Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

2 x Windows op één computer

Binary
13 antwoorden
 • Ik heb de volle harde schijf van mijn oude computer als slave bijgeplaatst in een andere computer. Op beide schijven zit nu Windows 98 SE. Hoe vertel ik mijn computer dat hij nu eens moet opstarten van de master dan weer van de slave zodat ik ook programma's kan draaien van de bijgezette harde schijf. zonder alles opnieuw te moeten installleren.?

  Hein Overhaus
 • Als het al kan, kan het alleen met een bootmanager. 98 wil nl. persé booten vanaf de eerste primaire partitie op de eerste schijf, vandaar mijn reserves.
 • Is het niet handiger om de software van de ene Windows op de andere te installeren?
  Zo hoef je niet telkens te wisselen als je een bepaald softwarepakket wilt draaien.

  Max
 • verander je boot.ini !!!
  zorg dat je alle bestanden ziet dus vink bij extra mapopties verborgen bestanden weergeven aan & systeembestander verbergen uit

  oké gan nu naar je c schijf daar staat bij mij direct boot als tekstcofiguratie (ik heb me het kan zijn dat hij bij xp ergens anders staat)
  open boot ini

  er moet dan zo iets komen te staan zonder enters

  [boot loader]
  timeout=30
  default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]

  multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

  C:\="Microsoft Windows"

  dit moet je natuurlijk wel aanpassen aan jouw configuratie dit is als windows me op de c schijf staat en xp op op de d schijf (dus geen partitie van c )

  dan opslaan en opnieuw opstarten.
  zorg wel dat het goed is aan de regels die er al staan moet je nix veranderen!!!!!

  suc6 er mee

  Foaly
 • Maar Foaly…, het gaat om 2x W98 op beide schijven… !!
  En zoals Brigitte W al zei : met een bootmanager…, en de reserves heb ik ook omdat waarschijnlijk de hardware-componenten/instellingen etc v/d 2e schijf meestal niet gelijk zullen zijn met de 1e zodat bij opstart van de 2e schijf al gelijk grote problemen zullen komen….!!!

  Correct me if I'm wrong….!!

  Grtz
 • Inderdaad lost een Bootmanager (ikzelf gebruik altijd BootMagic) dit probleem simpel op. (Rawit, ik zou niet weten welk probleem dit zou kunnen opleveren). Maar een andere mogelijkheid zou kunnen zijn datje in je BIOS zelf kunt instellen van welke harde schijf je wilt opstarten. Nieuwere PC hebben vaak een BIOS waar deze mogelijkheid is ingebouwd. Op mijn PC kun je door het indrukken van de ESC een keuzemenu krijgen waarin je kun kiezen. Als dat op jouw PC zit, dan is dat in elk geval de simpelste oplossing.
 • Bedankt allemaal voor jullie reacties. Wat ik hieruit begrepen het is het niet zo simpel. Het aanschaffen van een bootmanager is financieel alleen verantwoord als ik 100% zekerheid heb dat dit de oplossing is voor mijn probleem. Maximiliaan stelde voor om alle software opnieuw te installeren. Daar zie ik verschrikkelijk tegenop en dat was ook de reden van mijn vraag.
  De master bevat niet zoveel programma’s en veelal dezelfde als op de slave dus daarop zou het nog wel gaan. Dus ligt het voor de hand om van de master de slave te maken en van de slave de master. Maar dat heb ik al geprobeerd. De slave is een schijf van 20 Gb en de master 8 Gb. Als ik de 20 Gb schijf als master laat fungeren wil de computer helemaal niet opstarten en blijft bij de ‘voorwas’ hangen. Misschien moet er iets in de BIOS veranderd worden maar ik ben een boon als ik weet hoe. Wie kan mij dan daarmee helpen. Als dat lukt hoef ik geen bootmaster te hebben. Want het voornaamste is de programmatuur op deze 20 Gb-schijf. Als je me vraagt waarom ik zonodig deze schijf moest overplaatsen dan is het antwoord dat die schijf zowat het enige op die computer was dat nog goed was. Ik kon mijn A-drive niet meer in, mijn muis werd niet meer herkend en evenmin mijn keyboard. Wie helpt?

  Hein Overhaus
 • Nou rawit daar komt het you're wrong.
  Het enige wat je moet doen is de onderste regel van je boot te kopieren en daar van de schijf letter veranderen
  Dus Hein wel makkelijk

  suc6 ermee
 • Binary.. met een bootmanager of het hiddenverhaal met het BIOS is voor mij ook OK maar ik bedoelde met m'n reserves dat de 20GB HD [b:a6000bae34]mèt W98 en progs er nog op uit een andere comp. komt (althans… zoals ik het lees uit het 1e bericht)[/b:a6000bae34]die waarschijnlijk niet dezelfde hardware heeft als de comp. met de 8GB HD.

  Grtz
 • een verse installatie blijft het beste, een besturingssysteem overzetten naar een pc met (waarschijnlijk) andere chipset, hardware etc. is vragen om meer ellende.
 • Foaly…, het gaat nog steeds om W98 die geen ander OS kan zien/detecteren tijdens 't installen en zodoende z'n boot.ini op de andere/1e HD of bootpartitie kan zetten zoals XP dat wel kan…., en volgens mij was er zelfs geen sprake van installeren…, alleen een bijzetting v/e HD als slave mèt OS en proggies er nog op.

  Once again… correct me if I'm wrong…!!

  Grtz
 • Volgens mijn informatie kent Win'98 twee beperkingen:
  1 hij moet per se op de 1e primaire partitie van de eerste schijf staan
  2 er kan maar 1 win'98 op de computer staan.

  Beide onvolkomendheden zijn op te lossen met een partitioneerprogramma als partition magic, welke er voor zorgt dat de ene Windows de andere niet ziet, en dat beide windows-versies het idee hebben dat ze op de goede plek op de schijf staan.

  Max
 • Nou Rawit met het "bijzetten i.p.v het instaleren" heb je een opmerking die volgens mij niet moet uitmaken. Maar ik heb zolang al niet meer met windows 98 gewerkt dat het kan zijn dat hij geen boot.ini heeft.
  Dus oke daar heb je gelijk

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.