Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

windows 98 installeren na windows XP

Anoniem
Alive
4 antwoorden
 • Is het mogelijk om windows 98 te installeren nadat er al windows XP is geinstalleerd? Dit i.v.m. het spelen van "verouderde" spellen die het niet doen onder XP.
 • Al eens geprobeerd die 'spelen' onder Win9x 'modus' te starten ?
 • Ja, Je kunt het beste met b.v: Partition Magic een FAT32 Partitie aanmaken.
  Daarna start je je pc op met b.v. de Win98 opstartdiskette zodat je in MS DOS komt en dan kun je vandaaruit de Win98 Setup draaien. Ik weet niet zeker of Win98 na de installatie ook in het opstart menu komt, anders moet je hem zelf even toevoegen.
 • [b:8c1d88ba73]Q. Ik heb Windows XP geinstalleerd en wil daarnaast ook Windows 9X installeren[/b:8c1d88ba73]

  A. Om te beginnen is het absoluut noodzakelijk dat zowel de eerste als de tweede partitie FAT32 zijn. Als dat niet zo is, kijk dan bij de volgende vraag voor een alternatieve manier. Als dat in orde is, dan gaan we verder. De setup van Windows 9X gaat om te beginnen de bootsector overschrijven, dus dat moet later weer worden hersteld. Maar belangrijker is dat diezelfde setup helemaal niet in staat is om het zo belangrijke bestand BOOTSECT.DOS te maken. Dat zul je dus alsnog handmatig moeten doen. Niet echt eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk. Om te beginnen installeer je gewoon Windows 9X, waarbij je er voor zorgt dat de installatiemap wordt gewijzigd van C:\WINDOWS naar je installatiepartitie, bijvoorbeeld D:\WINDOWS. Na afloop zal alleen Windows 9X op willen starten, omdat bootsector en bootbestanden hiervoor staan ingesteld. Nu eerst even het bestand BOOTSECT.DOS maken:

  1. Maak (of download, bv van www.bootdisk.com) een Windows 98 bootdiskette waarop ook DEBUG.EXE staat.
  2. Start in Windows 9X het programma Kladblok en maak een tekstbestand met de volgende inhoud:

  [code:1:8c1d88ba73]L 100 2 0 1
  N C:\BOOTSECT.DOS
  R BX
  0
  R CX
  200
  W
  Q[/code:1:8c1d88ba73]

  (let op de spaties die hier en daar staan. Zo nodig kun je deze tekst kopiëren en plakken)
  3. Sla dit bestand op de diskette op onder de naam READ.SCR
  4. Start op vanaf deze diskette en type: [b:8c1d88ba73]DEBUG < READ.SCR[/b:8c1d88ba73]
  (De bootsector wordt nu gekopiëerd)

  Nu dat klaar is moet de Windows XP bootsector weer worden teruggeplaatst. Start hiervoor op vanaf de Windows XP CDROM, en ga met F10 (of door het kiezen voor Repareren) naar het Recovery Console (zie voor meer informatie: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q314058). Hier inloggen als Administrator (waarschijnlijk met blanco wachtwoord, tenzij je dat zelf anders hebt ingesteld). Eenmaal in RC type je het commando FIXBOOT in, waardoor de bootsector weer wordt hersteld. Verwijder de CDROM en type EXIT om de PC weer te herstarten.
  Nu zal alleen Windows XP willen starten, omdat de optie voor Windows 9X nog niet in boot.ini beschikbaar is. Rechtsklik in Windows XP op Deze Computer > Eigenschappen > Geavanceerd > Opstart- en herstelinstellingen. Klik hier op Instellingen > Bewerken, waardoor boot.ini wordt geopend in Kladblok. Type helemaal onderaan een extra regel met: [b:8c1d88ba73]C:\="Microsoft Windows 9X"[/b:8c1d88ba73]. Sluit het venster af en sla het bestand op. Na een herstart zou de optie voor Windows 9X beschikbaar moeten zijn.


  PS: Edmond, wanneer komt dit in de FAQ te staan?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.