Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

XP op 2e PC

jolo
14 antwoorden
 • Ik heb anderhalf jaar geleden een nieuwe PC met een legale versie van Windows XP aangeschaft en bij Microsoft geactiveerd. Nu wil ik een oude PC (nog met Win98) van mijn kinderen vervangen door een nieuwe. Maar ik heb er eigenlijk geen trek in om nog een licentie van XP te kopen.

  Wat gebeurd er als ik op die nieuwe PC mijn eerdere versie van XP installeer en bij Microsoft aanmeld voor een nieuwe productactivering? Zeggen ze dan “we kennen al een activering voor die licentie met een andere configuratie, dus het feest gaat niet door” of hoe gaat dat eigenlijk?
  Het kan toch ook voorkomen dat een PC helemaal defect is en vervangen wordt. De licentie hoeft dan toch niet ook opnieuw aangeschaft te worden?
  Of zit er in mijn situatie niets anders op en Bill Gates zijn bankrekening toch maar te spekken?
 • Als je 'm op de eerste PC deïnstalleert, mag je 'm weer gebruiken. Maar in elk ander geval is het illegaal.
 • EEn pc met Win'98?
  Die zijn vaak te licht om XP te draaien.
  Kun je meer informatie geven voordat je te vergeefs je beurs trekt?

  Max
 • [quote:bdefd67c08="Moa"]Nu wil ik een oude PC (nog met Win98) van mijn kinderen vervangen door een nieuwe.[/quote:bdefd67c08]

  Hij wil dus een nieuwe pc kopen. Of zie ik dat verkeerd?? :-?

  Maar in ieder geval wanneer je op een tweede pc jou XP installeerd zal deze bij de activatie aangeven dat het niet wil, omdat er al een activatie is. (even terzijde dat dat oneerlijk is dat je voor elke pc in huis een aparte windows licentie moet kopen of het geld op de rug groeit)

  @: verwijzingen naar cracks ed. zijn niet gewenst of toegestaan op ons forum.[/color:bdefd67c08]
 • Als je iemand bent die in het onderwijs werkt (of een van je kinderen, als je die hebt) kan deze voor een aantrekkelijke prijs Windows XP Pro voor je aanschaffen. Deze kost tussen de 20 en 30 eurootjes.
 • Als je naar ze op bel (bij die activatie gedoe staat als het goed is ook een nummer), krijg je hoogst waarschijnlijk een code… Iig, wat ik heb gehoord is, is dat een gassie met illagele windows xp, heeft opgebelt en gewoon een activatie nummer heeft gekregen. Dit is, uiteraard, hardstikke illgaal.

  Jochem
 • nah dan moet dat ventje kunnen lullen als brugman, want een voormalige baas van mij, zie zelfs aan een pinguin nog een ijskast verkoopt, lukt het echt niet …

  En dat ging ook over een tweede pc op dezelfde licentie …
 • je harde schijf kan toch gecrashed zijn en nu wil je xp opnieuw installeren
 • hoe verklaar jij dan, dat er nog steeds een windows wordt geupdate met dezelfde sleutel?

  die Hd was toch 'gecrashed' …

  Het ging hem toen puur om die licentie ook op ze 2e pc te gebruiken …

  @ informatie over illegale versies, corporate versies (ook illegaal veelal zeker in dit verband) etcetera is niet gewenst. Je zou beter moeten weten.[/color:e3bd7505a1]
 • [quote:9423e7daca="Moa"]pc vervangen door een nieuwe. Maar ik heb er eigenlijk geen trek in om nog een licentie van XP te kopen.[/quote:9423e7daca]

  Dan moet je dat niet doen en gewoon een andere OS die ongebruikt in de kast staat erop zetten of een Linux-versie downloaden. Maar als je wel graag XP draait dan zal er bij die nieuwe pc toch ook wel voor weinig geld en toch legaal een OEM licentieversie bijgeleverd kunnen worden. Je koopt toch ook geen auto zonder wielen cq motor.

  [quote:9423e7daca="Moa"]Wat gebeurd er als ik op die nieuwe PC mijn eerdere versie van XP installeer en bij Microsoft aanmeld voor een nieuwe productactivering? [/quote:9423e7daca]

  Na 3 maanden vervalt de record-blokkade. Je zult die versie dus vermoedelijk gewoon opnieuw kunnen gebruiken maar breekt daarmee wel de licentieregels. Ook zal het zo zijn dat als dan je andere pc binnen 3 maanden crasht, je ineens die versie niet kunt activeren omdat je de kinderpc al binnen die tijd hebt geactiveerd. Bovendien wordt wel de activeringsblokkade opgeheven maar de histrory houdt Microsoft wel bij en zodra zij ontdekken datje me 1 licentie en slim plannen 2 pc's op de been houdt zal men er wel iets aan doen.

  Overigens het hele product activering, wen er maar aan. Symantec stopt het in al haar Norton producten, Adobe en anderen doen er testen mee, dus het zal veel meer gaan voorkomen.

  [quote:9423e7daca="Moa"] Het kan toch ook voorkomen dat een PC helemaal defect is en vervangen wordt. De licentie hoeft dan toch niet ook opnieuw aangeschaft te worden? [/quote:9423e7daca]

  Precies. Maar dan moet die pc ook echt niet meer bestaan anders schendt je de licentie.

  Maar alles is heel simpel op te lossen, als je budget hebt voor een nieuwe pc moet je ook gewoon daar software bijkopen. Postzegels verzamelen kost ook geld, een pc ook. Hardware en software.

  [quote:9423e7daca="Moa"]Of zit er in mijn situatie niets anders op en Bill Gates zijn bankrekening toch maar te spekken?[/quote:9423e7daca]

  …. plus die van 40.000 Microsoft medewerkers, de mensen in de retail en winkels, supportmedewerkers, ontwikkelaars noem maar op. Verwijzen naar BIll Gates is zo gemakkelijk, er leven heel veel mensen van de verkoop van software en lang niet allemaal zijn ze miljonair, de meesten zelfs niet. En zoals jij ook gewoon aan het einde van de maand liever betaald wordt voor jouw werk in plaats van dat alle mensen die er van geprofiteerd hebben met de middelvinger omhoog toedeledokie naar je gaan staan zwaaien, zo geldt dat ook voor de mensen die software en andere, toevallig gemakkelijk te kopieren zaken maken. Houdt dat svp in gedachten.

  groetjes Edmond
 • Sorry niet meer nodig,Edmond was me voor.
 • Nou, dank jullie allen voor je reacties. Wat zal ik ervan zeggen.

  Bij sommige reacties zoals van Admond heb ik mijn bedenkingen. Hij is schijnbaar roomser dan de paus, maakt ook geen kopieën voor eigen gebruik van muziek CD’s.

  Natuurlijk gaat legaal voor alles. Ik heb ook een legale versie van XP. Maar net als bij muziek CD’s lijkt het mij logisch dat je één kopie van XP moet kunnen maken voor eigen gebruik. En anders tegen een sterk gereduceerd tarief. De suggestie om een versie via de school van de kinderen te bestellen spreekt mij zeer aan. Het is trouwens ook voor hun PC. Voor zo’n bedrag gaat niemand illegale kopieën maken.

  De muziekindustrie krijgt nu ook de rekening gepresenteerd van het jarenlang schandalige prijzen gevraagd te hebben. In Amerika gaan inmiddels de prijzen van CD’s fors omlaag. En men gaat ook kijken naar alternatieve distributiekanalen. Het kopiëren heeft dus effect.

  Ophouden met Bill Gates en zijn miljarden te noemen? Weet je wel hoeveel winstmarge er op het product XP zit? Zo’n 80%. Dat is typisch voor een monopolist. Misbruik maken van zijn positie. Er zijn veel mensen die dat niet accepteren en naar andere wegen blijven zoeken. Nou, ik heb een aantal suggesties gekregen. Ik ga nog kijken wat ik ga doen.
 • Sorry, Edmond.

  'Admond' moet natuurlijk Edmond zijn.
 • [quote:b712997f0e="Moa"]Bij sommige reacties zoals van Edmond heb ik mijn bedenkingen. Hij is schijnbaar roomser dan de paus, maakt ook geen kopieën voor eigen gebruik van muziek CD’s. [/quote:b712997f0e]

  Inderdaad. Er staan hier over de jaren verzameld ruim 250 cds in de kast maar allemaal echt. De muziek die ik mooi vind is ook niet echt wijd verspreid (www.fatpossum.com is een veelbezochte online shop/platenlabel) maar ik vind het juist belangrijk door mijn selectieve aankopen te helpen die soort muziek in stand te houden, commercieel te ontwikkelen. Maar dit terzijde in antwoord op jouw puntje.

  [quote:b712997f0e="Moa"]Maar net als bij muziek CD’s lijkt het mij logisch dat je één kopie van XP moet kunnen maken voor eigen gebruik.[/quote:b712997f0e]

  Misverstand. XP tegen de licentieregel in op een tweede pc installeren is geen 'kopie voor thuisgebruik'. Van XP mag je ook een kopie voor thuisgebruik maken, wel tien. Je mag het product alleen niet tegelijk op 2 of meer pc's installeren.
  Bovendien, lets face it, wat jij en ik logisch vinden is niet wat de maat der dingen bepaalt. Misschien vind ik het wel logisch dat je na de eerste 1000 Euro geen Belastingen meer hoeft te betalen…. Helaas, de regels zijn nu eenmaal de regels.

  Dat ik Roomscher over kom dan de Paus snap ik en vind ik niet leuk omdat ik namelijk geen vingertje opsteken wil. Ik ben het echter niet eens met de manier waarop mensen dit probleem (strikte licentieregels) 'oplossen'. Als jij de regels van Microsoft te strikt vindt, moet je niet die regels gaan overtreden maar een echt alternatief nemen. En dat is er, neem bijvoorbeeld Linux of OS/2 of what ever. Maak zelf iets, word ook miljardair….. Alleen zo maak je namelijk die rijke monopolist duidelijk dat jij zijn regels niet accepteert en belangrijker, je maakt hem machteloos doordat jij je onttrekt aan zijn enige middel om jou te controleren, de regels van zijn product dat jij zo graag wilt gebruiken. Je kunt je alleen van zijn regels bevrijden door je van zijn product te bevrijden. Zo simpel is het in mijn beleving.

  En zo is het helaas toch weer een hele preek aan het worden… :roll:

  mvrgroet Edmond

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.