Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

dual boot van 2 maal xp-pro geeft hal.dll foutmelding

None
6 antwoorden
 • Hoi, een probleempje waar ik zo snel niet uit lijk te komen.

  Ik heb een ghost-image van windows-xp teruggezet op een 2e primaire partitie (NTFS) op mijn eerste HDD.

  Op de 1e primaire partitie (NTFS) staat xp-prof zoals ik hem dagelijks gebruik. Ik wil OOK vanaf de 2e primaire partitie kunnen booten zodat ik de schonere windows-XP van een maandje geleden ook tot mijn beschikking heb.

  Boot.ini is aangepast, echter kies ik tijdens het opstarten voor de 2e partite dan krijg ik de melding dat de HAL.DLL beschadigd is en weigert ie verder door te starten.

  Hoe kan ik dit voorkomen, of wat zie ik over het hoofd?

  alvast bedankt
 • Deze melding betekent meestal dat het bestand boot.ini is beschadigd, waardoor het bestand HAL.DLL op de verkeerde plaats wordt gezocht: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;nl;NL314477
  Wat je eenvoudig als eerste kunt proberen is om een lege diskette te nemen, daarop de bestanden ntdetect.com en ntldr te plaatsen en daarmee de computer te booten. Dit werkt als je Windows op de C: partitie hebt staan. Zo niet, dan zul je ook een aangepaste boot.ini op de diskette moeten plaatsen die naar de juiste partitie wijst. De 2 genoemde bestanden kun je eenvoudig met een andere PC vanaf de WinXP CDROM naar een diskette kopiëren. Bootsequence aanpassen en de PC vanaf diskette booten. Als dat lukt, kun je boot.ini op de PC handmatig weer aanpassen.

  Probeer maar uit: neem een lege diskette, zet die 2 of 3 bestanden er op en boot vanaf die diskette. Je zult zien dat WinXP wordt gestart. Dit kun je dus gebruiken om een beschadigde bootsector of bootbestanden te omzeilen, ook met een NTFS partitie. Als WinXP is gestart, dan kun je uiteraard wel weer je boot.ini aanpassen.
  (met dank aan kweet-al-niet-meer-wie)

  zie ook http://forum2.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=85674
 • Hoewel bovenstaand verhaal juist is, is het in dit geval geen oplossing. De Windows XP van de eerste partitie start immers correct, dus een diskette gebruiken is hier niet nodig.
  Je zegt dat je een Ghost image op de tweede partitie hebt geplaats. Maar dat zal zelden correct werken. Er staan immers allerlei verwijzingen die naar de oorspronkelijke partitie verwijzen. De beter manier is dus om WinXP gewoon nogmaals te installeren, maar dan op de twee partitie. De bootbestanden van partitie 1 worden dan gebruikt oom ook de tweede XP op te starten. Wat staat er overigens precies in je boot.ini?
 • Het lukt me inderdaad om op te starten naar de oude partitie door deze partitie eerst actief te maken door middel van partitionmagic en door dan gebruik te maken van de ntdetect en ntldr bestandjes op diskette.

  Het aanpassen van de boot.ini bestand vanuit de oude partitie geeft vervolgens weer een hal.dll foutmelding op de nieuwe partitie.

  't is dus echt het een of het ander …

  Misschien begrijp ik het dualbootproces van xp niet helemaal goed, als je dual boot gebruikt wordt dan de niet-actieve partitie verborgen? Net zoals vroeger bij bootmagic met bijv 2 verschillende windows 98 op fat32 partities?
  Als dat zo is dan zie ik probleem niet zo wat in het antwoord van Binary wordt genoemd. als de ene verborgen wordt dan kloppen alle verwijzingen toch weer gewoon. De actieve partitie blijft hoe dan ook de c-partitie.

  Misschien is het wel gewoon de boot.ini die fout is hij luidt momenteel:

  [boot loader]
  timeout = 30
  default = multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS = "Microsoft Windows XP Professional 1" /fastdetect/noguiboot
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS = "Microsoft Windows XP Professional 2" /fastdetect/noguiboot

  Iemand nog een idee?
 • Maar als je gebruik maakt van PM om je eerste partitie op Active te zetten, dan wordt [i:570cbafa78]automatisch[/i:570cbafa78] je tweede primaire partitie hidden. En dan is het nogal logisch dat boot.ini die partitie niet kan starten.
  Je zou in deze situatie met BootMagic kunnen werken, die kan nl automatisch de partities actief en hidden maken, zodat je afwisselend beide systemen op kunt starten. En inderdaad, dan kloppen de verwijzingen. Maar jij probeerde te booten met boot.ini en die is niet in staat om partities actief of hidden te maken. Daarvoor zouden beide partities zichtbaar moeten zijn om te kunnen booten en [i:570cbafa78]dan[/i:570cbafa78] krijg je wel problemen met de driveletters. En jij hebt helemaal niks gezegd over het actief maken met PM.
  Oplossing is dus gewoon om BootMagic te gebruiken, alleen is daar beslist een FAT32 partitie nodig om te installeren…
 • Aha, dus dat is mijn denkfout, ik had gedacht dat het dual booten van xp net zo werkt als voorheen met win 98 en met een bootmanager.
  Niet dus!

  Dan ga ik nu maar eens op zoek naar een bootmanager die ik bijv vanaf diskette kan starten. Hoorde iets over de freeware bootmanager Plop. Ga die maar eens bekijken.

  Bedankt voor de hulp.
  Ben weer wat wijzer geworden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.