Vraag & Antwoord

OS Linux

linux installeren

Anoniem
Marcel de Reus
5 antwoorden
 • hallo,

  ik heb hier ergens ook nog een oude pentium 1 met 100mhz snelheid staan, met een hdd van 2,1gb en 32mb geheugen, waar ik een beetje op wil gaan klooien met linux.
  Alleen ik heb helemaal geen ervaring met linux.
  Kan iemand me zeggen of linux nog op die pc wil draaien?
  En hoe moet ik het installeren?
  Is daar echt een handleiding voor nodig?

  Jeroen
 • Een lichtere distro als Slackware of Debian zal daar zeker nog wel goed op werken!

  Zware desktopomgevingen als KDE en Gnome kun je wel vergeten, maar een windowmanager als WindowMaker of BlackBox werkt daar waarschijnlijk nog wel goed op.
 • Bijna als distro's zullen er goed opwerken… mits je windows-manager niet te zwaar wordt…. neem geen gnome of kde, maar fluxbox, wmmanger, of zo…
 • [quote:abab917e0f="MrLeeJohn"]Bijna als distro's zullen er goed opwerken… [/quote:abab917e0f]

  Ik wil geen flame beginnen ;), maar ik denk dat de nieuwste RedHat of SuSE installers er niet meer zo lekker op werken.

  VectorLinux ( http://www.vectorlinux.com ) werkt ook goed op oudere computers en levert een kant en klare lichte desktop (gebaseerd op IceWM).
 • Het hangt af van je definitie van klooien.

  De kernel draait redelijk tot goed op een systeem met 32 Mb. Applicatie software wordt al snel een probleem tenzij je hele bewuste keuzes maakt voor "lichte" programma's. Je zult met name niet te hoge eisen moeten stellen aan het gebruikersgemak (gemak gezien vanuit het perspectief van een windows-gebruiker).

  Je kunt ook een probleem hebben om de installer te starten. De installatie-procedure bestaat uiteraard ook uit een (reeks van) programma('s). De veelgeroemde gui-installatie van de newbie-vriendelijke distributies draaien wellicht niet of niet goed. Je bent dus waarschijnlijk aangewezen op een wat spartaanse werkwijze mbt de installatie.

  Kortom als je een alternatief voor een modern windows systeem wilt hebben, kun je het op deze hardware vergeten. Als je bekend wilt raken met de werking van traditionele Unix-achtige software en je hebt de bereidheid om veel te lezen en proberen, dan zou het moeten lukken.

  Ik neem aan dat je normale systeem een stuk sneller is? Je kunt ervoor kiezen om een zgn livecd te gebruiken. Je harde schijf wordt niet beroerd tenzij je erom vraagt. Na het booten + verwijderen cdrom start je oude systeem gewoon weer op. Wellicht een idee voor je eerste kennismaking met Linux. Kijk eens naar Knoppix, Gnoppix of Morphix.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.