Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Onvoldoende geheugen

Anoniem
None
9 antwoorden
 • Als ik een image wil maken van Windows 98 2e editie krijg ik de melding: Er is onvoldoende geheugen beschikbaar om dit programma te starten. Sluit een of meer programma's af en probeer het opnieuw.

  Deze melding krijg ik ook als ik middels " PQ Boot " wil booten naar Windows XP.

  Ik heb een multiboot systeem.

  Configuratie PC: ASUS P4PE Moederbord, Intel 845 PE Chipset DDR 333, ATI Radeon 9700, Pentium 4 Processor 2,8 GHZ, 120 GB harde schijf, 2 externe SCSI schijven, 1024 MB geheugen.
  Waardoor kan genoemde melding veroorzaakt worden en wat moet ik eventueel wijzigen om zodat ik weer een image e.d. kan maken.

  pvb
  [edit, E.G.]Titel 'opgeschoond'[/edit]
 • Kan je hier mee?
 • Windows 98(se) kan maximaal 512 MB geheugen aansturen. Daarboven kun je inderdaad deze melding krijgen.

  http://support.microsoft.com/support/kb/articles/Q253/9/12.ASP

  PS: mankeert er misschien iets aan je toetsenbord?
 • M@rc en gerben bedankt voor jullie reactie.

  Nadat ik een geheugenstrip van 512 MB uit de pc had gehaalt waren alle problemen opgelost en kon ik weer een image maken.

  Graag wil ik t.z.t.het geheugen weer terug plaatsen omdat ik dat voor XP wel wil gebruiken in verband met videobewerking van STUDIO 8 van Pinnecle. Ik heb een multiboot systeem.

  Hoe kan ik bij Windows 98 2e editie een instelling veranderen zodat windows niet meer dan 512 MB ziet.
  Ik heb nu dus het geheugen teruggebracht van 1024MB naar 512MB.

  Graag nog zo'n goeie tip.

  Piet
 • Nu zul je ff moeten zoeken. Hier heb ik eens wat over gelezen (zal zo ook ff zoeken). Win 98 kam max met 512 overweg, maar met een progie kan ie met meer dan 512 over weg (let wel, win 98 kan dan wel max 512 gebruiken).

  Timo[size=9:640d937253]die ff gaat zoeken[/size:640d937253]
 • Windows 98 kan tot 2GB geheugen aan. Je moet je system.ini in Win98 aanpassen als je meer dan 512MB gebruikt:

  [VCACHE]
  MaxFileCache=512000

  Als je precies 512MB gebruikt, zou ik de waarde "358400" nemen.

  Tip: maak die instelling. Niet herstarten, maar PC uitdoen en dan pas het (meer)geheugen toevoegen.
 • Ben Jonson bedankt voor je reactie.

  Ik heb in de map (vcache) in System.ini de volgende wijziging aangebracht. MaxFileCache=512000. Ik heb je Tip uiteraard opgevolgd t.w. maak de instelling,Niet herstarten,maar PC uitdoen en dan pas het( meer ) geheugen toevoegen.Er zat 512MB geheugen in en daar heb ik 512MB aan toegevoegd.

  Wat heb ik fout gedaan want ik krijg nu toch weer de melding dat er te weinig geheugen is als ik een image wil maken van Windows 98 2e Ed..

  Ik vind overigens nu in de map (mci) in System.ini:
  MaxFileCache=512000.
  De wijziging is kennelijk toch wel doorgekomen.

  Graag je reactie !

  Piet.
 • Onder "MCI" hoort die instelling helemaal niet staan, dus dat verbaast me. Wat staat er onder VCACHE? Staat daar wel die regel bij ? Zo dus:

  [VCACHE]
  MaxFileCache=512000

  Omdat je nu minimaal 1GB aan RAM hebt, moet je de volgende regel ook toevoegen:

  [386Enh]
  MaxPhysPage=30000

  Start opnieuw op.
 • Ben Jonson bedankt voor je snelle reactie.

  Na jouw laatste bericht begreep ik dat ik iets totaal verkeerts had gedaan. Aangezien ik nog nooit eerder iets in System.ini heb gewijzigd zal ik je zeggen wat ik verkeerd heb gedaan.Ik heb met een rechtermuisklik de naam van vcache veranderd in MaxFileCache=512000. Toen vcache niet meer terug te vinden was vond ik het onder MCI.

  Ik heb e.e.a. gecorrigeerd door mijn image van de C-schijf terug te zetten nadat ik eerst een geheugenstrip van 512MBhad verwijderd.

  Vervolgens ben ik er achter gekomen hoe ik jouw gegevens in System.ini kon krijgen. 512MB geheugen weer bijgeplaatst en na opstarten heb ik als proef een image gemaakt naar mijn externe SCSI-schijf.

  En zie daar het wonder is geschied. Alles werkt zoals het hoort te werken zelfs met 1024MB geheugen onder Windows 98 2e ed.

  Alvorens dit onderwerp kan worden gesloten wil ik je nogmaals hartelijk bedanken " Ouwe rot "

  Piet

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.