Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Win faq: welke Win? partitie? Logisch station?

None
3 antwoorden
 • Hoi, ik ben een pc aan het installeren met W98SE. Ik heb het hele verhaal van de WinOS faq gelezen.
  a) Voor welke Win versie is dit eigenlijk geschreven?
  b) Men spreekt over partite, uitgebreide partitie en over logisch station. Wat is het verschil hiertussen?

  Op mijn eigen PC heb ik m'n schijven in meerdere partities verdeeld, en dat is het dan. Ik begrijp stomweg die genoemde begrippen niet zo goed.

  Wie helpt me even?
 • Een partitie is een 'taartpunt' van je harde schijf. Je hebt onder windows in principe 2 verschillende soorten partities: primair en uitgebreid. De primaire partitie is waarvan Windows opgestart wordt (deze is dan 'actief' of 'bootable') en heet C:\.

  In een uitgebreide partitie kun je meerdere logische 'stations' (of 'partities') maken die dan automatisch D:\, E:\ etc. heten.

  Je kunt maximaal 4 primaire partities hebben op een HD, maar als je alleen windows op een PC installeerd heb je daar in principe niet zoveel mee te maken.

  Onthouden:

  C:\ -> primaire partitie -> Daar staat Windows op
  D:\ etc -> Zijn Logische partities in een Uitgebreide partitie (de uitgebreide partitie zelf heeft geen drive letter en kun je niet benaderen in WinVerkenner)
 • Hoi, Captain!

  Ja ja, dus als ik het goed begrijp, is op het moment dat je een 'letter' toekent aan een partitie, dit een logisch station geworden, eigenlijk is het een ander woord voor partitie……

  Enne, weet je ook antwoord op de eerste vraag over de versie?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.