Vraag & Antwoord

OS Linux

Met partion magic extra linux partitie maken onmogelijk

Anoniem
XBL
16 antwoorden
 • Hoi,

  Ik gebruik partion magic 8 in windows, om op een 2e schijf partities te maken. Die 2e schijf is mijn linux schijf (en logisher wijs is m'n eerste dus windows schijf).

  Ik heb sinds kort mandrake 9.1 geïnstalleerd. De indeling van de 2e schijf is nu als volgt:

  BOOT ext2 101,9mb (primary)
  SWAP swap 517,7mb (logical)
  linux ext3 18.473,2mb (logical)

  De swap en linux (die ext3) liggen in een extended partitie.

  Nu wilde ik een extra linux partitie aanmaken, in de linux ext3 partitie. Deze is echter helemaal vol, volgens partition magic! Ziet partition magic dit verkeerd (ja, want zo groot is mandrake + paar proggies niet), of heb ik de indeling verkeerd gemaakt?

  Iemand dus enig idee hoe ik wel een extra partitie kan aan maken (het liefst met partion magic, aangezien ik daar goeie ervaringen mee heb)?

  Jochem
 • Als de Linux-partities eerder zijn aangemaakt door Mandrake, dan is die mogelijk de boosdoender van het niet functioneren van Partition Magic, omdat de Mandrake-partitioneerder er een andere procedure op na houdt.
  Wat je dus kunt proberen is om met DiskDrake van Mandrake de partities te wijzigen.

  Max
 • Ik heb de partities aangemaakt met pm8. Maar ik zal kijken of ik met disk drake wel de boel kan veranderen. Tast disk drake de data op de partitie aan, die je aan het veranderen ben?

  Jochem
 • Geen idee, dat staat vast in de documentatie.
  Wat pm8 betreft, kan deze het type bestandssysteem dat op de schijf staat wel lezen?
  Bedenk me net dat mijn pqmagic (oudere versie) ReiserFS-partities ook als 'vol'aangeeft, wat logisch is omdat hij dit bestandssysteem niet ondersteunt, en dus geen info etc. kan geven…..

  Max
 • Hee! Nee, dat had ik niet gezien! PM8 kan namelijk wel overweg met ext2, dus dacht ik dat ext3 ook geen probleem kon zijn. Maar dat kan hij dus niet lezen.

  Omzetten naar ext2 kan ook niet, ik kan em namelijk alleen primary maken (wat natuurlijk niet hoeft :p). Zijn er tools voor linux/windows die wel partities kan omzetten naar een ander filesystem?

  Zal ffies in de documentie duiken van mandrake, zal wel wat over disk drake staan.

  Jochem
 • [quote:97ff2dc37f="XBL"]Nu wilde ik een extra linux partitie aanmaken, in de linux ext3 partitie.[/quote:97ff2dc37f] Een extra partitie aanmaken in een extended partitie bedoel je, neem ik aan. [quote:97ff2dc37f="XBL"]
  Hee! Nee, dat had ik niet gezien! PM8 kan namelijk wel overweg met ext2, dus dacht ik dat ext3 ook geen probleem kon zijn. Maar dat kan hij dus niet lezen. [/quote:97ff2dc37f] Het is PM7 die niet met ext3 overweg kan. PM8 kan dat wel.
 • [quote:8fec7af536="jolo"]PM8 kan dat wel.[/quote:8fec7af536]Ik bedoelde, dat ik met pm8 niet de partitie kan omzetten naar ander file system. Ook kan ik niet door de partitie 'bladeren' (hoe moet ik dan noemen ;)), terwijl ik dat wel in ext2 partities kan.

  Wel kan ik een ext3 partitie aanmaken!

  Ik weet overigens zeker dat ik pm8 heb, aangezien er bij de opstart 'partition magic 8' staat :lol:.

  Jochem
 • [quote:c5bfdf2380="XBL"]Ik bedoelde, dat ik met pm8 niet de partitie kan omzetten naar ander file system.[/quote:c5bfdf2380] Dat klopt, maar ext3 converteren naar ext2 raad ik af. Als je echt ext2 wilt, dan zou je Linux opnieuw kunnen installeren. Maar ook dat raad ik af.
 • [quote:d7a73cf91d="jolo"]Als je echt ext2 wilt, dan zou je Linux opnieuw kunnen installeren. Maar ook dat raad ik af.[/quote:d7a73cf91d]Het file system ext2 raad je sowieso af(?).

  Maar is het dan mogelijk om met Disk Drake zonder dataverlies partities aan te passen? Heb namelijk nog geen tijd gehad de documentatie door te nemen.

  Jochem
 • [quote:92f0dd4da0="XBL"]Het file system ext2 raad je sowieso af(?). [/quote:92f0dd4da0] Bij problemen, waarbij je op de resetknop moet drukken, of stroom storing, is ext2 lastiger te repareren.
  [quote:92f0dd4da0="XBL"]Maar is het dan mogelijk om met Disk Drake zonder dataverlies partities aan te passen? [/quote:92f0dd4da0] Disk Drake kan de partitie grootte aanpassen, maar of dat zonder data verlies kan, durf ik niet te garanderen. Ongeacht welke partitionering tool je gebruikt, bij het wijzigen van partities is er altijd kans op data verlies.
 • [quote:2f9c8bd753="jolo"]Ongeacht welke partitionering tool je gebruikt, bij het wijzigen van partities is er altijd kans op data verlies.[/quote:2f9c8bd753]Weet ik :), maar ik bedoel, bij fdisk bijvoorbeeld, wordt je partitie geformateerd. Met pm gebeurt dat bijvoorbeeld weer niet. Werkt disk drake dus op dezelfde manier als pm? Dus met data behoud (en, ik weet, dat er kans is op verlies).

  Jochem
 • [quote:0ce5cad2b1="XBL"]Werkt disk drake dus op dezelfde manier als pm? [/quote:0ce5cad2b1]
  Dat weet ik niet, hoe Disk Drake werkt heb ik me nog niet in verdiept. Ik heb wel even als test op een oude PC, getest met Mandrake 9.1 Disk Drake een Linux partitie verkleint van 2 GB naar 1,5 GB. Ik had er als data twee pdf bestanden op gezet. Na de verkleining kon ik deze nog steeds openen met KGostview.
 • [quote:a7d06b6005="XBL"] ik bedoel, bij fdisk bijvoorbeeld, wordt je partitie geformateerd. Met pm gebeurt dat bijvoorbeeld weer niet. Werkt disk drake dus op dezelfde manier als pm? Dus met data behoud[/quote:a7d06b6005]
  Dat zul je echt even in de documentatie van DiskDrake moeten lezen. Bij de meeste partitioneerprogramma's gaat idd alle data verloren als je de partitie wijzigt.

  Max
 • Wat is er mis met ext2?

  ext3 is toch ext2 met journal ?

  Het nadeel van ext3 is , is dat het een veel minder beproefd concept is dan ext2 wat zo oud is als de weg naar rome.
  Als je bij ext3 problemen heb, ben je net zo goed zuur.. Daar zit geen verschil in..behalve dat in de journal metadata staat over welke inodes worden gebruikt door welke bestanden en dirs.. als je journal niet klopt (voor het syncen down) dan kan je nog gaan zitten stieren..

  m.a.w. Dat ext3 veel beter zou zijn dan ext2 is echt een fabel. behalve dat ext2 wat langer nodig heeft voor de filesystem check omdat deze alle inodes afloopt ipv het journal.

  maar waarom ga je voor ext3 of ext2 en niet voor reiserFS of XFS? ze zitten beiden in de Mandrake kernel… Ze zijn over het algemeen wat sneller.
  ReiserFS ruleert over kleine bestanden .
  XFS ruleert over giga grote bestanden zoals films, databases e.d.
 • idd ext3 is ext2+journal
  ext3 dat goed unmounted is kun je dnook gw\ewoon als ext2 mounten

  ext3 is volgens kenners beter dan reiserfs

  pqm8 kan wel degelijk een ext3 verkleinen/verplaatsen/kopieren net als ext2.

  Dus of je hebt geen ext3 maar bijv. als reiserfs geformatteerd maar dan geeft pqm aan dat je part. vol is
  of pqm verteld je dat je schijf corrupt is en doet er dan ook verderniets mee :D
  Dus zorg dat je hd netjes unmounted is voordat je met pqm aan de gang gaat !!
 • Misschien is ext3 niet beter dan ext2, maar na onjuist afsluiten van Linux, wel makkelijker. ReiserFS is ook goed, maar wordt niet ondersteund door PartitionMagic. Bovendien volgens een poll op LinuxQuestions.org wordt ext3 het meest gebruikt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.