Vraag & Antwoord

OS Linux

Games en Linux

Anoniem
Marcel de Reus
17 antwoorden
 • Ahum,

  Ik wilde mezelf ook eens wagen aan de Linux… Heb totaal geen ervaring met dit OS en heb vannacht Red Hat 9 maar gedownload.
  Nu is eigenlijk mijn vraag: Hoe draaien games op Linux?

  Ik bedoel dan eigenlijk, Unreal 2, Unreal Tournament 2003, Quake 3 Team Arena en Serious SAM. Dit zijn namelijk de spellen die ik het meeste doe en het leek me juist wel aardig om dat eens onder Linux te proberen. Moet ik dan speciale versies van deze spellen hebben? De video drivers moeten geen probleem zijn, omdat ik gebruik maak van een nVidia kaart.
 • In pricipe kunnen Win32 programma's (dus inclusief de meeste games) niet op Linux draaien. Andersom ook niet: Linux programma's werken niet op Win32.

  Er is echter een programma genaamd Wine (Windows Environment). Met behulp van dat programma kun je sommige Win32 programma's in Linux draaien. Het is echter niet perfect en zeker niet makkelijk op te zetten: je zult veel documentatie moeten lezen.
  Er is ook een speciale (commerciele) versie van Wine, speciaal bedoeld voor games: WineX. Men zegt dat WineX makkelijker te installeren is (maar het kost wel geld).

  Zie:
  http://www.winehq.com/
  http://www.transgaming.com/
 • Daarnaast zijn er spellen die een speciale Linux-engine meeleveren/ter download aanbieden, en zijn er spellen overgezet naar Linux.

  Max
 • [quote:d0fbe98441="Slashhead"]Nu is eigenlijk mijn vraag: Hoe draaien games op Linux? [/quote:d0fbe98441]

  Van Quake3 is er een Linux (demo) Point Release te downloaden. Als de Windows Quake3 al op een FAT partitie geinstalleerd is, dan zou de Linux Point Release er naar gelinkt kunnen worden. Eventueel zou ook dat grote bestand [code:1:d0fbe98441] pak0.pk3 [/code:1:d0fbe98441] 457 MB naar de Linux partitie gekopieerd kunnen worden.

  UT2003 heeft op CD3 een Linux installer. Ik vind dat dit spel wel veel harddisk ruimte gebruikt. Namelijk ongeveer 3 GB.

  Deze beide spellen doen het wel goed in Linux. In Quake3 heb ik ook mijn joystick aan de praat gekregen. In UT2003 is me dit nog niet gelukt.

  De andere spellen die je noemt heb ik niet, dus daar kan ik niets over zeggen.
 • Hey Slash!

  Gaaf dat jij ook eens GNU/Linux wilt gaan proberen. Ik kan je echter al vast teleurstellen, een echte die-hard gamers als jij zal het behoorlijk tegen vallen. Simpelweg omdat de meeste games nog steeds voor Windows geschreven worden.
  GNU/Linux is tegenwoordig een zeer kwalitatief desktop OS en op veel punten veel geavancheerder dan Windows, de mogelijkheden zijn werkelijk oneindig. Een distributie als Red Hat zorgt er ook nog eens voor dat alles heel simpel te installeren en te configureren is.

  WineX is overigens wel vrij beschikbaar. De broncode van het grootse en belangrijkste deel kun je belangeloos downloaden en installeren. Op de website van Transgaming, www.transgaming.com kun je precies lezen hoe en je vind hier ook een lijst met spellen die ondersteund worden.

  Gelukkig komen er ook steeds meer GNU/Linux versies van games, zoals van oa UT, U2k3, Q3, NWN, MOHAA, AA. Soms zijn de installers van de site van de fabrikant zelf te downloaden, bij Ut2k3 staat ie zelfs op de cd (3e) en ik andere gevallen kun je een installer vinden op www.icculus.org

  Kijk ook eens op de wiki waar ik een stukje heb geschreven over gamen onder GNU/Linux: http://wiki.nedlinux.nl
  Je ziet dat iedereen teksten kan veranderen en toevoegen op de wiki en ik zou het ook heel gaaf vinden als jij je ervaringen met gamen onder GNU/Linux daar wilt neerzetten.

  Ik zelf heb er overigens voor gekozen geselecteerd te gaan games, dus alleen maar games te spelen die onder GNU/Linux werken. Andere mensen kiezen voor een dual-boot dus er is altijd wel een oplossing ;)

  Succes!
 • Iedereen heel erg bedankt voor de nuttige input. Als ik eind volgende week met het installeren ga beginnen (als dat gaat lukken tenminste, ik ben een ontzettende newbie :oops: ) dan zal ik jullie tips even uitproberen en dan mijn bevindingen wel laten horen. Ik vrees dat het wel drie tot vier weken kan duren voordat ik zover ben dat ik spellen kan gaan spelen op Linux.
 • Drie tot vier weken? :P
  Maak je echt geen zorgen hoor, na de installatie en configuratie van een minuutje of 15 kun je gelijk aan de slag. Eventueel moet je voor enkele games eerst wat documentatie lezen, maar GNU/Linux is gewoon erg simpel, zeker een distributie als Red Hat die zo'n beetje automagisch alles al voor je regelt.

  Overigens staat er op bartendavid een howto over het installeren van Quake3 onder GNU/Linux. Je zult zien dat GNU/Linux enorm goed gedocumenteerd is en dat je op al je vragen zo antwoord hebt gevonden.
  Mocht je nu tegen iets aanlopen dat je niet kunt vinden en je weet het op te lossen schrijf er dan even een howto'tje op de wiki voor. Voor veel meer gevorderde gebruikers valen dat soort dingen namelijk niet op :P
 • hehe, het is nog even wachten op een moederbord (Intel 845PE) en dan ben ik klaar om de zaak te installeren. Ik moet alleen nog de drivers bij elkaar zoeken, vandaar de drie/vier weken :( En dat wordt nog een heel geklooi vrees ik. Want ik zie bij Aopen [u:d1aefe72d6]geen[/u:d1aefe72d6] Linux drivers staan voor de onboard prut (netwerk, sound, 845 chipset etc.).
 • Ah GNU/Linux is zo mooi, voor de meeste spullen zitten de drivers er al gewoon bij. Alleen moet je de nVidia drivers achteraf even installeren vanwege licentie gebeuren.
  Alleen als de hardware erg recent is kan het gebeuren dat er nog geen goede GNU/Linux support is, maar dat zal wel los lopen denk ik, in principe herkent Red Hat alles automatisch en kun je zo aan de slag.
 • Slashhead, jij een nVidia kaart? Ik dacht juist dat je een Radeon 9800 Pro 256 MB had? Maarja, doet er nu niet echt toe. Over de games, ik heb op de 3e CD van UT2003 gekeken Marcel, alleen ik kan nergens een Linux installer kiezen, of ben ik nou dom :-?
 • Derde cd erin stoppen en mounten:
  [code:1:592b51d6b1]mount /dev/cdrom
  cd /mnt/cdrom
  cp linux-installer.sh /home/user
  cd /home/user
  sh linux-installer.sh
  [/code:1:592b51d6b1]

  En klaar is kees.
 • [quote:9b9d867111="Nightfire"]Slashhead, jij een nVidia kaart? Ik dacht juist dat je een Radeon 9800 Pro 256 MB had? [/quote:9b9d867111]

  Klopt, ik heb idd een Gigabyte Radeon 9800pro 256, maar ik ben niet zo dom om die in een Linux PC te drukken :lol: Die nV is maar een Gainward FX 5900ultra [size=9:9b9d867111]met waterkoeling[/size:9b9d867111] 8)

  Maar dat zou te mooi wezen om waar te zijn dat alles zomaar in één keer werkt. Ik ben benieuwd. S-ATA wil zeker niet?
 • [quote:e577339839="maximilaan"]Daarnaast zijn er spellen die een speciale Linux-engine meeleveren/ter download aanbieden, en zijn er spellen overgezet naar Linux.

  Max[/quote:e577339839]

  Kan je hier wat voorbeelden van geven? :o
 • [quote:ec37894abc="sv119"][quote:ec37894abc="maximilaan"]Daarnaast zijn er spellen die een speciale Linux-engine meeleveren/ter download aanbieden, en zijn er spellen overgezet naar Linux.

  Max[/quote:ec37894abc]

  Kan je hier wat voorbeelden van geven? :o[/quote:ec37894abc]

  Wat ik eigenlijk bedoel: ben bezig met een artikel over games onder Linux, vraag me af of echte die-hard gamers de beste games van dit moment ook onder Linux kunnen draaien of dat ze uit pure ellende toch op Windows aangewezen zijn. Wat is jullie mening?
 • Die-hard gamers zijn op Windows aangewezen, geen twijfel mogelijk. De meeste games hebben nog niet direct bij de release een GNU/Linux installeren en bij veel games komt deze er nooit ook. Dit om het simpele feit dat DX niet beschikbaar is voor GNU/Linux en porten de moeite niet waard is, daar komt WineX in beeld, maar die ondersteund dus lang niet alle DX games.

  Rinse bedoeld games als Quake3, Unreal Tournament, Unreal Tournament 2003 en NeverWinterNights. Voor deze games is er een GNU/Linux installer beschikbaar.
  Verder maakt www.icculus.org dus installers, zoals onder andere voor Medal of Honor Allied Assault en America's Army.
 • Er is ook een Linux gaming site, kent iemand het url-adres daarvan?

  Max
 • wat dacht je van
  http://www.linuxgames.com/
  :lol:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.