Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

MSDOS installeren

Anoniem
None
9 antwoorden
 • Ik had niet verwacht dat ik ooit voor deze vraag zou komen te staan. In W98 gebruikte ik een aparte partitie (K:) voor de swapfile. Inmiddels is het WinXP geworden en dat wil die swapfile niet meer gebruiken. Dus, dacht ik, installeer ik DOS 6.2 in die overgebleven FAT-partitie, maar DOS wil pertinent op C: wonen. Weet iemand een mogelijkheid om dat te omzeilen, zodat DOS op K: komt te staan, samen met een aantal DOS-programma's die onder XP zo traag zijn als nat roggebrood?
 • Met je DOS-vraag kan ik je niet helpen, maar XP maakt wel degelijk gebruik van een swap-file. Onder XP noemt deze "Page file". En je kan deze verplaatsen naar een andere partitie als je wil.
  Rechtsklik op Deze computer - Eigenschappen - tab Geavanceerd - kies Instellingen bij Prestaties - tab Geavanceerd - kies Wijzigen bij Virtueel geheugen.
  Niet echt een antwoord op je vraag maar misschien wel goed om te weten?
 • Je kunt MS-DOS ook gewoon plaatsen op een floppie en deze starten mocht je DOS nodig hebben, kijk maar op www.bootdisk.com.
 • Eigenlijk is dat een goed idee, ODF! Daar had ik niet aan gedacht.
 • Alleen is die DOS opstartdiskette een flink uitgeklede versie van DOS. Als je daar toch niet tevreden mee bent, dan kun je DOS 6.22 alsnog installeren op die partitie door daar een FAT16 primaire partitie van te maken. Zodra je die (met bijvoorbeeld Partition Magic) op ACTIVE zet, dan wordt de bestaande primaire partitie HIDDEN. En dan kun je gewoon DOS installeren. Alleen zul je dan met een BootManager moeten switchen tussen die 2 systemen. Ongetwijfeld zal BootMagic dat kunnen.
 • Hallo Binary,

  Begrijp ik uit het bovenstaande dat met behulp van een bootmanager (ik heb de Acronis suite) MS DOS 6.22 op iedere vrije FAT partitie (dus letter-onafhankelijk) kan worden geinstalleerd en gestart, zelfs als het een tweede HD betreft?
  Dan is het de bootmanager die MS DOS laat geloven dat ie op C:\ in de eerste 2 GB zit, terwijl ie in werkelijkheid nog op een externe HD zou kunnen staan?

  Op het moment heb ik 2 HD's allebei volldig NFTS. Als ik daar een stukje van bijna 2 GB voor een FAT partitie af laat knabbelen, dan kan ik daar MS DOS in kwijt, nadat ik deze partitie actief heb gemaakt?

  Het vreemde is dat je in de handleidingen van bootmanagers dit nauwelijks tegenkomt, terwijl MS-DOS sinds de van Windows98 losgeweekte versie 7.10 weer aan een comeback begonnen is…

  Bij voorbaat dank voor reactie.
 • Je kunt natuurlijk ook MS-DOS installeren op een virtuele hardeschijf, zoals met VMWare of Microsoft Virtual PC.
 • Ja, heb ik van gehoord, maar hoeveel intern geheugen heb je dan nodig?
  Met andere woorden, volstaat 256 MB dan nog terwijl Windows toch al niet uitblinkt in efficient geheugen gebruik? Bovendien word ik dan afhankelijk van de [b:12cae83636]constant[/b:12cae83636] goede werking van Windows, daar valt of staat de VM mee…
  Voor een spelletje zou het nog kunnen, maar voor een zakelijke toepassing?
  Ik denk dat dat te riskant wordt…
 • Voor DOS heb je maar een paar MB nodig. Als je Partition Magic oid hebt kun je die waarschijnlijk van je windows partitie afknabbelen, zodat aan het begin van je schijf lege ruimte komt voor een FAT16 partitie, die je ook met PM kunt aanmaken. Die actief zetten (met PM of fdisk via de win98 opstartflop oid.) en dan DOS 6.22 van de floppen installeren. Hierna windows weer actief zetten en bv. bootmagic (onderdeel van PM) installeren en nu een dual boot configuratie opzetten. Voor dit alles heb je wel PM of in ieder geval de twee PM floppen nodig.
  Zelf heb ik op mijn computer drie systemen, DOS (20MB), WIN2000 en Linux. Ik heb ook Norton Ghost (van de floppy) en PM (van de twee PM floppen) op die DOS partitie staan. Zo kan ik allerlei partitie en formatteringszaken regelen vanuit de DOS partitie.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.