Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

langzaam opstarten xp

FoXiERotjEknoR
20 antwoorden
 • het is al vaker aan bod geweest, maar ik heb nog steeds geen oplossing.
  als ik mijn vrij nieuwe pc (system specs in sig) opstart dan zie ik dat blauwe balkje 8 tot 11 keer voorbij komen. ik heb een netwerk maar een vriend heeft een langzamere pc en ook een netwerk, maar daar komt het maar ong. 3x voorbij. ik heb windows al verschillende malen opnieuw geingstalleerd maar dat hielp ook niet. door bootvis gaat het ook al niet sneller. iemand nog tips?
 • Staat je DNS goed? Als je gebruik maakt van een netwerk met bijv. een router geef je op je XP machine op dat de DNS je eigen machine of je server is. Daarna zou het een stuk sneller moeten gaan. Als je in de DNS de adressen van je provider aangeeft wil je pc zich aanmelden op het domein van je provider. Dit lukt niet en dan gaat ie pas verder. Dit is dus op te lossen door je eigen IP nr of dat van je router op te geven.

  Suc6
 • het gaat langzaam bij het opstarten, niet als windows al is geladen. ik dacht dat ie dan pas ging zoeken. ik heb in ieder geval geen router, maar p2p. moet ik dan ook mijn eigen ip opgeven?
 • Hey vriend,

  Ik weet niet waar het aan ligt maar bootvis een tooltje van Microsoft die gebruik ik altijd als ik XP traag vind worden.

  Doe je gewoon FF downen en dan Trace | Next Boot of Trace | Next Boot+Drivers en dan optimize system.

  En dan moet íe weer naar behoren lopen.

  Wat ook veel helpt is bij een schone installatie er voor zorgen dat er geen spyware en die andere zooi op je systeem nestelt. De meeste mensen die zeggen dat microsoft slechte software maken omdat het na zoveel tijd zo traag wordt enz. Maar daar kan MS CORP ook nix aan doen. Moet je je maar beschermen voor die rotzooi die op de web te vinden is.

  SpyBot Search & Destroy

  Dit tooltje kan je pc imumizeren tegen zpyware. Niet tegen alle maar wel tegen de meest voorkomende. Wat ik heb gedaan is ook Browser Hijack Blaster en Spyware Blaster geinstalleerd. Hiermee kan je je systeem extra beschermen tegen spyware. Ga maar eens naar Lop.com
  zonder die zooi geinstalleerd te hebben. Sluit IE af en start opnieuw IE op wat is je homepage nu? Kan ooit gebeuren dat het precies het zelfde is maar je kan ook telkens van die iritante popups krijgen terwijl je gewoon in Word of zo zit en niet op het NET. En andere onbekende inbelverbindingen en andere start menu links enz.
  Maar met SpyBot Search & Destroy, Spyware Blaster en Browser Hijack Blaster is het dus niet meer mogelijk om spyware die bekend is bij deze programma's te krijgen daarom wordt updaten van de definitie bestanden ook een noodzaak.

  SpyWare Blaster en Browser Hijack Blaster
  www.wilderssecurity.net
  www.wilderssecurity.com

  SpyBot S&D
  http://security.kolla.de

  De groeten,
 • nah je doet je best hoor, en das heel goed …

  maar lezen is ook een vak :p\


  Je zou je netwerk functies uit kunnen zetten, maar ik denk niet dat dat de bedoeling zal zijn ….
  Zo kun je wel zien of het echt je netwerk is wat zo vertraagd bij het opstarten
  heb je misschien teveel netwerk protocollen geinstalleerd die je verder niet gebruikt… dat schijnt ook de start te kunnen vertragen …
 • Bij het opstarten probeert XP te registreren via DNS. Als dit de DNS van de provider is zal het opstarten langzaam gaan. Probeer eens je eigen IP op te geven als DNS. Is dat geen verbetering kun je het altijd nog terug zetten :wink:

  Suc6
 • mijn netwerk uitzetten is idd geen optie. ik heb als protocol alleen tcp/ip geinstalleerd. spyware zal het denk ik ook niet aan liggen, aangezien het na het volledig formateren van de c: en het opnieuw installeren van windows nog steeds langzaam gaat. het gaat eigenlijk al zo langzaam sinds ik hem heb, maar sinds ik heb gezien dat het sneller hoort te gaan….
 • ik heb een dns adres ingevuld, maar het gaat er niet sneller door
 • Als je windows xp PRO hebt kun je het volgende proberen.

  ga naar: C:\WINDOWS\Prefetch en leeg je de inhoud van deze map (niet de map zelf verwijderen).
  Als goed is zal ie nu rete snel opstarten, als ie dan op een gegeven moment weer langzaam an ut opstarten is moet/mag je het volgende doen:


  [code:1:8b9e7338b0]First of all, this tweak only apply to those who only have one HDD on their primary IDE channel (nothing else on device 0 or 1) and a CD-ROM and/or DVD-ROM on the secondary IDE channel. Each time you boot Windows XP, there's an updated file called NTOSBOOT-*.pf who appears in your prefetch directory (%SystemRoot%\Prefetch) and there's no need to erease any other files as the new prefetch option in XP really improves loading time of installed programs. We only want WindowsXP to boot faster and not decrease its performance. Thanks to Rod Cahoon (for the prefetch automation process…with a minor change of mine) and Zeb for the IDE Channel tweak as those two tricks, coupled together with a little modification, result in an EXTREMELY fast bootup:

  1. Open notepad.exe, type "del c:\windows\prefetch
  tosboot-*.* /q" (without the quotes) & save as "ntosboot.bat" in c:\
  2. From the Start menu, select "Run…" & type "gpedit.msc".
  3. Double click "Windows Settings" under "Computer Configuration" and double click again on "Shutdown" in the right window.
  4. In the new window, click "add", "Browse", locate your "ntosboot.bat" file & click "Open".
  5. Click "OK", "Apply" & "OK" once again to exit.
  6. From the Start menu, select "Run…" & type "devmgmt.msc".
  7. Double click on "IDE ATA/ATAPI controllers"
  8. Right click on "Primary IDE Channel" and select "Properties".
  9. Select the "Advanced Settings" tab then on the device 0 or 1 that doesn't have 'device type' greyed out select 'none' instead of 'autodetect' & click "OK".
  10. Right click on "Secondary IDE channel", select "Properties" and repeat step 9.
  11. Reboot your computer.
  [/code:1:8b9e7338b0]

  Nu zal ie bij elke start die map legen, bij mij start ie nu telkens op na het 1e balkje :). Good luck
 • dan moet het bij toch nog ergens anders aan liggen. die tweak had ik al geprobeerd maar werkt niet veel
 • je kan eventueel proberen om al je hardware opnieuw te installeren. Dus alles uninstalleren vanuit Apparaatbeheer, wil ook nog wel is helpen. (Vergeet niet je drivers bijd e hand te hebben :P)
 • ik gebruikte die tweak van prefetch ook maar un heb ik een progje gevonden dat prefetch cleaner heet …

  maak gewoon geen hol bij mij uit en dus heb ik die folder nie meer laten gebruiken … ging gewoon nog wat sneller ook …zonder prefetch folder dus
 • chill , waar kan ik die prefetch cleaner vinden ? ennuh doet ie dat dus bij elke start ?
 • hiero voor jester's prefetch gedoetje

  http://www.jester2k.pwp.blueyonder.co.uk/jester2kpcc.htm


  Prefetching is a form of caching. Like all caches, when it works well, it saves time by having the code or data you need right at hand, loaded into fast RAM where it can be accessed at your PC's top speed. When caching fails, it actually extracts a kind of double penalty: First, your PC takes a moment to check its caches, and if the code or data it needs isn't there, then the PC must seek that code or data on the comparatively slow hard drive.

 • Bij mij startte Windows XP professional ook zeeeeer traaaag op. Alles al geprobeerd, inclusief alle bovenstaande adviezen. Helpt geen moer. Heb nu de volgende oplossing gevonden, die mij prima bevalt: zet windoos bij afsluiten in de slaapstand! Start ie de volgende keer als een zonnetje weer op, zonder ochtendhumeur. Waarom maakt Billetje Gates dit niet standaard? Ben je van alle ge-oh af.

  Grtz
  Joop
 • slaapstand? bedoel je standby? want als ik hem op standby zet, maakt hij nog vrij veel geluid
 • Nee, bij slaaptstand kun je hem gewoon uitzetten en als je hem dan opstart hoeft ie enkel de zooi te laden uit het geeheuegn ofzo (g1 idee weet ut nie :P) Moet je bij start - afsluiten SHIFt ingedrukt houden dan veranderd Standby in Slaaptstand.
 • Als je Windows Xp afsluit via linksonder START en vervolgens drukt op UITSCHAKELEN dan krijg je een keuzemenu: SLAAPSTAND UITSCHAKELEN of OPNIEUW OPSTARTEN (dat kan via 3 icoontjes of soms ook via een pulldown menu)
  Kies dan voor SLAAPSTAND en de computer sluit af en is ook gewoon uit! De volgende keer start ie binnen een minuut op op de plaats waar je hebt afgesloten en kun je meteen verder. Het is wel zo, dat de keuze SLAAPSTAND alleen verschijnt als je minimaal (ik meen) 250 MB vrije ruimte hebt op je schijf, waarop XP geinstalleerd is (meestal dus C)
  Joop
 • bedankt, maar ik los toch liever het probleem op.
  ik heb nu net weer problemen gehad met mijn pc. er was een unmoutable_boot_device. dat is opgelost en toen kon die op vrijwel al partities het "iets" $mft niet openen ofzoiets, dat ik deze keer wel weer heb kunnen maken.
  ik begin nu te denken dat er misschien iets met mijn harde schijf is, zou dat ook de oorzaak voor het langzaam opstarten kunnen zijn?
  en met die slaapstand…
  je kan snelkoppelingen maken met shutdown -r -t 00 en zo om opnieuw op te starten, kun je ook een soort snelkoppeling ofzo voor slaapstand maken?
 • ik zie nu trouwens dat slaapstand bij mij niet werkt, als ik shift indruk veranderd er niets. hebben jullie soms home? want ik had dit bij mijn vriend met home geprobeerd, en daar werkte het wel…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.