Vraag & Antwoord

OS Windows

Multiboot weg en alleen XP

Anoniem
M@rc
5 antwoorden
 • Ik heb dus een multiboot-systeem met op C: WIN98 en op D: XP.
  Bij het opstarten krijg ik de vraag welk systeem ik wil gebruiken. Tot daar alles perfect.
  Nu heb ik besloten om alleen met XP op te gaan werken.

  Hoe kan ik met behoud van huidige XP config en alle software de HD weer 1 geheel krijgen zodat XP de volledige besturing overneemt.
  Dit alles liefst zonder fdisk en format en herinstallatie van alle software.

  Na deze actie ga ik de HD weer indelen zodat ik meerdere partities terug krijg om zo de bestanden veilig te stellen en een overzichtelijk HD te hebben.

  Ik hoop dat iemand me kan helpen
 • opstarten in XP en vanuit XP je 98 gewoon wissen. Dan moet jij je dualboot nog kwijtraken:

  Even 'geleend' van ons aller Binary:

  'in XP een oude dualboot met 98 kwijtraken:Als het je er om gaat om die dualboot keuze kwijt te raken: Start > Uitvoeren > msconfig > Tabblad Boot.ini > Alle opstartpaden controleren. Als het goed is, dan wordt één van die regels herkend als foutief, en kun je die verwijderen. Hierna zou het keuzescherm niet meer moeten komen.'

  Wellicht moet je in je bios je xp-schijf of partitie als opstartmedium aangeven…
 • Ok
  dit begrijp ik.
  Maar dan blijft XP toch in feite op de D: staan?
  Moet deze dan niet verplaats worden naar C:?
 • Móét niet, kán niet. Windows XP installeert zichzelf zo, dat alles erop gericht is dat 'ie op de D schijf staat. Als je bijv. WinXP naar C:\ kopieert, en ook in boot.ini het aanpast, zal het niet opstarten of crashen. Je moet gewoon de bootregel van Win98 verwijderen en opnieuw opstarten. Als het goed is start 'ie normaal op. Ik zou niet weten waarom XP speciaal op C: moet staan.
 • Klopt wat Johnny321 zegt. In het register staan trouwens een boel verwijzingen naar de programma's die nu op je d staan. Zet je alles op je c dan staan al die verwijzingen nog netjes naar de d te verwijzen en raak je natuurlijk nergens.

  Wil jij je XP toch op de c dan is het opnieuw installen geblazen… (enfin: er is blijkbaar wel een middel om ook dat register dan aan te passen, maar dat is zodanig ingewikkeld dat opnieuw formateren en installen nog maar best is. Een schone installatie is ook wat waard trouwens.
  En… XP mag dus rustig op je d blijven staan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.