Vraag & Antwoord

OS Windows

WinXP loopt vast (voornamelijk bij installaties).

Anoniem
spiderned
5 antwoorden
  • Ik heb afgelopen weekend WinXP opnieuw geïnstalleerd op de Compaq-laptop van mijn vader. Dit dus zonder alle andere software die standaard terug gezet wordt m.b.v. de recovery-cd.

    Nu komt het nogal vaak voor dat de laptop vastloopt bij een installatie van een programma of update o.i.d. Waarna helemaal niets meer werkt behalve het hardwarematig opnieuw opstarten van de laptop, dus ook Ctrl+Alt+Del werkt niet. Voorheen liep de laptop ook vaak vast alleen dan voornamelijk tijdens het surfen op internet.

    Ik had namelijk gehoopt dat dit na een schone installatie van alleen WinXP over zou zijn (had het mijn vader min of meer beloofd). Is er misschien iemand die dit probleem herkent en nog mooier, misschien een oplossing hiervoor heeft.

    Wat mij verder opvalt is dat de laptop nogal warm wordt. Hoewel dit niet de directe oorzaak voor het probleem is volgens mij want ook met een vers opgestarte koele laptop loopt hij vast.

    Met vriendelijke groet,
  • [quote:f91f4badfb="Wie?"]Ik had namelijk gehoopt dat dit na een schone installatie van alleen WinXP over zou zijn (had het mijn vader min of meer beloofd). Is er misschien iemand die dit probleem herkent en nog mooier, misschien een oplossing hiervoor heeft.[/quote:f91f4badfb] Vastlopen kan nogal wat oorzaken hebben. Temperatuur is er één van, zoals je zelf al noemt. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld defect geheugen of harde schijf of een slechte driver of nog wat anders. Treden er nog foutmeldingen op? Blauw scherm met STOP fout? Of gebeurt er nog wat anders?
  • Beste Hans,

    Dat is het nu juist, er komt geen enkele foutmelding. Ook niet bij het opnieuw opstarten van WinXP nadat hij is vastgelopen.

    Wat betreft jou opmerking betreft over hardwarematige fouten; zou kunnen daar kan ik niets over zeggen. En de drivers; die zijn allemaal van de internetpagina van HP/Compaq gedownload.

    Overigens heb ik gisteren een virusscan op het totale systeem uitgevoerd waarbij de laptop ook enkele keren er mee ophield. Nadat ik de accu uit het systeem had gehaald, gewoon een gok, en de laptop via de netadapter van stroom voorzag ging de virusscan wel in een keer door. Maar om nou te zeggen dat het van de accu komt, daar ben ik nog lang niet van overtuigd.

    Ik ben verder nog niet zo heel erg bekend met WinXP maar kan ik niet een of ander systeem-monitorings-programmaatje mee laten draaien o.i.d.

    Voor andere oplossingen, graag hier posten.
  • Als je via configuratiescherm naar systeembeheer gaat en daar de logs aanklikt kan je misschien zien waarom ie vast liep.

    Als daar niks wordt aangegegven over het vastlopen denk ik zelf toch aan de temperatuur. (intel celeron of amd misschien?) Heb het van de week bij iemand meegemaakt met een pc met amd athlon 2400. Ik zou de boel opnieuw installeren, maar hij liep steeds vast. Na de kast losgedraaid te hebben en een electrische luchtbed-pomp voor de kast gelegd te hebben liep ie als een trein (ik BEN creatief ;)). Mijn eigen laptop (met intel celeron) heeft ook enorm last van het weer van de afgelopen dagen. Geen land mee te bezeilen…


    >>>Nadat ik de accu uit het systeem had gehaald, gewoon een gok, en de laptop via de netadapter van stroom voorzag ging de virusscan wel in een keer door. Maar om nou te zeggen dat het van de accu komt, daar ben ik nog lang niet van overtuigd.<<<

    Die accu wordt warm. Zou een hoop kunnen verklaren…

    Groetjes Bouli
  • Beste Bouli,

    Bedankt voor jou antwoorden, op zich een heel aannemelijk verhaal. De laptop is inderdaad uitgerust met een AMD-processor.

    Ik zou net even jou opmerking over systeembeheer -> logs uitproberen maar nadat ik de computer had aangezet en op configuratiescherm zou klikken liep de laptop alweer vast. Hij sotnd nog geen minuut aan. Waardoor ik mij in mijn conclusie gesterkt voel dat het probleem niet alleen door de warmte wordt veroorzaakt.

    Maar om terug te komen op de logs, WinXP heeft inderdaad een logboek bijgehouden van de gebeurtenissen. Hieruit kan ik wel enkele opmerking herleiden naar een toepassing o.i.d. maar om nu te zeggen dat ik het helemaal begrijp; niet echt. Zou je mij misschien ook uit kunnen leggen hoe is die logboeken moet lezen; waar kan ik zien wat de fout veroorzaakte (foutnummer?), hoe herleid ik dit en nog belangrijker hoe kom ik vanuit deze foutmelding tot een oplossing.

    Bij voorbaat dank,

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.