Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

telkens schijfcontrole bij opstarten

Anoniem
None
25 antwoorden
 • Iedere keer als ik mijn pc opnieuw opstart, wordt schijfcontrole opgestart. Schijf D (115 GB) wordt dan gecontroleerd. Eerst gaat ie 58.924 sectoren controleren, dat gaat nog redelijk snel. Daarna gaat ie 3.768.579 clusters controleren, wat héél lang duurt, zo'n 10 uur ongeveer. Maar bij ongeveer 2,5 miljoen clusters stopt de schijfcontrole en gaat ie niet meer verder.
  Wat kan ik hieraan doen???
 • Welke Windows versie draai je?!
 • I.h.a. is er wat mis met de harde schijf of de computer is verkeerd uitgezet. In jouw geval wordt de scan niet voltooid, en dan is de vraag waarom? Zit er een bug in de tool of is er echt wat aan de hand. Op dit moment denk ik nog dat Windows terechts een scan doet. De CLuster scan is ook iets dat niet zomaar wordt opgestart. Ga op zoek naar de diagnostische tests van de fabrikant en controleer de harde schijf.
 • Check out:

  Chkdsk Runs Each Time That You Start Your Computer
 • Ik heb Windows ME…
 • Start Windows opnieuw op. Sluit alles of m.b.v. CTRL-ALT-DEL, behalve Explorer en Systray. Start opnieuw op. En nu?
 • [quote:7317e669f7="Ben Jonson"]Start Windows opnieuw op. Sluit alles of m.b.v. CTRL-ALT-DEL, behalve Explorer en Systray. Start opnieuw op. En nu?[/quote:7317e669f7]

  Schijfcontrole wordt nog steeds opgestart. :-?
 • [quote:63360cf472="bunited"]Schijfcontrole wordt nog steeds opgestart. :-?[/quote:63360cf472]Dat klopt ook. Zonder extra WIndows programma's eindigt scandisk misschien wel correct? Scandisk uitzetten moet wel kunnen, alleen voor ME weet ik het zo niet. Maar ja, zelf ben ik dus wel een tegenstander van uitzetten, want je moet wel de oorzaak weten. Anders maak je het misschien nog veel erger. Een scan is overigens wel af te breken maar die blijft dan terugkomen. Het is dus belangrijk te weten waarom de scan niet af wordt gemaakt.
 • [quote:5af1179142="bunited"]Schijf D (115 GB) wordt dan gecontroleerd. Eerst gaat ie 58.924 sectoren controleren, dat gaat nog redelijk snel. Daarna gaat ie 3.768.579 clusters controleren, wat héél lang duurt, zo'n 10 uur ongeveer. Maar bij ongeveer 2,5 miljoen clusters stopt de schijfcontrole en gaat ie niet meer verder. [/quote:5af1179142] Hmm, hoe groot zijn de partities? Heel misschien bevat Scandisk een bug, zodra die bijvoorbeeld over de 60 of 80GB hobbelt, dan die stopt. Maar ja, ik dacht dat FAT32 maximaal 32GB was.
 • Is het wel normaal dat schijfcontrole zo lang doet over die clusters controleren?
 • [quote:99ede8c081="bunited"]Is het wel normaal dat schijfcontrole zo lang doet over die clusters controleren?[/quote:99ede8c081] Bedoel je alleen Standaard bestanden en mappen op fouten controleren of Uitgebreid, dus ook met schijfoppervlak controle, die inderdaad heel lang kan duren.
  [quote:99ede8c081="Hans.Vosman"]ik dacht dat FAT32 maximaal 32GB was.[/quote:99ede8c081] Ik vond met google een site met Computer Tips & Tricks, waarin staat
  [code:1:99ede8c081]
  FAT32

  Cluster Efficiency Disk Size
  Size
  32K 73.8% 32 GB - 2 Terabytes
  [/code:1:99ede8c081]
  Dus groter dan 32 GB kan dus wel met FAT32, het is echter beter de FAT32 partities in te delen in partities van maximaal 8GB. De custersize is dan 8KB.
 • [quote:8c4138ac37="Hans.Vosman"][quote:8c4138ac37="bunited"]Schijfcontrole wordt nog steeds opgestart. :-?[/quote:8c4138ac37]Dat klopt ook. Zonder extra WIndows programma's eindigt scandisk misschien wel correct? Scandisk uitzetten moet wel kunnen, alleen voor ME weet ik het zo niet. Maar ja, zelf ben ik dus wel een tegenstander van uitzetten, want je moet wel de oorzaak weten. Anders maak je het misschien nog veel erger. Een scan is overigens wel af te breken maar die blijft dan terugkomen. Het is dus belangrijk te weten waarom de scan niet af wordt gemaakt.[/quote:8c4138ac37]

  Het uitzetten van Scandisk voor ME staat hier uitgelegd:
  http://users.aol.com/axcel216/me1.htm#DSOB

  Maar ik vraag me ook af waarom Scandisk steeds opstart. Het euvel gebeurt vaker in een NT-omgeving. Dat roept o.m. de vraag op of het altijd zo geweest is. Wat is er veranderd toen het begon?
 • [quote:e5cd1f89d6="bunited"]Is het wel normaal dat schijfcontrole zo lang doet over die clusters controleren?[/quote:e5cd1f89d6]Ja. Daarom wil ik zelf ook niet zulke grote partities hebben. Het aantal partities en de grootte ervan blijft een persoonlijke keuze. Zelf heb ik mijn Windows partities maximaal 8GB. Voor Video bestanden kan je rustig een grote partitie maken, desnoods 40GB of meer.
 • ik heb de schijfcontrole nog een keer laten lopen en toen kreeg ik deze foutmelding:

  [img:87486e53cf]http://members.home.nl/alinthorst/schijfcontrole.jpg[/img:87486e53cf]

  Ik heb eerst de 2e optie geprobeert, maar toen kreeg ik meteen hetzelfde scherm. Ik heb daarom toen de 1e optie gekozen. Toen begon schijfcontrole weer helemaal opnieuw.. :x

  Weet iemand wat er mis is??
 • Of er wat mis is, dat kan ik niet beoordelen. Dat Windows denkt dat er wat mis is, dat is wel zeker. Nu is de geven foutmelding ronduit gevaarlijk. Windows vermoed dat er nog defect zijn. Heel misschien kan de harde schijf op een andere computer met een ander besturingssysteem worden onderzocht. Je hebt nog ME, dezelfde controle op oudere W9x versies duurt langer. Het vervelende is dat Windows tot het uiterste gaat om een defecte sector toch te gebruiken. Dat is zonde van de tijd en ongelooflijk riskant. Als het meer dan 1 maal fout gaat, tja … Kijk het gaat erom dat de informatie erop blijft staan. Als na 10x schrijven iets erop blijft staan, dan is de volgende vraag: hoe lang blijft het staan? Die 10x noem ik slecht, als de informatie dan ook binnen een uur, dag, week of maand weg is, dan is de schijf ronduit onbetrouwbaar.
 • Misschien heeft het er ook wel mee te maken dat ik niks op de D schijf kan zetten. Ik krijg dan deze foutmelding:

  [img:6a0c8e372c]http://members.home.nl/alinthorst/schijfcontrole2.jpg[/img:6a0c8e372c]

  (Het gaat hier dus om het bestand Screen.bmp)
 • Het bestand is kennelijk niet meer (volledig) aanwezig. Op zich ben ik niet zo bekend met deze foutmelding. Ik vrees dat een format van die partitie moet gaan uitvoeren om weer een "gezonde" basis te hebben. Hoe lang dat goed gaat, blijft de vraag. Als je binnen de kortste keren weer problemen hebt, denk ik dat er wat mis is met de harde schijf. Ik neem aan dat je nog garantie hebt. Overigens kan het nooit kwaad schijf diagnostiek te draaien. Mijn harde schijf bleek dus ook gaar. Niet dat ik veel schijfproblemen leek te hebben, nee mijn computer doet gewoon heel erg raar. Misschien dat dat met elkaar te maken heeft. Ik kon de schijf nog backuppen. Of alle data nog te vertrouwen is, tja dat weet ik niet. Het is teveel om te controleren.
 • Ik zou je schijf eens onderwerpen aan de Drive fitness Test:
  http://www.hgst.com/hdd/technolo/dft/dftnew.htm

  Het lijkt me dat de integriteit van de harde schijf niet helemaal kosjer is.
 • [quote:f1738963d5="Ben Jonson"]Ik zou je schijf eens onderwerpen aan de Drive fitness Test:
  http://www.hgst.com/hdd/technolo/dft/dftnew.htm

  Het lijkt me dat de integriteit van de harde schijf niet helemaal kosjer is.[/quote:f1738963d5]

  Ik heb dat programma gedownload en de bootdiskette gemaakt, maar het programma wordt niet opgestart tijdens het opstarten van de pc..
  Kan ik het programma niet openen via DOS ofzo?
 • In het bios de opstartvolgerde ingesteld?
  ipv C,A naar A,C

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.