Vraag & Antwoord

OS Linux

RAID

Anoniem
MVE
6 antwoorden
 • Hallo,

  Een tijd geleden heb ik hier gevraagd hoe ik mijn harddisk kon restoren. Dit is toen gelukt ik kreeg toen ook de tip om een RAID systeem te installeren.
  Ik heb nu een S-Ata kaart van 3Ware besteld. Ik wil er in eerste instantie 3 disken (RAID-5) aanhangen maar als ik er nu ooit nog 1 bij wil doen moet dan alles leeg of maakt hij er dan zelf wel een RAID-5 cluster met 4 disken van?

  Groet,
  marcel
 • Je kan 3 disken gebruiken als Raid 5 array en daarne een 4e disk toevoegen als hot spare..wanneer er dan 1 uitvleigt wordt de raid 5 array gerebuild met de hot spare.

  M.
 • Ja oke, dat snap ik maar wat ik dus wil is het volgende:
  Stel ik heb al drie disken in gebruik nu wil ik een vierde toevoegen (deze wordt dan dus ook voortaan gebruikt in het cluster) niet als spare maar gewoon als volwaardig onderdeel van het cluster.

  Groet,
  Marcel
 • Kan dat niet met [i:70c92936ae]raidhotadd /deb/md0 /dev/sdd[/i:70c92936ae], aangenomen dat je RAID device /dev/md0 is en de extra hdd /dev/sdd is?

  Evt. moet je van te voren je /etc/raidtab aanpassen.

  't Is een suggestie, heb het zelf nooit geprobeerd. Ik heb alleen 2x een RAID1 config, en na een crash (meestal mijn huisgenoot die tijdens het klussen een aantal groepen uitschakeld :( ) kan ik met raidhotadd de disk toevoegen die dan uit sync is geraakt.

  Succes!
 • Hmm nog niet duidelijk genoeg geweest denk ik
  Kijk op die controller die ik gekocht heb zitten 8 aansluitingen als ik er dan al 3 gebruikt heb kan ik er dan nog een vierde in hetzelfde cluster doen. Deze kan ik dan (volgens mij) niet benaderen via /dev/sdd want deze zit dan op de controller en niet op het mainboard.
  Of begrijp ik het nu verkeerd?

  Groet en wederom bedankt,
  marcel
 • [quote:e86ceb3ab2]Of begrijp ik het nu verkeerd?[/quote:e86ceb3ab2]

  Nee, ik lette niet helemaal op. Ik was even vergeten dat jij een hardwarematige controller hebt. Ik heb het over software RAID. Sorry.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.