Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Processor 100% belast

Leo S
4 antwoorden
 • Sinds vorige week heb ik een nieuwe Dell Inspiron 5100 met 512Mb Ram, 40GB HD, P4 2.4Ghz. Hierop is WinXP Home geïnstalleerd. Het systeem werkt perfect met alle software en is heel erg snel.
  Alleen bij het uitvoeren van "oudere" software (als voorbeeld neem ik hier MS Money 97 NL) viel mij op dat steeds de cooling-fan van het systeem voluit gaat draaien. Na eens de systeem monitor op te starten zag ik dat tijdens het aktief zijn van deze oudere programma's de processor met 100% belast zou worden. Ik voel aan de luchtuitgang van de laptop inderdaad dat er warmte ontwikkeld wordt. Het vreemde is echter dat de oudere programma's geen enkele invloed hebben op de prestaties van het systeem. Alles blijft even goed en snel draaien.
  En wat ook erg vreemd is, is dat de processor 100% belast zou worden als de oude software pakketten alleen al geopend zijn, dus zonder dat je daadwerkelijk actief ermee aan het werken bent.

  Kan iemand mij hier antwoord op geven?

  (ps. programma's laten uitvoeren met win95/98 emulatie maakte geen verschil en werkte zelfs nog slechter i.v.m. "te weinig geheugen" meldingen!)
 • Dat je CPU 100% belast wordt, moet je eigenlijk met een korreltje zout nemen. 100% betekent eigenlijk dat van de processorkracht die het programma [i:cb22e78abb]toegewezen krijgt[/i:cb22e78abb] (dat hoeft dus niet het volledige aantal MHZ te zijn) 100% gebruik gemaakt wordt.

  Dat hij warmte ontwikkelt is logisch, een CPU wordt sowieso snel heet (zonder of met weinig koeling), ook als je er niets mee doet.

  Dat de CPU op 100% staat terwijl in het programma 'niets' gebeurt, is hetzelfde verhaal als hierboven. Hij krijgt dan bijvoorbeeld 2% van je 2,4 ghz toegewezen, opdat het programma snel kan reageren, mocht je een commando geven. Die 2% worden dan voor 100% gebruikt…
 • De processor wordt wel degelijk voor 100% belast. Bij het draaien van oudere progamma's wordt een 16 bits omgeving geëmuleerd. Dit gebeurt door de NTVDM (NT virtual DOS machine). Kijk maar eens in de lijst met lopende processen. Deze NTVDM pakt 100% van je processor om een stabiele 16 bits omgeving te creëren. Het is dus ook logisch dat je processor warm wordt, want hij is volop aan het rekenen.
 • Het lijkt me zelf zeer waarschijnlijk dat de processor wel degelijk voor de volle 100% wordt belast. Immers, als ik veel zwaardere applicaties draai zoals het omzetten van muziek in verschillende formaten, blijft de processor redelijk koel en hoor ik de cooling-fan niet. Als ik MS money 97 alleen al opstart gaat binnen een minuut de cooling-fan op zijn een na hoogste toerental draaien. Er wordt veel meer warmte ontwikkeld.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.