Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

pci modem en geintegreerde geluidskaart niet herkend in W98

Els98/XP
10 antwoorden
 • Ik heb het volgende probleem (of eigenlijk twee problemen…).
  Ik heb op mijn harde schijf 2 partities gemaakt: C voor Windows 98 (fat) en D voor Windows XP (nfts).
  XP doet het prima, alles werkt, maar 98 is een ander verhaal.
  Om te beginnen wilde het niet eens opstarten, ik kreeg steeds dezelfde melding: een NDIS apparaat dat niet werkte of niet goed was.
  Ik dacht, misschien is er iets fout met de CD, laat ik Windows 95 (al vaker geinstalleerd op andere computer) eens proberen, kreeg ik echter dezelfde melding, maar dan heette het apparaat OIS of IOS.
  Terug naar 98 dus maar. Via de veilige modus kwam ik in de probleemoplosser terecht, zodat ik msconfig opende met 'uitvoeren', en autoexec.bat en config.sys uitzette. Toen startte alles goed op.
  Nu één voor één al die onderdeeltjes weer aangeklikt, omdat ik zo bij de fout zou komen… Niets. Geen foutmelding meer. Geen conflict kennelijk dus.

  Ik kan nu dus zowel XP als 98 zonder problemen opstarten en gebruiken, ware het niet, dat 98 noch het modem (Sweex 56 PCI), noch de geluidskaart (geintegreerd op het ASUS P4PE moederbord) herkent.
  Ik las iets over het modem niet op COM3 zetten als de muis op 1 zit, maar bij het handmatig installeren van het modem, kan ik geen andere poorten vinden dan COM1, COM2 en de printerpoort.
  Onder XP ook niet, maar als ik daar de software CD van het modem draai, blijkt het modem op COM3 te zitten, die ik verder ook nergens meer kan vinden, behalve in de eigenschappen van het modem….
  Diezelfde CD onder Windows 98 geeft een melding dat-ie geen hardware kan vinden. (En als ik vanuit de hardware zoek, een melding dat-ie geen drivers kan vinden…)

  Omdat ik Windows 98 speciaal geinstalleerd heb voor mijn kinderen, en hun Sesamstraat CD-rommetjes het niet doen vanwege de melding "geen wave-apparaat gevonden", zou ik toch graag het geluid aan de praat willen hebben….

  Wie weet raad?

  M.vr.gr.
  Els
 • Drivers van je moederbord geïnstalleerd onder win 98?
 • geprobeerd….
  Driver voor geluidskaart is Sound Max, zegt doodleuk dat besturingssysteem niet ondersteund wordt, verder in de CD gezocht en een setup bestand voor Windows 98 geinstalleerd, maar het probleem blijft.
  In apparaatbeheer onder het kopje "… voor geluid, spelletjes en …."(ik weet niet meer hoe het precies heet) staat alleen een joystick, en geen geluidsapparaat…

  En om dat modem te herkennen, heeft dat ook te maken met moederbord drivers?
 • Als de drivers voor je moederbord niet geïnstalleerd zijn, kunnen er ook communicatieproblemen optreden tussen de verschillende hardware en kan het zijn dat de bepaalde hardware niet wil werken of zelfs niet herkend wordt.
 • Okay, heb 98 opgestart, de moederbord CD erin gedaan, en na wat strubbelingen kreeg ik hem zover dat er nu een RealTek apparaat vermeld staat bij apparaatbeheer. Maar nog geen geluid, en de reden is dat-ie geen hardware kan vinden. Opnieuw opgestart, en het enige wat ik nog kreeg is een fatale foutmelding.
  Nu wil ik wel beginnen met heel 98 opnieuw erop te zetten, maar dat houdt dan volgens mij ook in dat ik XP weer opnieuw moet installeren, omdat 98 geen dual boot kent. Kan ik dat omzeilen?
  Bovendien wil ik dan wel graag weten wat ik precies en in welke volgorde moet installeren voor Windows 98.
  Ik dacht zelf: eerst de 98Cd, dan de moederbord CD (maar welke drivers zoek ik? alleen Realtek?) Maar als ik me goed herinner had ik het de eerste keer al op die manier gedaan, en werkte het toch niet.

  Of wordt het gewoon hopeloos en moet ik m'n oude 486 opknappen voor de kids…. :-(
 • [quote:43a1bf7c3b="Els98/XP"]
  Nu wil ik wel beginnen met heel 98 opnieuw erop te zetten, maar dat houdt dan volgens mij ook in dat ik XP weer opnieuw moet installeren, omdat 98 geen dual boot kent. Kan ik dat omzeilen?
  [/quote:43a1bf7c3b]
  http://www.tweakxp.com/tweakxp/display.asp?id=1178
 • Bedankt, dat scheelt in ieder geval.
  Ervan uitgaande dat het allemaal lukt, welke drivers zoek ik op de moederbord CD? Alleen die RealTek, of meer?
  Te installeren onderdelen op die CD:
  Intel Chipset Inf Update Program
  Intel Application Accelerator Driver
  SoundMAX Audio Driver and Application
  USB 2.0 Driver
  Broadcom 4401 Lan Drivers

  Als ik via de verkenner het mapje drivers open, kan ik kiezen uit
  Audio
  Chipset
  Display
  Lan
  Promise
  USB2

  Heb ik die allemaal nodig?
 • Ik kan van hier niet uitmaken welke onderdelen/hardware erin je pc zitten. Als deze cd met mobo drivers bij de pc geleverd is dan zou ik ze toch allemaal proberen te installeren.
 • Die info van Tweaks was toch niet van toepassing, aangezien XP bij mij niet op C maar op D staat, en bovendien op een NTFS partitie.
  Maar ik heb dus 98 opnieuw geinstalleerd (en XP ook :-))
  maar het werkt niet.
  I.p.v. Windows 98 op te starten geeft hij de foutmelding:
  Tijdens de inititalisatie van apparaat NDIS:
  beschermingsfout van Windows.
  of ik maar opnieuw op wil starten.
  En dat lukt alleen in de veilige modus.
  Heb al config.sys en autoexec.bat buitengesloten, maar dat helpt deze keer niets.
  Nog suggesties?
  Of moet ik dit 'nieuwe' probleem voorleggen onder een ander forum-onderwerp? Hardware?
 • Heb je het modem al eens in een ander pci slot gezet?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.