Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Image ..backup?

Lodyx
11 antwoorden
 • Als ik alles geinstalleerd heb, zoals windows, firewall, allerlei programma's, wil ik na enige tijd alles weer precies in deze staat terug kunnen brengen. Dus niet dat ik naderhand nog weer allerlei programma's moet gaan (her)installeren. Gaat dat via een image of een backup? wat is het verschil tussen beiden? Ik heb norton works 2003 met ghost. Gaat dat daarmee. En hoe? Heb een en ander wel doorgenomen maar kom er niet uit!
  bedankt!
 • Stellen we even dat je systeem op je c staat.

  Ghost (en image van Drive Image) maken van van die C een 'ghost' of een 'image', een soort backup en je kan zelf aangeven waar je die kan plaatsen. Best op een ander medium: op een tweede hd of op enkele cd's. (best niet op dezelfde hd als die gepartitioneerd is, want als die crasht kan je ook aan je ghost of image meer aan)

  Met hetzelfde programma kan je nadien die ghost/image terug op je c plaatsen en wat gebeurt dan? Dan wordt àlles (bedoeld wordt: àlles!) van je c gewist en komt je 'oude C' terug in de plaats en kan je gewoon terug opstarten.
  Je hebt dan je C terug zoals op het ogenblik dat die ghost/image gemaakt werd en moet dus niks meer installen: geen OS, geen software,…

  Bedenk dus dat àlles wat je na het maken van die ghost, image op je C geinstald hebt er ook af is en dat je diè dingen dus wel opnieuw moet installen.

  (en vraag aan anderen wat het verschil tussen een backup of ghost/image is want ik weet het niet… - behalve misschien dat je windows moet werken om die backup terug te zetten)
 • Ter aanvulling: een Ghost-Image is inderdaad een momentopname. Als je vandaag een Ghost-Image maakt en die volgende week weer terugzet, zal je PC er weer uitzien zoals "vandaag". Windows heeft de mogelijkheid van een Backup, maar die is zeer beperkt en erg onbetrouwbaar. Als je op een gegeven moment een goed draaiend systeem hebt (inclusief al je geïnstalleerde proggies), maak je daar een Image van.

  Handig in dit verband is om meerdere partities te hebben. Zet al je data (bijv. al je Office-dokumenten, plaatjes, Mp3-tjes, video, etc) op aparte partities (dat maakt het ook lekker overzichtelijk). Van je besturingssysteem en je programma's maak je een image. Van de rest maak je "gewone" backups (bij voorkeur naar CD, of ZIP, wat je maar hebt).
 • Bedankt voor jullie reacties. Het is me nu duidelijk. Maar hoe komen ' besturingsbestanden' op de image cd om een en ander weer te installeren via de cd-rom (waar de image opstaat) naar de PC? Moet je dat apart doen? Hoe gaat dat met ghost?
 • Het programma Ghost start je op met diskettes. De rest wijst zich bijna vanzelf.
 • [quote:951d369707="Ben Jonson"]Het programma Ghost start je op met diskettes. De rest wijst zich bijna vanzelf.[/quote:951d369707]
  Met Ghost 2003 is zelfs de cd die je maakt (als je tenminste je image op een cd brand) zelfs bootable :lol:
 • Bij image2002 is het ook simpel: je start image op, in het beginscherm bepaal je twee dingen: a. welke image hij terug moet zetten b. wààr hij die image moet terugplaatsen.
  Dan enter je en hij doet alles vanzelf, tot en met het terug opstarten van je computer. Duurt bij mij een tiental minuten (heb een 1700)
  't Zal bij Norton Ghost ook wel zo zijn.
  (en om een image te maken is het net hetzelfde, alleen omgekeerd: je zegt hem a. waarvan hij een image moet maken en b. waar hij die moet plaatsen en dan ook alleen nog maar enteren. :D
 • Het is, ivm de omvang van je IMAGE-bestand, wel handig de hibernatefunctie uit te schakelen. Scheelt toch weer zo'n halve gig. En je pagefile.sys ga je natuurlijk ook niet backuppen, maar die zou zowiezo niet op c:\ moeten staan, maar op de laatste partitie van je HHD0. Hibernate (slaapstand) schakel je in XP Home uit door op de bureaublad rechts te klikken/eigenschappen te kiezen/energie rechtsonder te klikken/tabblad 3 - slaapstand aan te klikken/slaapstand uit te schakelen.

  Norton Ghost 2003 biedt overigens de mogelijkheid om naderhand elk bestand uit de IMAGE te verwijderen of eraan toe te voegen, dus je kunt de pagefile.sys er naderhand nog uitslopen. Het verwijderen van hiberfile.sys zou mogelijk problemen kunnen geven, ik weet niet of Windows XP Home dat aanmaakt als hij het niet aantreft.

  Ghost (de oldskool versie), kan ook onder DOS, vanaf floppy gedraaid worden, en kan ook IMAGE-files die op CD gebrand zijn terugzetten. Ik gebruik dit proggy al jaren en het bevalt me heel goed.

  Gegroet, Wilhelm
 • Tis gelukt…bedankt allemaal
  Jan
 • Wat mij nog onduidelijk is:

  1/ Ik heb verschillende partities op mijn HD. Als ik een image maak die ik er na een tijd opnieuw op de pc zet, dan is mijn HD automatisch terug gepartitioneerd zoals ten tijde van toen ik de image maakte?

  2/ Wat is eigenlijk het verschil met systeemherstel in Win XP dan? Met die functie kan te toch ook "teruggaan naar het verleden" (is mooi gezegd he :P )

  3/ Stel dat ik een image maak van de OS en alle programma's, hoe groot is die image dan ongeveer? Even groot als de map C:/Windows en C:/Program Files tesamen of…

  4/ Kan je in Win XP een image maken of moet je iets hebben als Ghost of Image2002?

  5/ "Passer" zei reeds dat àlles van je HD weg is, maar stel dat je een virus binnen hebt, je bent verplicht om een format te doen, volstaat het dan om een image terug te zetten?
 • 1. je maakt een image/ghost van een partitie òf van een schijf die uit één deel bestaat (die dus niet gepartitioneerd is) en niet van vb twee partities tegelijk. Dus aan het gepartitioneerd zijn doen die dingen niets.
  (je maakt a.h.w. een kopie van een bladzijde van een tekst/boek)
  2. een image zet een exacte kopie terug van je partitie/schijf zoals die was toen je die image maakte èn je kan vb je c met je windows imagen en die terug zetten als je windows om zeep is. Voor het terugzetten van een herstelpunt moet windows nog werken. Bij een image moet windows dus niet meer werken.
  3. nee, die is kleiner omdat alles 'gezipt', samengebald wordt. Mijn c schijf is 3,3 Gb bezet, een image ervan is bij mij 1,3 Gb groot
  4. Moet je dus een programma voor hebben. De bekendste zijn Drive image en Norton Ghost (beiden te betalen)
  5. Ja, op voorwaarde dat het geen virus is dat zich ook in je bootsector vastzet. Hangt dus van het virus af.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.