Vraag & Antwoord

OS Linux

Officieuze Computer!Totaal Linux Awards #2: LinuxDesktop

Anoniem
maximilaan
34 antwoorden
 • Ik kies voor Suusje…

  Lekker, maar ook een tikkie eiegenwijs….(YAST :evil: )

  Maar misschien ga ik binnenkort vreemd….

  Misschien dat Debbie me wel aanstaat :D
 • Ok, daar komt deel 2 van de awards, wat vind je de beste linux-distributie om als desktop te gebruiken?

  Poll loopt tot 1 oktober!!
 • Ik gebruik al jaren exclusief Slackware… ook als desktop…. dus voor mij is de keuze duidelijk. In mijn ogen is Slackware prima geschikt voor op de desktop.

  Kan me voorstellen dat een Suse of Mandrake hier hoge ogen gooit trouwens.
 • 'k had LFS er nog niet eens tussen zien staan - alleen al daarom werd het slackware ;)

  Overigens is LFS geen echte distro. van ieder LFS-systeem dat er draait is er namelijk maar 1 (bij wijze van spreken dan ;))
 • Slackware, het heeft alle gangbare WM's en DE's en is ongelovelijk snel. Bovendien vind ik het erg oncomplex, waardoor het gemakkelijk te configureren is.
 • Nog altijd een zware voorkeur voor Gentoo. ik ga het ook maar bij mijn schoonvader installeren op een vette P4-2.8 en daar lekker de grote pakketten compileren. :)
 • Ik heb voor Suse gekozen. Ik draai zelf slackware 9.0 maar suse is wat mij betreft beter geschikt voor de desktop vanwege yast en vanwege het feit dat er meer programma's bij geleverd worden, want slackware is maar 1 cd, terwijl suse er meer zijn.
 • [quote:80d2a43465="danieldk"]Slackware, het heeft alle gangbare WM's en DE's en is ongelovelijk snel. Bovendien vind ik het erg oncomplex, waardoor het gemakkelijk te configureren is.[/quote:80d2a43465]

  Ik sluit me volledig aan bij daniel en bilbo. Ik kan mijn geen betere desktop distro wensen dan Slackware.
  Ik vind Slackware echt heerlijk, zo eenvoudig dat het gewoon een kunst is.
 • SuSE,
  makkelijk te beheren (ik heb al zo weinig tijd)
  duidelijk en overzichtelijke menu's (KDE-menu scahkel ik dan ook standaard uit voor de gebruikers)
  "logische" config bestanden welke niet gesript zijn van commentaar
  de juiste (soms wat teveel datwel) proggie's worden geinstalleerd
  en …
  en…
  ach als ze er bij mij op de zaak mee kunnen werken kan iedereen het dus ….
 • Ben toch maar voor Mandrake gegaan, heb suse geprobeerd maar ik vond het tog niet helemaal alles. Er wordt wel meer software bijgeleverd, maar ik vind meestal toch wel wat ik nodig heb voor Mandrake.
  Vooral dat YAST(2) in SuSe is een beetje eigenzinnig…..
 • Ik moet zeggen dat ikzelf RedHat gebruik, maar dat is meer vanwege andere redenen… Dus ik heb wel RedHat gestemd, maar ik kan me prima voorstellen dat iemand bijvoorbeeld voor SuSE zou kiezen of iets dergelijks.
 • Desktop?

  hmm absoluut Mandrake.. of Suse..

  niet omdat ik het gebruik maar omdat het voor de gemiddelde persoon toepasbaar is gemaakt.
  - Het kent wizards voor de muisklikkers,
  - Beste hardware ondersteuning
  - Veel software
  - Uitstekend package management
  - Veel RPM's voor te vinden (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lycoris of iets dergelijks)
 • Ik heb voor Debian (testing) gevote:
  - APT
  - Stabiel
  - Licht
  - 100% Free
  - Flexibel
  - Erg veel software
  - Ik heb er ontzettend veel van geleerd. Ik heb stap voor alles uitgezocht: installatie, package management, hardware, netwerk, kernel, X(+nVidia), geluid, AA, wine, etc. En dat binnen zeer afzienbare tijd. Ik ben me ervan bewust dat dit met Mandrake allemaal meteen up en running zou zijn geweest, maar ik heb wel een boel bijgeleerd.

  Heb nog hevig getwijfeld tussen Debian en Mandrake. Als iemand mij zou vragen welke distro hij het beste zou kunnen kiezen voor zijn desktop zou ik meteen Mandrake aanbevelen, vanwege de zeer eenvoudige installatie, perfecte hardwaredetectie en configuratie en een goede package management tool (urpmi). De voordelen van Debian gelden niet echt voor een echte newbee m.i.

  Toch heb ik zelf voor Debian gekozen omdat ik er wel wat moeite voor wil doen met het doel alles beter te begrijpen en overzicht te houden over mijn systeem. En urpmi is goed, maar apt is beter. Ook het commerciële sfeertje dat er tegenwoordig rond Mandrake hangt juich ik niet echt toe (maar wijs het zeker niet af, er is geld nodig om door te breken in het bedrijfsleven en via daar naar de consument).

  Hier zijn er allemaal Slackware zeaslots ipv Gentoo zealots… :-?
 • Welke eisen stel je aan een 'beste desktop' dan ?

  Als je gewoon snel klaar wilt zijn, hoogstens een office-achtig pakketje erop en voor de rest niks nieuws wilt/hoeft te installeren dan voldoen ze toch allemaal ?

  Het enige 'probleem' dat ik zelf heb gehad bij het uitproberen van diverse Linux-distro's (Mandrake, Red Hat, Suse) was dat ze niks met een geluidskaart (geen soundblaster …) konden doen.
  Ik heb pas bij Knoppix 3.2 gemerkt dat de geluidschip van m'n moederbord (nForce2) werd herkent en zelfs dat werkte maar matig (digitale uitgang werkt niet). :(
 • [quote:5654c1a86c="JaFO"]Welke eisen stel je aan een 'beste desktop' dan ?
  [/quote:5654c1a86c]
  Dat is voor iedereen weer verschillend
  [quote:5654c1a86c]
  Als je gewoon snel klaar wilt zijn, hoogstens een office-achtig pakketje erop en voor de rest niks nieuws wilt/hoeft te installeren dan voldoen ze toch allemaal ?
  [/quote:5654c1a86c]
  Klopt, en dan gaan andere factoren spelen.

  Wat een desktop-linux zou moeten hebben is een naadloze integratie van randapparatuur in de software, automatische herkenning van (nieuwe) randapparatuur, en initialisatie ervan in het systeem, goede, vrijwel naadloze integratie van software met elkaar en de rest van het systeem, lineaire, gelijkgeschakelde interface van de vershillende applicaties en de software-opmgeving, gemeenschappelijk onderliggend COM-model, etc..

  Als je deze lijst hanteert zul je merken dat eigenlijk geen een van de Linux-distro's volledig geschikt is voor de desktop (en als je de vereisten strikt neemt is ook Windows dat niet, MacOS komt het meest in de buurt..)

  Waar je dus naar moet zoeken is een distro die deze normen het dichtst benaderd.

  Max
 • [quote:5a463023ad="maximilaan"]Wat een desktop-linux zou moeten hebben is een naadloze integratie van randapparatuur in de software, automatische herkenning van (nieuwe) randapparatuur, [/quote:5a463023ad] Inderdaad, daarom heb ik ook nog geen keuze kunnen maken. Om mijn Dual CPU Pentium III als voorbeeld te nemen. Zolang er voor mijn USB hp psc 750 printer, alleen hpoj 0.9 beschikbaar is, zal dit met de smp kernel, ongeacht welke Linux distro, de kernel doen crashen.
  [quote:5a463023ad="maximilaan"]Waar je dus naar moet zoeken is een distro die deze normen het dichtst benaderd. [/quote:5a463023ad]Misschien Mandrake 9.2 zodra deze beschikbaar komt. Want Red Hat heeft als minpunt, dat deze een matig pakket beheer heeft.
 • JaFO, nVidia maakt toch zelf GNU/Linux drivers voor de Soundstorm? Al eens op hun site gekeken of vergis ik me nu gewoon?
 • [quote:565b5c2c8b]Misschien Mandrake 9.2 zodra deze beschikbaar komt. Want Red Hat heeft als minpunt, dat deze een matig pakket beheer heeft.[/quote:565b5c2c8b]
  (Red Hat) Fedora krijgt APT en YUM support.
 • [quote:d9f9cfa6de="Marcel de Reus"]JaFO, nVidia maakt toch zelf GNU/Linux drivers voor de Soundstorm? Al eens op hun site gekeken of vergis ik me nu gewoon?[/quote:d9f9cfa6de]
  Ik had (nog) niet gekeken (en ook niet eens aan gedacht dat er 'officieele' linux-drivers zouden bestaan).
  Maar dan kom je op *het* grote nadeel van zo'n beetje iedere Linux-distro :
  er is geen enkele echte standaard, want vrijwel iedereen doet het net weer iets anders …
  http://www.nvidia.com/object/linux_nforce_1.0-0261.html is weer een voorbeeld van deze ellende :(
  En dat is dan maar de 'reguliere' hardware waar officieele ondersteuning voor is :(

  btw : gezien de datum (11-6-2003) had ik gedacht dat het toch wel in de standaard-distributies zou moeten zitten …
 • [quote:8d75664956="JaFO"]
  btw : gezien de datum (11-6-2003) had ik gedacht dat het toch wel in de standaard-distributies zou moeten zitten …[/quote:8d75664956]
  Probleem met NVidia is dat de drivers niet open source zijn.
  Dat druist tegen de filosofie van bepaalde distributeurs in, zodat die de drivers niet zulllen meeleveren met Linux.
  Verder heb je ook hardwarefabrikanten die geen toestemming geven om de driver mee te leveren met een Linux-distributie.
  Lexmark is hier een voorbeeld van.

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.