bevalt, zet je de image van W98 weer terug en alles is weer zoals het was.

  Succes,

  Ben
 • Hoezo is het lastig beheren ?
  Je hebt 2 mappen 1 genaamd Windows en die andere noem je WinXp ofzo.
  En het kan ook zijn dat hij maar 1 partitie heeft. Dan zou hij die fkes moeten veranderen via Partition Magic.
  Maar ik ben ut met je eens je kan het beste eerst een image maken van je Windows 98 installatie, en daarna ffkes Windows xp op een schone schijf gooien.
 • Ik ga dan win xp pro gebruiken, en waarschijnlijk service pack 1 downloaden!

  Als dat testsysteem teveel moeite is, hoeft het niet hoor!!!
  alvst bedankt
  Arrie

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.