Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Schijven delen

my009054
13 antwoorden
 • Hallo,

  In XP Prof kan ik schijven dele.
  Is dit met de home editie ook mogelijk?
  Volgens mij kan je alleen maar mappen delen.

  Djordie
 • Je bedoelt schijven delen over het netwerk? Dat kan met home ook, bij mij in ieder geval wel
 • Hoe moeten de instellingen dan luiden?
 • Gewoon rechts klikken op je schijf en dan dele. :lol:
 • Ik raad het je ten zeerste af!!!

  Om de reden dat het zo wel heel gemakkelijk is om je computer te hacken (als-ie uiteraard aan het internet hangt, of als het netwerk aan het internet hangt).

  Ik wil je wel vertellen hoe het moet (heb het zelf wel eens gedaan, gewoon om te kijken of het lukte, wat het ook deed), maar dat kan ik maar beter hier niet neer gaan zetten. (Vast in strijd met 1 van de regels hier.)

  Jochem
 • Tsja, als we het daar over gaan hebben, moet je helemaal niks delen.
 • Opzich is delen niet erg, als je het maar gewoon bij mappen houd, of een aparte partitie. Maar ga niet je OS partitie(waar je dus windows, linux, whatever heb geïnstalleerd) delen. Dat is gewoon veel te gevoelig om gehacked te worden.

  Jochem
 • Daar ben ik het absoluut neit mee eens.

  Ten eerste:
  Je moet moet en moet, is dus een absolute ondiscutabele vereiste, een firewall hebben draaien als je met je hele LAN op internet zit en veilig bezig wilt zijn. Als je een fatsoenlijke firewall hebt draaien kan je gewoon je schijven delen. Bovendien kent zowel XP Home als XP Professional de mogelijkheid om rechten in te stellen op de gedeelde schijven. Maak bijvoorbeeld een aparte groep "Netwerk" aan waar je lokale gebruikers lid van maakt. Vervolgens weiger je alles, behalve van de groep netwerk.

  In combinatie met een firewall werkt dit prima en is het erg veilig!
 • Ok, van die firewall heb je gelijk. Maar die rechten zijn zo gemakkelijk te onzeilen (naar wat ik heb gelezen op van die hack sites), dat die niet de mooite waard zijn.

  Maar stel dat je nou ff je firewall down heb? Ik heb dat welles, want dan moet ik bijvoorbeeld ftpen, en met zo'n zone alarm dingetje, heb ik nog ni uitgevonden hoe ik poorten op zet.

  Zijn kleine dingen, maar zo komen de meeste amateur hackers wel binnen.

  En dan nog iets, in mijn netwerk (ons gezin), is het niet echt veilig om je c te delen. Want m'n zussen hebben er totaal geen verstand van, en wissen alles wat ze maar denken dat ni nodig is.

  Dus je loop zelfs gevaar ookal ben je ni met het internet verbonden.

  Jochem
 • Ik ben dan ook van mening dat als je een GOEDE firewall hebt draaien (bijvoorbeeld Linux met IPTABLES op een oude 386-er) dat je die constant over je netwerk kan laten scannen. Het internetten gebeurt dan ook via die firewaal, eigenlijk dus ook router.

  Als jouw zussen geen versatnd hebben van pc's kun je twee dingen doen om toch veilig die schijven te delen:
  1. Je zussen geen rechten geven
  2. Middels encryptie of wachtwoorden werken

  Als je ervanuitgaat dat standaardmaatregelen in windows te omzeilen zijn, moet je geen windows gebruiken. Het is algemeen bekend dat Windows niet echt een veilig :wink: OS is. Maar over het algemeen kan je middels deze maatregeln wel voorkomen, een soort van preventie dus, dat ze juist jouw pc gebruiken om binnen te komen. En bovendien, waarom zou je wel mappen mogen delen en geen schijven? Als je een schijf deelt kan je die toch niet op afstand formatteren o.i.d. Gewoon goed je rechtenverdeling doen en uiteraard een encryptiesysteem als NTFS gebruiken, dan loopt het qua veiligheid allemaal wel los.
 • Als ik zo eens lees zijn je zussen gevaarlijker dan een echte hacker.

  BTW; ik heb hier ook zonealarm draaien, maar kan ook gewoon ftp-en.
  Hoef ik helemaal niks voor te doen.
 • [quote:4ff1a6fea6="my009054"]Het is algemeen bekend dat Windows niet echt een veilig :wink: OS is.[/quote:4ff1a6fea6] Ja, maar het is wel het meest gebruikte, en daarom o zo makkelijk te hacken. [quote:4ff1a6fea6="my009054"]En bovendien, waarom zou je wel mappen mogen delen en geen schijven?[/quote:4ff1a6fea6] Als je mappen deel, zijn alleen die bestanden toegankelijk. Die mappen zijn dan ook alleen zichtbaar vanaf buiten af. Zo zijn je schijven redelijk veilig.[quote:4ff1a6fea6="my009054"]Als je een schijf deelt kan je die toch niet op afstand formatteren o.i.d.[/quote:4ff1a6fea6]Is ook niet het grootste gevaar, maar er kunnen wel bestanden als win.com of win.ini gewist worden. Of waarom gewoon niet meteen je hele windows map? Of al je documenten? Is toch ook erg?

  Jochem
 • Kan ik in een thuisnetwerk een computer met het besturingssysteem XP Home editie een harde schijf op delen zeten, zodat hij vanaf de andere computers te benaderen is?
  Mappen gaat wel.

  Djordie

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.