Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Lastige PC

None
30 antwoorden
 • Ik heb hier een oud beestje staan wat enigszins lastig doet. Het is een bijzonder geval: Asus moederbord, scsi harddisk en cdrom, AMD K6-2 300, voeding onderaan, moederbord andersom, etc. Gekregen van een kennis.

  Er heeft altijd windows 2000 opgestaan, maar dat was ontzettend traag. Overigens verder wel zonder problemen. Dus ik denk, wissen die hap, en windows 98 SE erop. Dat gaat goed, het draait ook best, maar af en toe heeft het kuren. Weet niet of het hardware- of softwarematig is, maar ik zoek het voorlopig in windows.

  De kuren zijn:
  - regelmatig bij het opstarten de melding 'windows protection error', en soms kan ie een bestand niet vinden (wat wel bestaat), soms vxd errors (configmg bijv.). Rebooten lost het probleem op.
  - regelmatig hardware 'kwijt', meestal video, soms netwerkkaart. Rebooten lost het probleem soms op, soms moet je de driver verwijderen en opnieuw installeren.
  - Rebooten (start, shutdown,…) naar ms-dos levert een melding 'file allocation tabel bad, drive %1, C' op, computer vast. Het wordt eentonig: rebooten lost het probleem weer op.

  Heb de eerste keer scandisk laten draaien na een foutmelding, en toen was het feest. Vanalles beschadigd en gewist. Win98 nog maar een keer geinstalleerd. En meteen een ghost backup gedraaid. Maar het maffe is, na rebooten lijkt er meestal niks aan de hand, en draait windows als een zonnetje. Als je maar eenmaal in windows bent.

  Wat ik (tevergeefs) geprobeerd heb:
  - scsi hardware configuratie nalopen, lijkt in orde, ook nog eens anders aangesloten
  - overbodige kaarten verwijderd, nodige kaarten verwisseld
  - diverse sites bezocht, die zich lijken te concentreren op shutdown problemen (te snel, waardoor fouten optreden), vele suggesties geprobeerd
  - geheugen getest met memtest86, geen problemen

  Ik ben er anderhalve dag mee bezig geweest. Ik weet het even niet meer. Heeft iemand een suggestie? Heeft iemand (slechte) ervaring met de combinatie scsi/win98?
 • hey gerben

  ik denk omdat er zelf windows 2000 opstond dat de schijf NTFS geformateerd is en dat dat problemen levert probeer eens harde schuif utilities om te kijken of je hdd NTFS of FAT geformateerd is


  suc6 en laat het even weten wat de uitslag is

  chatjozef
 • Was het maar zo simpel. Windows 98 ziet geen NTFS en is er ook niet op te installeren. Ik heb de schijf geheel gewist, fdisk /mbr, opnieuw gepartitioneerd, en fat32 geformatteerd.
 • Vergelijkbaar probleem gehad. Memtest ok, maar tijdens normale operatie bleek toch het geheugen verrot te zijn. Probeer eens een ander setje DIMM's
 • Daar sluit ik me bij aan, de computer is duidelijk instabiel. In volgorde van verdachte componenten: geheugen, CPU, harde schijf. Het kan nog best wat anders zijn, maar ja, je moet toch ergens beginnen. De informatie op de harde schijf is niet voor niets beschadigd, dat komt door de instabiele computer of de kwaliteit van de harde schijf.
 • Geheugen is ook een van mijn verdachten. Maar waarom werkte win2k dan wel goed? En de gegevens zijn niet beschadigd, het lijkt alleen maar zo. Met een reboot zijn dezelfde 'beschadigingen' opeens weer verdwenen. Zonder scandisk of wat dan ook te gebruiken. En met rot geheugen zou je toch verwachten, dat je tijdens het gebruik van windows ook problemen zou hebben. En dat gebeurt juist niet. En ook de disk, er zit weinig geheugen in, dus windows is voortdurend aan het swappen. En dat gaat blijkbaar ook zonder problemen. Zolang je maar in windows bent en blijft, is er helemaal niks aan de hand.
 • [quote:b1b1d7d12f="gerben"]Geheugen is ook een van mijn verdachten. Maar waarom werkte win2k dan wel goed? En de gegevens zijn niet beschadigd, het lijkt alleen maar zo. Met een reboot zijn dezelfde 'beschadigingen' opeens weer verdwenen. Zonder scandisk of wat dan ook te gebruiken.[/quote:b1b1d7d12f] Of W2K altijd goed gewerkt heeft, blijft een beetje de vraag. Hoewel, je hebt vermoedelijk 64MB of minder in de computer, dan werkt W2K onplezierig traag. Heel soms houdt een harde schijf het voor gezien op het moment van een drastische wijziging. Ik zou niet weten waarom, maarre, het is mij toch ook al een keer gebeurd. Als de informatie op de harde schijf inderdaad 100% intact is, dan is die harde schijf okay. De CPU en het geheugen blijft voor mij een vraagteken. Bios instellingen Okay? Het kan zijn dat de K6 CPU nog een bijzondere instelling behoeft. Voor mijn K6-3 moest ik de Write Allocate aanzetten.
 • Er zit één reepje 32 MB pc100 sdram geheugen in. Inderdaad niet veel, maar zou op zich voldoende moeten zijn voor win98se. Nog een tijd aan het vogelen geweest, ondermeer het volgende:

  - scsi bios geupdate
  - mb bios geupdate
  - geheugentimings conservatiever gezet
  - APM 1.0 geforceerd

  Heb niet het idee dat het een meer heeft geholpen dan het ander. Maar het is nu een stuk beter. Nog niet helemaal over, af en toe nog problemen, maar toch. De meest voorkomende fout is nu een "windows protection error" bij het booten. En een softe reboot na installatie van software, of wijziging van instellingen, zorgt ook af en toe voor een vastloper.
 • [quote:3d41101ef6="gerben"]Er zit één reepje 32 MB pc100 sdram geheugen in. Inderdaad niet veel, maar zou op zich voldoende moeten zijn voor win98se.[/quote:3d41101ef6] Klopt, voor Win98 is dit voldoende.
  [quote:3d41101ef6="gerben"]Heb niet het idee dat het een meer heeft geholpen dan het ander. Maar het is nu een stuk beter. Nog niet helemaal over, af en toe nog problemen, maar toch. De meest voorkomende fout is nu een "windows protection error" bij het booten. En een softe reboot na installatie van software, of wijziging van instellingen, zorgt ook af en toe voor een vastloper.[/quote:3d41101ef6] Hmm, ik blijf bij mijn eerdere bewering. Tja, wat betreft die vastloper, dat kan ook Windows zelf liggen of aan de computer zelf.
 • [quote:658c283c39="gerben"]Er zit één reepje 32 MB pc100 sdram geheugen in. Inderdaad niet veel, maar zou op zich voldoende moeten zijn voor win98se. Nog een tijd aan het vogelen geweest, ondermeer het volgende:

  - scsi bios geupdate
  - mb bios geupdate
  - geheugentimings conservatiever gezet
  - APM 1.0 geforceerd

  Heb niet het idee dat het een meer heeft geholpen dan het ander. Maar het is nu een stuk beter. Nog niet helemaal over, af en toe nog problemen, maar toch. De meest voorkomende fout is nu een "windows protection error" bij het booten. En een softe reboot na installatie van software, of wijziging van instellingen, zorgt ook af en toe voor een vastloper.[/quote:658c283c39]
  was er niet een update voor windows voor amd k6 processors?
  kijk is ff op de site van microsoft!
 • He, inderdaad, bedankt voor de tip!

  http://www.microsoft.com/windows95/downloads/contents/WURecommended/S_WUServicePacks/AMDPatch/Default.asp

  Vooral dit komt me akelig bekend voor:

  - Device IOS failed to initialize.
  - Windows Protection Error.
  - You must reboot your computer.

  Alleen is mijn proc wel een k6 300, maar wie weet.
 • Hmm, heb je toen memtest86 startte, wel getypt: [b:25b6febce1] c [/b:25b6febce1] en [b:25b6febce1] 2 [/b:25b6febce1] Test Selection [b:25b6febce1] 3 [/b:25b6febce1] All Tests [b:25b6febce1] 7 [/b:25b6febce1] Restart Test.
  Welk Model ASUS moederbord heb je? Wellicht is deze discussie bruikbaar. http://www.dgl.com/msg2/messages/205.html
 • Helaas is die amd update alleen voor win95. Kan de bestanden wel installeren met een kunstgreep, maar daar ben ik een beetje huiverig voor.

  Het moederbord is een TXP4-X (3.01), de SCSI kaart Asus PCI-SC875.

  Die discussie had ik ook al gezien. Helaas geen oplossing, er zit een intel chipset op. Ben heel veel van dit soort klachten tegengekomen, maar voorzover ik kan nagaan, heeft niemand een oplossing. Ook microsoft niet. Het wordt wel genoemd, maar met zoveel oorzaken, dat het lijkt alsof ze niet durven te zeggen, dat ze het ook niet weten.

  Die L2 cache is trouwens ook iets raars. Het moederbord herkent hem wel, er wordt keurig 512 k gerapporteerd. Maar windows ziet het niet.

  Had het gisteren bijna goed, geen errors meer. En dan denk ik dat ik het gefixt heb. Ghost backup gemaakt, opnieuw booten, en jahoor, het is weer helemaal mis. Pokkeding.

  Ik zal ook nog eens even kijken met memtest.
 • Tja dan toch maar even naar de drivers kijken. Zijn alle drivers WHQL? Zo niet welke drivers hebben geen WHQL logo? Ook Microsoft Systeeminfo kan nog bruikbare info geven. Zou je om mee te beginnen Hardwarebronnen IRQs kunnen posten. Ik bedoel via Ctrl A en Ctrl C.
  Bij mij ziet deze er op een Athlon XP 1700+ met 512 MB RAM er in Windows 98 Se er zo uit.
  [code:1:d451ac29c5]
  0 Systeemtimer
  1 Standaard- (101/102 toetsen) of Microsoft Natural-toetsenbord
  2 Programmeerbare interruptcontroller
  3 Communicatiepoort (COM2)
  4 Communicatiepoort (COM1)
  5 Pinnacle PCTV Sat TS
  5 Pinnacle PCTV Sat Analog
  5 ACPI IRQ Houder voor PCI IRQ-besturing
  6 Standaard-diskettestationcontroller
  7 ECP-printerpoort (LPT1)
  8 Systeem-CMOS/Real-timeklok
  9 VIA Tech 3038 Universele hostcontroller voor PCI naar USB
  9 VIA Tech 3038 Universele hostcontroller voor PCI naar USB
  9 VIA Tech 3038 Universele hostcontroller voor PCI naar USB
  9 Winbond W89C940 Based PCI Ethernet Adapter
  9 ACPI IRQ Houder voor PCI IRQ-besturing
  9 SCI IRQ used by ACPI bus
  10 Creative SB Live! Value
  10 ACPI IRQ Houder voor PCI IRQ-besturing
  11 NVIDIA GeForce4 Ti 4400
  11 ACPI IRQ Houder voor PCI IRQ-besturing
  12 PS/2 compatibele muispoort
  13 Numerieke-gegevensprocessor
  14 Primaire IDE-controller (dubbele fifo)
  14 VIA-busmaster PCI IDE-controller
  15 Secundaire IDE-controller (dubbele fifo)
  15 VIA-busmaster PCI IDE-controller
  [/code:1:d451ac29c5] Misschien is deze IRQ verdeling niet perfect, maar bij mij hebben in ieder geval de videokaart, geluidskaart en tv-kaart een eigen IRQ.
  Ook kun je nog even kijken naar Onderdelen Probleemapparatuur. Bij mij zijn die er niet.

  Die memtest [quote:d451ac29c5] getypt: c en 2 Test Selection 3 All Tests 7 Restart Test. [/quote:d451ac29c5] kan heel lang duren. Op een Pentium II 266 MMX met 128 MB RAM draait hij nog, al bijna 20 uren en is op Pass 96% Test 84% er zijn nog geen errors gevonden.
 • De hele schijf FAT32 gepartitioneerd? Voor zover ik weet mag de opstartpartitie onder Windows 98 niet groter zijn dan 8 GB - anders krijg je FAT-errors… De overige partities mogen overigens groter zijn als de HDD-fabrikant daarvoor een tooltje heeft meegeleverd!
 • Ik heb van ellende win98 er nog maar eens opnieuw opgezet. Hij loopt nu al vast, als windows voor de eerste keer moet booten.

  Het hele ding installeerde eerder prima met de standaard in windows aanwezige drivers. Nog wel naar andere/nieuwere/originele drivers gezocht, en ook wel gevonden, maar het maakt bar weinig uit. Had het idee dat het wel beter ging met een orignele S3 driver. Maar dat alleen met het af en toe niet herkennen van de videokaart.

  IRQ's is geen probleem, ik heb er zelfs over.

  FAT32 gepartitioneerd. De hele schijf is maar 4 GB, dus de grootte zou dan ook geen probleem moeten zijn.

  Ik denk dat ik het eens ga proberen met windows 95. Schijnt dat AMD K6 daar minder problemen mee heeft. Ook een kutoplossing, maar je moet toch wat, niet? Of anders maar wat geheugen erbij, en win2k er weer op…
 • [quote:d40429a8ba]Ik denk dat ik het eens ga proberen met windows 95. Schijnt dat AMD K6 daar minder problemen mee heeft. [b:d40429a8ba]Ook een kutoplossing[/b:d40429a8ba], maar je moet toch wat, niet? Of anders maar wat geheugen erbij, en win2k er weer op…[/quote:d40429a8ba]
  Hoezo, ik vond W95 altijd nog fijner werken dan W98. trouwens, W95 werkt ook beter op een pc met 32MB dan W98 (Ik heb W95 zelfs met 16MB laten lopen, en niet zo slecht ook)
 • [quote:c98c82d861="gerben"]Ik heb van ellende win98 er nog maar eens opnieuw opgezet. Hij loopt nu al vast, als windows voor de eerste keer moet booten. [/quote:c98c82d861] Het kan natuurlijk ook een probleem zijn tussen Win98 en je SCSI kaart Asus PCI-SC875. Heb je eventueel nog de beschikking over een oude 4 GB IDE harddisk? Ik heb zojuist een Asus TXP4-X pdf manual gedownload. In die manual wordt wel Win95 genoemd, maar niet Win98. De USB ondersteuning van Win95B is trouwens minimaal. Start Win98 nog wel goed op in veilige modus? En als je opstart via F8 en selecteert in de Win98 Opstartmenu 2. Vastgelegd in logbestand (\BOOTLOG.TXT) staat er dan iets bruikbaars in c:\bootlog.txt

  En voor het geval je Win98 wilt vervangen voor een ander besturingssysteem, dan is de vraag voor welk doel je die oude PC wilt gebruiken. Omdat die PC maar slechts 32 MB pc100 sdram geheugen hebt, adviseer ik het te proberen met FreeBSD. Ik heb zelf onlangs FreeBSD 5.0 geinstalleerd.
 • Ik heb geen andere schijf, maar nog wel een andere scsi kaart. Is wel veel trager en simpeler, maar hij werkt. Helaas geen verbetering in de opstartproblemen. Veilige modus is nauwelijks anders, gaat ook vaak mis. De bootlog toont geen fouten, alles ok. Zelfs de dingen waarop ie foutmeldingen geeft (ios, configmg, msinm, iosubsys, etc.).

  Wat ik er mee wil? Weet ik zelf nog niet. Wil denk ik eens wat met netwerkjes aan het klooien. Weet ik eigenlijk wat te weinig van af. Heb al kaartjes en een hub, moet alleen nog wat kabeltjes hebben. Verder misschien als tweede pc om wat met linux te klooien of zo. En als ie me in de weg gaat staan, kan ik hem altijd nog wel verpatsen.
 • [quote:97ae96f098="gerben"]Veilige modus is nauwelijks anders, gaat ook vaak mis.[/quote:97ae96f098] Dat zou dan weer in de richting kunnen wijzen van een hardware probleem. [quote:97ae96f098="gerben"]Maar waarom werkte win2k dan wel goed?[/quote:97ae96f098] Maar ben je daar zeker van? Dus had je win2k uitgebreid getest?

  [quote:97ae96f098="gerben"]Die L2 cache is trouwens ook iets raars. Het moederbord herkent hem wel, er wordt keurig 512 k gerapporteerd. Maar windows ziet het niet. [/quote:97ae96f098] En voor dat ik dat vergeet, waar heb je deze info uit gehaald?
  [quote:97ae96f098="gerben"]
  scsi bios geupdate
  - mb bios geupdate
  - geheugentimings conservatiever gezet
  - APM 1.0 geforceerd [/quote:97ae96f098]

  Ik begrijp hieruit dat je na de mb bios update de BIOS instellingen hebt nagelopen, maar heb je ook nog [b:97ae96f098] Load BIOS Defaults [/b:97ae96f098] geprobeerd?

  En begrijp ik goed dat Microsoft Systeeminfo helemaal geen bruikbare info gaf, dus ook niet bij Onderdelen > Probleemapparatuur?

  [quote:97ae96f098="gerben"]om wat met linux te klooien of zo. [/quote:97ae96f098] Hmm, dan zou je Debian GNU/Linux kunnen proberen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.