Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

COM1 werkt niet meer in W98SE

Anoniem
jolo
12 antwoorden
 • Ik heb een probleem met het gebruik van de COM1 poort in W98SE. Het heeft in het verleden gewerkt, en ik heb het nu voor een andere toepassing nodig
  Wat zijn de waarnemingen?
  1. Hyperterminal geeft op COM1 geen reactie: het modem geeft geen ontvangst van data aan, er komt ook geen reactie.
  2. De opdracht in het MS-DOS window
  > "copy CON: COM1:" met op de volgende regel
  > "wat tekst ^Z" geeft na indrukken van de ENTER toets reactie (ontvangst data) op het modem.
  3. In Control Panel / System / Device Manager wordt geen conflict aangegeven.
  4. In MS-DOS (dus niet W98-DOS) werkt (good-old) Telix goed, waardoor het modem in chat-mode kan worden ondervraagd. De poort is dus 'electrisch' goed.
  5. Ik heb in een poging de zaak op te lossen COM1 verwijderd en W98 herstart. De poort werd na herstart automatisch weer gevonden en geinstalleerd, met hetzelfde (in W98 niet werkende) resultaat.

  Heeft iemand een idee hoe ik de COM1 weer werkzaam kan krijgen binnen W98?

  Bij voorbaat dank,

  Maarten.
 • En als je dubbelklikt in het Configuratiescherm op Modems en Diagnostische gegevens. Het geinstalleerd modem selecteerd en klikt op Meer gegevens. Het modem wordt dan getest. Wat voor een melding verschijnt er dan?

  Heb je sinds com1 in Win98se nog wel werkte, wat gewijzigd in je hardware of BIOS updated? Wat voor een modem is het? Intern of extern?
 • Beste Jolo,

  Bedankt voor het meedenken.
  Mijn PC is een Dell Latitude laptop. Ik heb normaal een PCCard modem of een ISDN modem via de USB poort. Beide doen het nog goed. De COM1 poort gebruik ik veel voor een directe verbinding. Dit is met Hyperterminal steeds goed gegaan.
  Een nieuwe toepassing maakt gebruik van de COM1-poort om hardware-validatie mogelijk te maken. Dit werk echter niet goed, dus probeer ik de COM1 poort aan het werk te krijgen.
  Ik heb nu tijdelijk een 'standaard modem' aan mijn COM1 aangesloten (vandaag softwarematig geinstalleerd vanuit W98, dus geen speciale software hiervoor). Het modem is een oud beestje voor 33.6K. Als ik Hyperterminal gebruik, of als ik op jou advies het modem test (more info), zie ik het TR lampje aangaan gedurende de verbinding, maar verder geen activiteit. Windows geeft aan dat het modem niet reageert.
  Let wel: in DOS-window reageert het modem WEL!

  Ik heb enige tijd Bluetooth geinstalleerd gehad en heb dat gebruikt voor een (USB-Bluetooth) modemverbinding met mijn GSM (onderweg), maar dat maakte het opstarten van de PC erg traag. het Bluetooth programma maakte hee-eel veel COM-poorten aan. Dus toen ik niet meer mailde per GSM heb ik Bluetooth weer gede-installeerd.

  Ik hoop dat ik je nuttige informatie heb gegeven en hoop op de goede suggestie.

  Groeten, Maarten.
 • Hmm, dat je com1 voor directe kabel verbindig wil gebruiken, kon ik niet uit je eerste post of topic titel halen. Wat de diagnostische test betreft, in je C:\Windows map staat dan een bestand met de naam: [b:45254ecd4d] modemdet.txt [/b:45254ecd4d] met info over de modem test. Bij mij ziet deze er van een intern isa modem zo eruit
  [code:1:45254ecd4d]
  Er is een modem gevonden op COM1:
  ATI0<cr> = <cr><lf>144
  ATI0<cr> = <cr><lf>144
  ATI1<cr> = <cr><lf>206
  ATI1<cr> = <cr><lf>
  ATI2<cr> = <cr><lf>OK
  ATI2<cr> = <cr><lf>OK
  ATI3<cr> = <cr><lf>WS-1414IM5
  ATI3<cr> = <cr><lf>WS-IM
  ATI4<cr> = <cr><lf>OK
  ATI4<cr> = <cr><lf>OK
  ATI5<cr> = <cr><lf>COUNTRY DEFAULT : 022
  ATI5<cr> = <cr><lf>COUNTRYAULT:
  ATI6<cr> = <cr><lf>OK
  ATI6<cr> = <cr><lf>OK
  ATI7<cr> = <cr><lf>OK
  ATI7<cr> = <cr><lf>OK
  ATI8<cr> = <cr><lf>OK
  ATI8<cr> = <cr><lf>OK
  ATI9<cr> = <cr><lf>OK
  ATI9<cr> = <cr><lf>OK
  ATI10<cr> = <cr><lf>OK
  ATI10<cr> = <cr><lf>OK
  AT%V<cr> = <cr><lf>ERROR
  AT%V<cr> = <cr><lf>ERROR
  Modem-ID = UNIMODEME82E7156.
  Maximum-DTE = 115200 bps
  [/code:1:45254ecd4d] Heb je trouwens ook al com2 geprobeerd? En weet je zeker, dat com1 niet wordt gebruikt door een ander programma?

  Voor mij is het lang geleden, dat ik gebruik maakte van directe kabel verbindig. Dat deed ik dan met een parallel cross kabel, want een seriale verbinding is te langzaam. :roll:
 • Hallo Jolo,

  het lukt me NIET met Hyperterminal respons te krijgen van het modem.
  Het lukt binnen W98 WEL met het DOS-Window. Dat lijkt me een 'bewijs' dat de poort niet in gebruik is.

  Op mijn laptop heb ik maar 1 seriele poort 'met pootjes'. Dit is per BIOS definitie COM1. De andere poorten zijn voor de PCcard (2) en virtueel voor de USB/ISDN (4).

  Het lijkt me dat iets in W98 de communicatie naar COM1 tegenhoudt. Maar wat… ?

  Hoe kan ik zien welke toepassing een poort in gebruik heeft?

  Ik gebruik overigens de 'directe verbinding' om van een niet-Intel computer (geen PC) de seriele printerpoort af te vangen naar mijn harde schijf. Dit is traag, maar sneller kan het in dat geval niet…

  Ik hoop nog steeds op de beslissende suggestie :) .

  Groeten, Maarten.
 • Het systeem was even traag, dus nog maar eens op de OKnop gedrukt. Met als gevolg een dduubbeell bericht. Nu dus ontdubbeld…
 • [quote:ec584f6ea1="MaartenW"] Hoe kan ik zien welke toepassing een poort in gebruik heeft?
  [/quote:ec584f6ea1] Hmm, inmiddels heb ik in een dik Win98 boek gelezen, als een com-poort bezet is, krijg je een foutmelding die aangeeft dat een ander programma de poort gebruikt.
  Een pasklaar antwoord heb ik nog niet, maar wel een (bruikbare?) link
  Staat er bij jouw ook zoals in die link, bij Apparaatstatus: Dit apparaat werkt correct. :roll:
 • Hallo Jolo,

  Bedankt voor het meedenken.
  Je genoemde link gaat over het niet kunnen gebruiken van de poort in DOS. Dit zou kunnen worden opgelost door een Windows programma te gebruiken. Mijn probleem is precies tegenovergesteld.
  Ik kan de poort in DOS (DOS-window in W98 of MS-DOS 6) zonder problemen gebruiken. Alleen in W98 wordt de poort in gebruik genomen, maar geen karakters weggestuurd. Als ik een tweede Hyperterminal sessie op COM1 open, krijg ik de mededeling dat dat niet kan. De poort is dus voor de eerste vrij.

  Ra ra, wat is de oorzaak en de oplossing?

  Groeten, Maarten.
 • Heb je al gecontroleerd in Device Manager bij com1 bronnen, staat daar net als in de BIOS IRQ 04 I/O 03F8-03FF. En staat bij Algemeen.
  Dit apparaat werkt correct. En in Modems Diagnostische gegevens Stuurprogramma staat daar: comm.drv
  En als je in Modems Algemeen het modem (Dat is meestal Standaarmodem) verwijderd en daarna weer toevoegd en
  Volgende vind Windows het (standaard) modem dan opnieuw? Heb je een driver diskette van dat modem? :roll:
 • Hallo Jolo,

  Op alle vragen kan ik met 'JA' antwoorden.
  Voor het modem heb ik geen diskette nodig, omdat ik de tests met een 'Direct to COM1' verbinding kan doen. Hierbij echoot het modem de ontvangen karakters (getest met een andere Windows PC en met de laptop onder DOS), en geeft ook het resultaat van de gevraagde gegevens (ATZ > OK; ATI3 > modem aanduiding; etc).
  Het probleem hier is dat de poort werkt onder DOS, maar dat onder Windows wel de TR lijn wordt hooggezet voor de duur van de verbinding, maar de karakters niet worden verzonden.

  Bedankt voor het verder meedenken :) .

  Groeten, Maarten.
 • Hallo MaartenW

  Ik heb op mijn PC met Win98Se NL Hyperterminal genstalleerd. Als ik in Hyperterminal type: ATZ Enter, dan verschijnt er bij mij: OK
  Dus ik ga er vanuit dat er bij jouw een verband moet zitten, tussen het mislukken van de diagnostische test en het niet reageren van het modem op Hyperterminal. Nu kun je nog het volgende doen Start > Programma's > Bureau-accessoires > Systeemwerkset > Systeeminfo > Extra > Controle systeem bestanden > Uitvoeren. Als deze klaar is, klik op Gegevens.

  Omdat vroeger Hyperterminal bij jouw vroeger wel werkte, is wellicht een van de systeem bestanden corrupt. Als je vanaf de Win98 cd of waarvan je Win98 hebt genstalleerd, klik dan op: Een bestand van de Setup-diskette uitpakken. Klik op bladeren. Als je bijvoorbeeld comm.drv wilt vervangen, dubbelklik dan op de map [b:64143ac728] system [/b:64143ac728] en selecteer [b:64143ac728] comm.drv [/b:64143ac728] en klik op Openen en Uitvoeren. In terugzetten vanuit, selecteer je met bladeren je Win98 cd of cab directory.
  Bij Bestand opslaan in, staat als het goed is c:\windows\system al ingevuld. Klik op OK. Op het dialoog Reservekopie van bestand maken klik je OK. Dan verschijnt dialoog Het bestand is uitgepakt. Klik op OK en Sluiten. Bestand Afsluiten. En herstart je PC. :roll:
 • Hallo Jolo,

  Bedankt voor de suggesties :) .
  Ik heb de files die voor COM1 gebruikt worden (serial.vxd, serialui.dll, VMM32.VXD, vcomm.vxd) teruggehaald van de W98 CD. Dit bleek niet te verbeteren.
  Daarna gekeken of de settings (IRQ, DMA) zouden moeten worden aangepast. Het systeem laat 4 mogelijkheden zien. Een hiervan bijt met de Ir-poort. Toen ik de laatste probeerde, werd onaangekondigd de naam van COM1 gewijzigd in COM6! Toen ik weer terugging naar de oorspronkelijke (automatische) settings, werd plotseling het aangesloten modem herkend en door W98 geinstalleerd. Ook Hyperterminal leverde communicatie op COM1 (en dus het modem)! Ik was dus heel tevreden!
  Hierna de machine herstart en gecontroleerd of het nog werkte: NEEN. Ook het aanpassen van de IRQ en DMA settings levert niet meer het magisch effect wat ik hierboven noemde.
  Wie, o, wie weet nu nog wat windows kan overreden om op COM1 te communiceren… :roll:

  Groeten, Maarten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.